Pyörätuolirugby on hurjapäiden laji

urheilu

Taistelun äänet kuuluvat kauas Hellenikon urheiluhallin yleisölehtereiden taakse. Huutoja ja muutaman sekunnin välein toistuvia kumeita, kovia jysähdyksiä metallin iskeytyessä metallia vasten. Paukaus syntyy pyörätuolien törmätessä täydellä vauhdilla toisiaan vasten. Tämä on pyörätuolirugbya, paralympialaisten todellisten hurjapäiden lajia.

Vastakkain ovat Australia ja Uusi-Seelanti, ja katsojan mieleen nuosee väistämättä joidenkin mielipide, ettei hurjapäisyys riitä kuvaamaan rugbyn pelaajia - reilu ainos hulluutta on monien mielestä oikeampi termi.

Ottelun ilmapiirin kuvaaminen aggressiiviseksi on lievä ilmaus. Pelaajat kelaavat täydellä vauhdilla toisiaan päin ja vähän väliä törmäyksen heikompi osapuoli kaatuu voimalla parkettiin. Koska pelaajat on sidottu keskivartalostaan tiukasti tuoliin, ei kaatuneella ole mitään mahdollisuuksia kammeta itseään pystyyn. Huoltajat saavat vähän väliä spurtata kentälle auttamaan kaatunutta pystyyn.

Vähän väliä kumahdusta seuraa toinen ääni, voimakas pihinä. Renkaita puhkeaa solkenaan, ja huoltajat saavat taas töitä.

Pelaajien tunteet on helppo aistia katsomossa asti. Vaihtopelaajat juhlivat vastustajan pallonmenetyksiä äänekkäästi ja kannustavat omiaan takomalla käsillään tuoliensa renkaiden metallisia kehiä, jotka korvaavat pinnat - ne eivät kestäisi tätä lajia. Renkaiden metalliset kehät ovat kuin tuhansia taisteluja nähneet haarniskat, täynnä lommoja.

Vastustajaa yritetään psyykata joka käänteessä. Australian Brad Dobberley on pääsemässä yksin läpi ja hänen rinnallaan maalia kohti kelaa enää yksi Uuden-Seelannin pelaaja. Dubberley voisi kelata suoraan maaliin, mutta kääntääkin äkisti tuolinsa suoraan kohti vastustajaa. Tämä ehtii juuri ja juuri väistää törmäyksen, ja Dubberley kuittaa maalin lisäksi henkisen niskalenkin tästä vastustajasta.

Taitoa - ja voimaa

Dubberley on toinen Australian joukkueen kahdesta kapteenista. Hän on 23-vuotias ja kentän pelottavin pelaaja. Kyse ei ole tukan maissipalkoletityksestä tai tatuoinneista, vaan Dubberleyn fysiikasta ja rajusta pelityylistä. Hän on 190-senttinen, mutta pyörätuolilajeissa pituus muodostuu muustakin. Dubberleyllä on poikkeuksellisen pitkä selkä, minkä lisäksi vammautumiskohdan alhaisuus antaa hänelle kentän suurimman istumapituuden. Lisää ulottuvuutta antaa 203-senttinen syliväli.

Ottelun jälkeen Dubberley keskustelee rauhallisella äänellä, josta ei voisi aavistaa hänestä kentällä pursuavaa aggressiivisuutta. Dubberley puhuu rugbyn vaatimasta kovasta harjoittelusta ja taidosta.

Dubberleyn peliä katsellessa on kuitenkin selvää, että taitoa voi myös täydentää voimalla.

Pyörätuolirugbyssä jokainen pelaaja saa liikuntavammansa vakavuuden mukaisen pisteluvun, ja kentällä olevien neljän pelaajan yhteenlaskettu pisteluku ei saa ylittää kahdeksaa. Australian kaksi vaikeimmin vammautunutta pelaajaa puristavat puolessa kentässä Uuden-Seelannin vähiten vammautuneen pelaajan Dan Buckinghamin tiukasti tuoliensa väliin, niin ettei tämä pääse hievahtamaankaan.

Nyt Australian kaksi vahvinta pelaajaa pääsevät hyökkäämään kolmea uusi-seelantilaista vastaan, jotka muodostavat linjan maaliviivalle. Dubberley ottaa vauhtia ja ajaa täydellä voimallaan linjan laitimmaista miestä päin.

Rugbytuolit eivät ole kumilla reunustettuja huvipuiston törmäilyautoja, vaan niiden alaosan rakenne tuo mieleen jättimarkettien valtavien ostoskärryjen painavat alakerrat. Metalli iskeytyy metalliin, kuuluu rysähdys, ja vastustaja liikahtaa sen verran, että palloa sylissään kuljettava Dubberleyn joukkuetoveri mahtuu maaliviivan ylitse.

Dubberley tekee yhdentoista peliminuuttinsa aikana viisi maalia. Se ei kuitenkaan riitä, ja Uusi-Seelanti voittaa ottelun 41-31.

Vielä yhtä asiaa täytyy kysyä Dubberleyltä. Eivätkö törmäykset satu?

- Siihen tottuu. Ja kun on kerran taittanut niskansa - kuten suurin osa meistä - ei se tunnu enää miltään, Dubberley vastaa ja rullaa pukusuojaan.

STT

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat