Suora

 • Miesten yhdistetyn joukkuemäki HS 106
 • Parisprinttikarsinta
 • Rovaniemi, Power Stage live EK 10
 • Urheilustudio MM-hiihdot 28.2.
 • Parisprinttifinaalit
 • Urheilustudio MM-hiihdot 28.2.
 • StarCraft 2: IEM Katowice 2021
 • Miesten yhdistetyn joukkuekilpailun hiihto-osuus 4 x 5 km
 • Urheilustudio MM-hiihdot 8.2.
 • Rovaniemi, koko kisan huippuhetket
 • Urheilustudio MM-hiihdot 28.2.
 • Sekajoukkuemäki HS 106, 1. kierros
 • Urheiluruutu
 • Urheilustudio MM-hiihdot 28.2.
 • Sekajoukkuemäki HS 106, 2. kierros
 • Urheilustudio MM-hiihdot 28.2.
 • Jerry Kvarnström tykkää saada turpaansa
 • Urheiluruutu

Ateenan turvatoimet ovat valtaisat

urheilu

Ateenan elokuiset olympialaiset käydään valtaisien turvatoimien suojissa. Ihmisten seuratessa kisoja elektroniset silmät valvovat puolestaan itse katsojia. Kuukausien viivästyksen jälkeen heinäkuun lopussa valmistunut elektroninen turvallisuusjärjestelmä onkin olympiahistorian kallein.

Ateenan kaduilla partioi runsaasti poliiseita.

Valtava turvallisuusjärjestelmä sisältää yli 1 000 valvontakameraa, erilaisia valvontavaunuja, helikoptereita sekä vedenalaisia tunnistimia.

Ateenan yllä partioi kisojen aikana turvakameroilla varustettu ilmalaiva, joka on varustettu kemikaalisilla tunnistimilla ja muilla salaperäisillä laitteilla. Laiva auttaa myös koordinoimaan 70 000 poliisin toimintaa kaduilla. 60-metrinen ilmalaiva ja muut valvontalaitteet ovat elektronisesti yhteydessä komentokeskukseen.

Turvallisuusjärjestelmä on maksanut yli 255 miljoonaa euroa ja lohkaisi merkittävän osan Ateenan turvajärjestelyiden budjetista, joka on kokonaisuudessaan noin 1,2 miljardia euroa. Summa on kolme kertaa suurempi kuin Sydneyn kisoissa neljä vuotta sitten.

Ainakin arvovieraiden varalta turvallisuuden on syytä olla kunnossa, sillä Ateenaan saapuu muun muassa Yhdysvaltain entinen presidentti, George Bush vanhempi perheineen. Myös Britannian pääministeri Tony Blair, Ranskan presidentti Jacques Chirac sekä 40 muuta ulkomaista valtionpäämiestä tai pääministeriä on varannut liput olympialaisiin.

- Voin sanoa, että olemme valmiit, julkisesta järjestyksestä vastaava ministeri Giorgos Voulgarakis julistaa.

Virka-apua ulkomailta

Kreikka on saanut apua myös Yhdysvalloilta, Britannialta, Israelilta ja neljältä muulta maalta. Sotilasliitto Nato lähettää ilma- ja merialuksiaan sekä biokemiallisten aseiden asiantuntijoita paikalle.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon lainaa kaksi röntgenlaitetta, jotka pystyvät läpivalaisemaan ja tarkistamaan rekoista mahdolliset räjähteet, aseet tai huumeet. Yhdysvallat tarjosi Kreikan poliisille myös säteilyn tunnistavia laitteita auttaakseen pysäyttämään ydinpommin tai niin sanotun likaisen pommin, joka voi levittää säteilyä. Maa lähettää myös 150 erikoisagenttia huolehtimaan maansa urheilijoiden turvallisuudesta.

Veden alla on puolestaan mikrofoneja ja valvontakamerat, jotka on ohjelmoitu reagoimaan ja suuntaamaan aseiden laukauksiin. Ilmalaivan ohella poliisin helikopterit pörräävät taivaalla partioimassa ja valvomassa Ateenaa lintuperspektiivistä. Merialueilla Kreikan ja Naton merivoimat puolestaan tarkistavat jokaisen epäilyttävän aluksen. Naton AWACS-valvontakoneet pitävät huolen, ettei Ateenan lentokieltoalueita loukata. Patriot-ohjukset ampuvat hätätilanteessa alas kutsumattomat koneet.

Avainkohteet on puolestaan aidattu parin metrin aidoilla, jotka estävät mahdollisten autopommien tuhot.

Olympiakylässä on ympäri vuorokauden toimiva vartiointi liiketunnistimineen. Kiristetty terrorismin vastainen lainsäädäntö antaa poliisille suuremmat valtuudet puhelinkuuntelussa.

- Kreikka järjestää varmuudella menestyksekkäät kisat ylivoimaisten turvallisuusjärjestelmien vallitessa, Voulgarakis lupasi.

Tämä on melkoinen lupaus, sillä Ateenan kisat ovat ensimmäiset kesäolympialaiset syyskuun 11. terrori-iskun jälkeen. Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA, Israelin tiedustelupalvelu Mossad sekä Kansainvälinen poliisiorganisaatio Interpol eivät ole kuitenkaan havainneet merkkejä suunnitteilla olevasta terrori-iskusta avajaisten lähestyessä.

Turvallisuushysteria saa myös kritiikkiä

Kaikki eivät suinkaan ole mielissään Ateenan muuttumisesta valvontakameroiden ja aseistettujen vartijoiden valvomaksi turva-alueeksi. Vaikka Kreikan viranomaiset ovat valmiita satsaamaan ennätyssumman turvallisuusmenoihin, eivät tavalliset veronmaksajat ole yhtä mielissään heille lankeavasta laskusta. Monet kritisoivat myös kansalaisvapauksien kaventumista.

Eleftherotypia-lehti kertoi, että elektroniset autojen lukot, autotallinovet sekä murtohälyttimet pysähtyivät mystisesti osassa Ateenaa. Paikalliset asukkaat pelkäävätkin olevansa alituisesti valvontalaitteiden tehokkaan valvonnan alaisia. Poliisi torjui puheet siitä, että heillä olisi mitään tekemistä laitteiden pysähtymisen kanssa.

YLE-STT-AP-Reuters-AFP

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat