Suora

  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 18.7.
  • Urheiluruutu
  • Aviopari katoaa
  • Urheiluruutu

Yli-Hannuksela uhkuu hyvää kuntoa

urheilu

Sydneyssä olympiapronssia hankkinut painija Marko Yli-Hannuksela lähtee luottavaisena Ateenan viiden renkaan kisoihin. Hänellä on takanaan kelpo treenirupeamat sekä Espanjassa että Saksassa.

Marko Yli-Hannuksela: painijaksi tulee painimalla.

Yli-Hannuksela, 30, heitti ja väänsi harjoitusvastustajiaan Sierra Nevadan harjoituskeskuksessa, ohuessa vuoristoilmassa jossa myös suomalaiset yleisurheilijat ovat harjoitelleet.

- Espanja oli uusi tuttavuus, Yli-Hannuksela sanoo.

Espanjasta hän siirtyi lähes suoraan Saksaan. Siellä hän touhusi kymmenkunta päivää:

- Vastassa oli niin vaaleaa kuin tummaa miestä. Painijoita oli Saksasta, Tshekistä, Japanista, Kuubasta, Yli-Hannuksela kertoo.

Saksan leiri oli Frankfurtissa, ja Saksaan Yli-Hannuksela pian palaa, sillä 18.-20. kesäkuuta käydään Dortmundissa kovat gp-kisat.

- Siellä kyllä mitataan se missä nyt mennään, Yli-Hannuksela puhuu.

Ennen elokuun olympialaisia Yli-Hannuksela suuntaa vielä Puolaan, Pytlasinski-turnaukseen, jossa on perinteisesti ollut melkoista molskimelskettä.

Apuraha mahdollistaa uran jatkamisen

Sarjassa alle 74 kiloa painiva Yli-Hannuksela on paitsi olympiakisojen pronssimitalisti, myös maailmanmestari ja kaksinkertainen EM-kisojen kolmonen. Hän on koulutukseltaan puuseppä, mutta on työskennellyt kentänhoitajana kotikunnassaan Ilmajoella:

- Minulla on päällä opetusministeriön myöntämä apuraha, ja se on mahdollistanut itsensä kiusaamisen niin Suomessa kuin ulkomailla. Itse asiassa jos apuraha ei pyörisi, niin tuskin enää painisin, Yli-Hannuksela aprikoi.

Rahaa ei varsinaisissa painisuorituksissa kummemmin liiku, tosin Bundesliigasta tulee osaajille hieman pelimarkkoja. Suomesta - ja Ruotsista - saattaa saada käytännöllisiä palkintoja:

- Vantaalta olen saanut kultaa, sulatin ne vihkisormuksia varten. Peräseinäjoelta olen kerran voittanut hiomakoneen, ja Haaparannalta olen lähtenyt saunan kiuasta rikkaampana, Yli-Hannuksela selvittää.

Kaikki vaivat koettu

Vaikka Yli-Hannukselan tähtäin on tiukasti Ateenan olympiamatolla, ja vaikka hän yhä painii tosissaan ja totaalisesti, niin koko elämä paini ei hänelle ole. Ei se voi ollakaan, sillä Yli-Hannukselan kotijoukkoihin kuuluu vaimo ja neljä lasta.

- Kyllä tämä välillä on melkoista rumbaa, mutta mukavaahan se on, että aika ei tule pitkäksi, Yli-Hannuksela vakuuttaa.

Paini on tunnetusti laji, jossa sattuu. Yli-Hannukselalla ovat vuosien aikana kipeytyneet niin niska kuin kylki. Hän on kokenut penikkataudin, ja hän on kärsinyt kämmenluun murtuman.

- Viime talvena minulla oli kummaa kurkku- ja keuhkovaivaa, hän sanoo.

Painijaksi tullaan vain painimalla

Yli-Hannuksela on rutinoitu painija. Suurissa arvokisoissa ( olympia-, MM- ja EM-kisat ) hän on edustanut Suomea yhteensä jo 20 kertaa. Yli-Hannuksela on paininut Bundesliigaa Saksassa vuositolkulla, ja hän on Saksan mestari. Suomen mestaruuksia hänellä on kahdeksan, kreikkalais-roomalaisessa painityylissä, seniorisarjoissa.

Marko Yli-Hannuksela tietää jo itse kuinka painikunto hankitaan:

- Painijaksi tullaan painimalla, mutta kyllä minä olen lujasti myös pyöräillyt, pyöräily sopiikin vanhan miehen polville paremmin kuin juoksu, Yli-Hannuksela virnistää.

Joskus "Myhi" Yli-Hannukselan mattotouhuja seuraa hänen Seppo-isänsä, joka työskenteli viime olympialaisten aikaan painin päävalmentajana.

- Ilmajoelta ja myös Nurmosta löytyy kaiken aikaa treenikavereita, joten siinäkin mielessä asiani ovat hyvin, Yli-Hannuksela selvittää.

Marko Yli-Hannuksela harrasti kasvuvuosinaan painin lisäksi myös jääkiekkoa ja pesäpalloa.

- Olympialaisissakin aion seurata muita lajeja niin paljon kuin mitä suinkin omalta toiminnaltani pystyn, hän lupaa.

STT-YLE

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat