1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Softball toisiin olympialaisiinsa

Baseballin sukulaispeli softball tuli lajiohjelmaan Atlantassa 1996. Sitä pelaavat olympialaisissa vain naiset, vaikka muutoin lajia pelaavat myös miehet. USA voitti sekä Atlantassa että Sydneyssä olympiakultaa.

Suomi ei ole osallistunut olympialaisten sofball-turnauksiin.

Softball kehitettiin vuonna 1887 alun perin sisäpeliksi. Vuonna 1895 kehitettiin lajin ulkona pelattava versio. Nimi ´softball` vakinaistettiin lajille vuonna 1926 ja samalla lajin säännöt standardisoitiin.

Softball-ottelussa on seitsemän vuoroparia. Syöttö tapahtuu vaakatasossa 12,2 metriä kotipesästä sijaitsevalta syöttökummulta. Baseballista poiketen syöttö tapahtuu alakautta. Pallo on baseball-palloa suurempi.

Takalaitonta ei softballissa ole. Kenttä on mitoiltaan pienempi kuin baseballissa. Koppi on aina palo. Kentällä on kerrallaan yhdeksän pelaajaa kummastakin joukkueesta.

Kilpailujen isäntämaa pääsee mukaan automaattisesti. Muut maat valitaan kisoihin joko erillisten karsintojen tai maailman mestaruuskisojen perusteella.

Joukkueet pelaavat runkosarjan, jonka neljä parasta jatkavat pudotuspeleihin. Runkosarjan kaksi parasta pelaavat vastakkain, samoin neljäs ja viides.

Runkosarjan parhaiden välisen ottelun hävinnyt pelaa toisen pudotuspeliparin häviäjää vastaan, ja tämän ottelun voittaja etenee finaaliin. Runkosarjan voittaneiden ottelun voittaja etenee suoraan finaaliin.

Olympiaturnausta varten on rakennettu suorituspaikka Hellinikon olympiakeskukseen meren rannalle. Softball-stadionille mahtuu 3500 katsojaa. Lisäksi keskukseen kuuluu kaksi lämmittelykenttää.

Osallistujamaat 2004:

Kreikka, USA, Japani, Taiwan, Kiina, Australia, Kanada, Italia.

Lähde: Suomen Urheilukirjaston tietopalvelu

http://www.ateenakisasivut.fi/ (siirryt toiseen palveluun) (Suomen olympiakomitea)

http://www.olympic.org/uk/games/athens/ (siirryt toiseen palveluun) index_uk.asp (Kansainvälinen olympiakomitea)

http://www.athens2004.com/ (siirryt toiseen palveluun) (Kisojen virallinen sivusto)