Suora

  • Elävä arkisto esittää

Lohko A: Portugalilla kotietu

urheilu

Välimeren maiden joukkueet Portugali, Espanja ja Kreikka taistelevat ennakkoon ajatellen A-lohkon kahdesta jatkopaikasta. Asiantuntijoiden mukaan Venäjän jatkopaikka olisi suuri yllätys.

Luis Figo on Portugalin EM-kisajoukkueen suurin tähti.

Portugalin taitava ja kokenut kisaryhmä on kotietunsa turvin alkulohkonsa voittajasuosikki.

MM-kisojen epäonnistuminen kaksi vuotta sitten jätti varmasti jotain Luis Figon ja muiden tähtipelaajien hampaankoloon. Vuoden 2000 EM-kisoissa miehistö pelasi tasollaan ja eteni aina välieriin asti.

Nyt peräsimessä on Luiz Felipe Scolari, joka johdatti oman kotimaansa Brasilian mestariksi vuoden 2002 MM-turnauksessa.

Portugalin kisakunto on arvoitus, koska ryhmä on pelannut vain ystävyysotteluja kahden viime vuoden aikana. Voittoja on näissä otteluissa tullut harvakseltaan.

Espanja kaipaa tasapainoa

Arvoturnausten alisuorittajan maineesta kärsivän Espanjan ainoa suuri voitto on peräti 40 vuoden takaa, jolloin joukkue juhli isäntämaana Euroopan mestaruutta.

Raulin johtama hyökkäyspää saa useimmat vastustajat varpailleen, mutta vahva on ollut joukkueen puolustuskin. Karsintavaiheessa omissa soi vain neljä kertaa.

Keskikentällä miehistön avainpelaaja on arvaamaton maestro Juan Carlos Valeron.

Piiskuri Inaki Saezilla on varaa valita avausmiehistö huippunimistä. Kyse onkin enemmän siitä, onnistuuko hän löytämään hyvän ja tasapainoisen peliryhmityksen.

Kreikassa aineksia yllättäjäksi

Saksalaisluotsi Otto Rehhagel on tehnyt ihmeitä Kreikan maajoukkueen käskijänä. Kreikkalaisten 15 pelin tappioton putki päättyi huhtikuun Hollanti-kamppailuun.

Rehhagel organisoi puolustuspään uuteen uskoon edellisten MM-karsintojen heikon menestyksen jälkeen. Opit tehosivat, ja pelaajia vaivannut epävarmuus kaikkosi.

Joukkue jätti karsintalohkossa taakseen Espanjan tähtiä vilisevän ryhmän ja voi nousta kisojen yhdeksi yllättäjämaaksi.

Kreikan avainpelaaja on EM-karsinnoissa loistanut Antonios Nikopolidis. Luottomies torjui kuusi nollapeliä peräkkäin.

Venäjä saanut piristysruiskeen

Mainiosti Georgi Jartsevin alaisuudessa esiintynyt Venäjä selviytyi Portugaliin jatkokarsintojen kautta. Se pesi Suomen lohkossa toiseksi sijoittuneen Walesin.

Kookas Dimitri Bulikin on ryhmän ykköskärki. EM-karsintaottelussa mies upotti lohkovoittaja Sveitsin hattutempullaan.

Aliarvostetun ryhmän avainpelaajia ovat varma maalivahti Sergei Ovtshinnikov ja keskikentän työhevonen Aleksei Smertin.

Venäjän akilleen kantapäänä ovat olleet vieraspelit, eivätkä Portugalin helteet ainakaan helpota pelaajien kisaurakkaa. Jatkopaikka alkulohkosta olisi yllätys.

YLE

Suosittelemme

Tuoreimmat