Olympiajoukkueen terveydenhuolto valmiina Ateenaan

Suomea edustamaan elokuun Ateenan kesäolympialaisiin lähtee itse päätähtien eli urheilijoiden ohella paljon muutakin väkeä.

Hanna-Maria Seppälä on toipunut selkävammastaan parahiksi ennen olympialaisia.

Yksi tärkeimmistä olympiajoukkueen osista on terveydenhuoltoryhmä, jonka Ateenassa muodostaa ylilääkäri Aki Hintsan johdolla yhteensä yhdeksän henkilöä. Hintsan lisäksi ryhmässä on kolme lääkäriä, neljä fysioterapeuttia Seppo Pehkosen johdolla sekä hieroja.

Suomi pääsee ainakin näillä näkymin 13. elokuuta alkavaan suurtapahtumaan varsin terveellä joukkueella. Tilanne on siis hyvä, ja siihen auttaa myös se, että asiaan on valmistauduttu jo reilut puoli vuotta. Terveydenhuoltoryhmän erityistarkkailussa on tämän ajan ollut nelisenkymmentä potentiaalista Ateenaan lähtijää, joista matkaan on tämänhetkisen tilanteen mukaan lähdössä kaksi kolmannesta.

- Vammoja ja ongelmia on aina, mutta nyt olemme pystyneet tunnistamaan ongelmat aiempaa paremmin. Tieto urheilijoiden voinnista on avain oikeisiin tutkimuksiin ja hoitoihin. Tilanne elää tietenkin koko ajan, mutta nyt pystymme hallitsemaan sitä elämistä, Hintsa toteaa.

Erityistarkkailu merkitsee käytännössä sitä, että jokaiselle ryhmän urheilijalle on tarjolla nopea ja joustava yhteys Ateenan lääkintätiimin omalääkäriin ja omaan fysioterapeuttiin. Näin hoitoketjusta on pyritty saamaan mahdollisimman lyhyt ja nopea.

- Koko ajattelu perustuu siihen, että urheilija, valmentaja, fysioterapeutti ja lääkäri ovat jatkuvasti tietoisia tilanteesta ja työskentelevät yhdessä urheilijan hyväksi, Hintsa tiivistää.

Yksittäisistä urheilijoista Hintsa mainitsi mitalitoivoja, kuten uimari Hanna-Maria Seppälän, keihäänheittäjä Mikaela Ingbergin sekä kuulantyöntäjät Tepa Reinikaisen ja Arsi Harjun. Kaikkien osalta terveystila Ateenaan näyttää kääntyvän hyväksi. Seppälä on toipunut selkävammastaan ja angiinasta, Ingbergin olkapäävaivaa on hoidettu tarkasti, Reinikaisen polvi kestää kilpailemisen, ja tiukasti olympiapaikasta vielä toiveita elättelevä Harjukin on jättämässä koko kesän vaivanneet vaivat taakseen.

Kuumuus ja dopingsäännöt huolena

Ennaltaehkäisyn lisäksi valmistautumisessa on kiinnitetty erityistä huomiota Ateenan olosuhteisiin, jotka ovat rankat. Päivälämpötila elokuussa keikkuu yli 30 lämpöasteen, eivätkä miljoonakaupungin saasteetkaan säästä urheilijoita.

Kuumuuden hallitseminen on tärkeä osa valmistautumista, ja Hintsa korostaa etenkin riittävän ja oikeanlaisen nestetankkauksen osaa. Jo kahden prosentin nesteen menetys kehon painosta laskee suorituskykyä, ja kun Ateenassa tunnissa mennee noin 3 prosenttia (kestävyysjuoksussa jopa 6-10), niin riittävä nesteensaanti on äärimmäisen tärkeää.

Olosuhteiden lisäksi terveystiimiä huolettavat dopingasiat. Kansainvälisellä olympiakomitealla ja maailman antidopingneuvosto Wadalla on tarjolla erilaisia ohjeita, joita vielä kansalliset liitot tulkitsevat omalla tavallaan. Hintsa ennakoikin, että Ateenassa tulee kovaa sähellystä ohjeistusten kanssa. Tilanteeseen valmistautumista eivät helpota KOK:lta tulevat viime hetken ohjeet mm. astmalääkityksen käytöstä ja käyttöluvista. Erityisesti kestävyysurheilijoita vaivaava rasitusastma koskettaa Suomen joukkueesta Hintsan arvion mukaan 5-10 urheilijaa.

STT-YLE