Närhi ja Huhtaniemi keihäskarnevaaleilta Ateenaan

Matti Närhi ja Paula Huhtaniemi lunastivat Pihtiputaan keihäskarnevaaleilla paikat Ateenan olympialaisiin. Närhi järjesti jymypaukun ja voitti kilpailun maailmantilaston viidenneksi parhaalla tuloksella 86,61. Paula Huhtaniemi voitti naisten kisan kesän kärkituloksella 62,63, joka on maailmantilaston 11:nneksi paras.

Paula Huhtaniemi lunasti matkan Ateenaan Pihtiputaalla.

Miehillä olympialaisten A-raja on 81,80, naisilla 60,50.

Tero Pitkämäki jäi toiseksi ennätyksellään 84,64, Pekka Alaräisänen tuli kolmanneksi myös ennätystuloksellaan 83,45. Kun vielä Esko Mikkola kiskaisi ennätyksensä 82,58, niin muutaman kauden kateissa ollut keihäsmiesten uskottavuus oli palannut. Reisivammaansa paranteleva Aki Parviainen sai nipun tulisia haastajia. Naisissa Paula Huhtaniemi jätti toiseksi Taina Kolkkalan, joka teki tuloksen 61,42. Kolkkala on jo aiemmin ylittänyt A-rajan. Kolmanneksi tullut Kirsi Ahonen jäi vaatimattomaan tulokseen 55,83.

Matti Närhi palasi takaisin huipulle

Viitasaaren Viestiä edustava Matti Närhi tuli kuin puun takaa voittajaksi. Närhi, 28, joka on palannut kolmista arvokisoista sairaalan kautta kotiin, on parannellut vaivojaan kolmisen vuotta kaikessa hiljaisuudessa. Vielä viime kesänä Närhi katseli kentän laidalla haikeana, kun muut heittivät karnevaalivoitosta.

- En ole koskaan ollut olympialaisissa. Edellisen loukkaantumisen jälkeen päätin, että hankin itselleni olympiapaikan. Takana on kolme vuotta, jolloin minua ei ole leikattu. Nyt paikat alkavat olla kunnossa, Närhi tuumi.

Närhen voittoheitto ei ollut onnenkantamoinen, sillä hän heitti kolmesti yli 80 metriä. Avausheitto kantoi "vain" 79,60.

- Latasin kaiken voimani ensimmäiseen heittoon, mutta se lensi taivaan tuuliin, liian korkealle. Heittojen pituuksiin ei kannata kovasti tuijottaa, sillä täällä niihin tuli muutama metri tuulilisää. Ateenassa heitetään isolla ja tuulettomalla stadionilla, ja siellä kyse on vain voitosta, säästeliäästi tästä eteenpäin kilpaileva Närhi arvioi.

Pitkämäki ja Alaräisänen jäivät hyvin nälkäisiksi

Ennen Pihtiputaan kisaa keihäsmarkkinoita hallinnut Tero Pitkämäki on hyvä kilpailija. Kun Närhi ohitti hänet viidennellä kierroksella, Nurmon nuorukainen kiskaisi hetkeä myöhemmin ohi. Pitkämäki vastasi kuudennella kierroksella Närhen haamuheittoon repäisyllä, joka kantoi lähes 85 metriä. Heitto livahti kuitenkin hieman sektorin ohi.

- Tulin tänne voittamaan. Matti Närhen esitys oli pieni yllätys. En aivan pystynyt vastaamaan Matille. Mutta tästä on hyvä jatkaa, sillä tekniikkani on kunnossa, Pitkämäki sanoi.

Kolmanneksi sijoittunut Pekka Alaräisänen katseli kiiluvin silmin sivusta, kun media riepotteli Närheä ja Pitkämäkeä. Jykevän Alaräisäsen heitoista näki, että kaikki ei vielä natsannut.

- Hieman mataliksi jäivät heittoni tuossa myötätuulessa. Yritin saada keppiä lähtemään korkeammalle, mutta se ei aivan onnistunut. Meitä A-rajan ylittäneitä on nyt niin paljon, että lopuista kahdesta paikasta käydään hurja kilpailu. Katsotaanpa mitä tapahtuu Kalevan Kisoissa, päättäväisen tuntuinen Alaräisänen sanoi.

Paula Huhtaniemi on nousukuntoinen

Paula Huhtaniemi kohensi tämän kauden tulostaan yli neljä metriä. Huhtaniemi oli erittäin helpottunut siitä, että olympiapaikka varmistui jo tässä vaiheessa.

- Ihanalta tuntuu. Kerrankin onnistuin hienosti oikeassa paikassa. Reilu 60 metrin ylitys on aina mannaa, sillä epävarmuus on vaivannut minua. Kova tulos on sikälikin yllätys, että en tuntenut oloani aamulla kovin hyväksi. Oli pikku kipuja siellä täällä, Huhtaniemi sanoi. Olympiavoittaja Heli Rantanen valmentaa Huhtaniemeä. Rantanen on tehnyt muutoksia Huhtaniemen talviharjoitteluun.

- En harjoittele itseäni talvella juntturaan. Haemme herkkyyttä, hyvää oloa. Jalkojen pitää pelata, sillä sieltä pitkät heitot lähtevät. Muutoksista huolimatta alkukauteni on ollut kankea. Nyt tuntui, että vauhti alkaa nivoutua heittoon.

Taina Kolkkala valitteli ikuista ongelmaansa, tukijalan puutteellista käyttöä.

- Tuli kuitenkin neljä tasaista heittoa. Kyllä se piikki on tulossa. Vielä ei ollut riittävää ryminää heiton lopussa, Kolkkala arvioi.

STT-YLE