Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Kuin savuna ilmaan

Alkavassa salibandyliigassa tasoerot kaventuneet

urheilu

Miesten salibandyliiga käynnistyy keskiviikkona 15. syyskuuta jo 19. kerran. Odotettavissa on aikaisempaa mielenkiintoisempi kausi, sillä joukkueiden tasoerot ovat kaventuneet.

Alkavalla kaudella salibandyliigassa kokeillaan uutta sääntöä, joka kieltää tarkoituksellisen syötön omalle maalivahdille. Oletettavasti sääntö lisää maalintekopaikkoja ja maaleja.

Liigan hallitseva mestari on SSV, joka voitti viime kevään finaaleissa Joensuun Josban voitoin 3-0. Liigakausi alkaa keskiviikkona, kun Gunners kohtaa kotonaan Happeen.

Vantaalainen AC HaKi on yksi liigan joukkueista, joka saattaa yllättää alkavalla kaudella. Viime kaudella puolivälieriin yltänyt ryhmä on saanut mukavia vahvistuksia, eikä pahoja menetyksiä ole tullut.

Vahvistuksista mainittakoon mm. kokenut kehäkettu Sami Vidgren. Vidgren kuului HaKin joukkueeseen jo viime kaudella, mutta sitkeät loukkaantumiset ovat pitäneet miehen sivussa pelikentiltä.

Joukkueen ei myöskään tarvitse häpeillä maalivahtipeliään. HaKin maalia vartioi viime MM-kisojen All Stars -veskari Henri Toivoniemi.

Classic kauteen odottavaisena

Viime kaudella Suomen cupin voittanut ja liigassa neljänneksi sijoittunut Tampereen Classic lähtee alkavaan kauteen uudistuneena.

Joukkueen runko muuttui sangen paljon kesän aikana, sillä naapurijoukkue Gunnersista saatiin ryhmään useampikin kovan luokan pelimies. Tehoja hyökkäyspäähän tuovat mm. Lasse Salminen ja Vesa-Matti Virtanen.

Uusien tulokkaiden lisäksi Classicilla on heittää kehiin vaikkapa viime kaudella 50 maalia tehnyt Sami Nyman. Samassa ketjussa viime kaudella viilettäneet Sami Mattila ja Riku Gabrielsson ovat myös yhä ruodussa.

Viime kaudella runkosarjan neljänneksi yltänyt Tampereen Gunners menetti hyökkäyksen tehomiehiään paikallisvastustaja Classicille. Joukkueen maalinteosta vastaamaan hankittiin kuitenkin mies parhaasta päästä, Tero Karppanen.

Karppanen oli viime kaudella pistepörssin ykkönen pelatessaan Oilersissa. Miehen saldo 33 ottelussa oli 85 pistettä (59+26).

- Uskon, että kesän kaupat menivät meidän osalta ihan hyvin, joukkueen huippupuolustaja Vesa Punkari arvioi Karppasen siirtoa Tampereelle.

Erä vuoden viisaampana liigaan

Viime kaudella liigassa debytoinut Tapanilan Erä lähtee liigakauteen liki samalla ryhmällä kuin vuosi sitten.

Merkittävän vahvistuksen joukkue sai kesällä SB-Pron Jani Kukkolasta. Kun Kukkolan rinnalle istutetaan viime kauden komeetta Lauri Kapanen, on vastustajalle varmasti harmeja luvassa.

- Tämä joukkue on täynnä nuoria lupauksia ja suurin työ onkin saada lupaukset kehittymään entisestään, joukkueen valmentaja Petteri Bergman kertoi liigan avausinfossa maanantaina.

Mikäli Erä pelaa taitojensa mukaan, on pudotuspelipaikka täysin mahdollinen.

HIFK teki kesän aikana suuria muutoksia kokoonpanoonsa. Uusien hankintojen avulla joukkue tähtää huipulle. Kovista nimistä mainittakoon Raine Laine, Timo Suonpää, Mikko Lievonen ja sveitsiläinen Michael Zoss.

Kesän harjoituspeleissä HIFK teki tuoreella pelillään vaikutuksen moniin. Ei ihme, että liigan avausinfossa lähes jokainen valmentaja mainitsi HIFK:n luetellessaan kauden ennakkosuosikkeja.

Kun joukkueen maalilla torjuvat kokenut Jari Nuurtila ja SSV:stä siirtynyt Jussi Uurtamo, ei suosikin asema ainakaan heikenny.

Oulun Luistinseura lähtee varovaisesti keskiviikkona alkavaan liigakauteen. Joukkueessa ei paukutella henkseleitä, sillä joukkue menetti läjän runkopelaajiaan kesän aikana.

Suurimpia menetyksiä olivat kapteeni Antti Laitisen siirto Sveitsiin ja Tommi Aholan siirto SSV:n riveihin. Erittäin kokemattoman ryhmän tähtinä alkavalla kaudella häärii OLS:n onneksi tehokaksikko Petri Turunen ja Mikko Helanen.

OLS:n kannalta ratkaisevia tulevat olemaan kotipelit. Kotiyleisön edessä joukkue saattaa venyä vaikka mihin.

Happee sai Kohosen riveihinsä

Jyväskylän Happee sai kenties kovimman saaliin kesän siirtomarkkinoilla. Maailman parhaaksi salibandypelaajaksi kehuttu Mika Kohonen tekee alkavalla kaudella paluun kotimaan pääsarjaan.

Joukkue on esittänyt mukavia otteita kesän harjoituspeleissään. Niistä viimeisimmässä Happee otti pronssia kovassa kutsuturnauksessa Joensuussa. Pronssiottelussa se kepitti hallitsevan Suomen mestarin SSV:n rl-kisassa.

Happeen valmennuksesta vastaa edelleen Seppo Pulkkinen, joka tunnetaan myös naisten maajoukkueen luotsina.

SSV tavoittelemaan triplaa

Viime kauden kultajuhliin päättänyt SSV on pysynyt suhteellisen hyvin kasassa. Avainpelaajista Markus Neimo ja Hannu Korhonen lähtivät Sveitsiin.

Paikkaajiakin lähteneiden tilalle on saatu, sillä Ruotsista saapuivat Vilhelm Sandström ja Juha Kivilehto.

SSV:llä on mahdollisuus tavoitella tällä kaudella triplamestaruutta. Joukkue osallistuu liigan lisäksi Suomen cupiin ja Euroopan cupiin.

- Näitä lähdetään tietenkin voittamaan. Treeniä pitää hieman muuttaa, jotta kuntopiikit osuvat oikein, valmentaja Mika Ahonen kertoi.

Salibandyliigan kestosuosikki Oilers koki kesän siirtomarkkinoilla kovia. Joukkueesta lähtivät Tero Karppanen, Jouni Vehkaoja, Esa Jussila, Joni Niiranen, Juho Seppälä ja Timo Ketonen.

Uusia kasvoja Espoossa ovat Roger Enlund, Mikko Heimonen, Jani Ahonen ja Tero Tiitu.

Yllättävin vahvistus Oilersille tuli HIFK:sta. Liigan kovanaamaksi nimetty Tedy Salutskij saapuu Espooseen vuoden mittaisella pestillä.

- Niin kauan, kun Tedy keskittyy pelaamiseen, on hänellä paljonkin annettavaa, luotsi Petteri Nykky sanoi.

SPV haluaa säilyttää liigapaikkansa

Viime keväänä salibandyliigaan noussut Seinäjoen Peliveljet on ennakolta liigan heikoin joukkue. Liigakokemusta viime kaudelta on joukkueessa vain neljällä pelaajalla.

Joukkueen taso joutuu heti kauden alussa kovaan testiin, kun Seinäjoelle saapuvat Josba ja SSV.

SPV:n ase saattaa kuitenkin juuri löytyä sen kotihallista. Seinäjoella ei juurikaan SM-tason sisäpalloilua ole nähty, joten yleisö saattaa löytää hyvinkin kannustamaan omiaan.

Kolmena viimeisenä salibandykautena hopealla on ollut sama joukkue, Josba.

- Samoin eväin lähdetään kuin aiemmin. Kovaa on treenattu toukokuusta asti, puolustaja Miikka Hulmi kertoi.

Joukkueen sisällä ei ole vaivuttu uskomaan "ikuisen kakkosen" rooliin. Tavoitteet ovat yhä tallella.

- Joukkueen kanssa sovittiin, että neljän joukkoon on tavoitteena. Itse olen sitä mieltä, että mestaruus saisi jo tulla. On se niin lähellä ollut. Vaihtuvuutta joukkueessa kuitenkin aina on ja jokainen kausi pitää ottaa omanaan, Hulmi muistutti.

Rangers pyrkii välttämään karsinnat

Viime kaudella liigapaikastaan karsimaan joutunut Kirkkonummi Rangers haluaa välttää saman tänä vuonna.

Joukkue hankki Oilersista Jouni Vehkaojan tilkitsemään puolustusta. Menestykseen tottunut Vehkaoja joutuu Rangersissa uusien haasteiden eteen.

Lähteneiden pelaajien listalta löytyy myös yksi kova nimi. Tshekki Ales Zalesny ei jatka joukkueessa.

Alkavalla kaudella Rangers nojannee hyökkäyspäässä kolmikon Iiro Oksanen, Juha Vehkaoja ja Sami Ekholm varaan.

YLE – Jyri Kivimäki

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat