Gebrselassie mielii jo harjoittelemaan

Maailman kestävyysjuoksun terävimpään kärkeen kuuluvien etiopialaisten Haile Gebrselassien, 31, ja Abera Gezahegnen, 26, akillesjänteet operoitiin Suomessa syyskuun alussa. Kaksikko jäi kuntouttamaan vaivojaan Kuortaneen urheiluopistolle.

Torstaina Helsingissä järjestetyssä lehdistötilaisuudessa moninkertainen ME-mies Gebrselassie uhkasi lähteä harjoittelemaan jo ensi viikolla.

- Suomessa on parhaat lääkärit. Kaikki sen tietävät. Aloitan harjoittelun niin pian kuin mahdollista. Ehkä jo ensi viikolla, hyväntuulinen Gebrselassie ilmoitti.

- Arvioisin, että Gebrselassie voi aloittaa täysipainoisen harjoittelun noin kolmen kuukauden kuluttua, operaatiota johtanut Suomen olympiakomitean ylilääkäri, ortopedi Aki Hintsa toppuutteli.

Gebrselassien vasen akillesjänne alkoi vaivata viisi vikkoa ennen Ateenan olympialaisia. Olympialaisten aikaan syntyi päätös siitä, että operaatio tehdään Suomessa. Hintsan mukaan Gebrselassie kärsi kantaluun ja akillesjänteen pinnetilasta.

Gebrselassielle tehtiin samankaltainen leikkaus kolme vuotta sitten Sveitsissä. Sydneyn maratonin olympiavoittajan Gezahegnen vamma oli puolestaan akillesjänteen repeämä.

- Juoksijoille on suunniteltu yksilölliset kuntoutusohjelmat, koska vammatkin ovat erilaiset. Gezahegnen kuntoutus kestää vähintään kuusi kuukautta, Hintsa kertoi.

- Kuntoutusvaihe on erittäin tärkeä. Kuortaneella meillä oli todella hyvät oltavat. Valmennuskeskuksen johtaja Tapio Korjus kävi jatkuvasti kyselemässä vointiamme ja kaikki sujui loistavasti, etiopialaisten puhemiehenä tilaisuudessa toiminut Gebrselassie kiitteli.

Tähtäin maratonille

Ateenan olympialaiset menivät Gebrselassielta kivuliaan vamman takia piloille. Hän sijoittui 10000 metrin kisassa viidenneksi. Matkan kolmas olympiakulta jäi haaveeksi.

- Olympialaisissa mistään ei tullut mitään. Se oli surullista, mutta tämä on vain urheilua, Gebrselassie pohti.

Gebrselassie aikoo tulevaisuudessa keskittyä Gezahegnen tavoin maantiejuoksuun. Molempien miesten päätavoitteena on menestyä Pekingin olympiamaratonilla vuonna 2008.

Gebrselassie ja Gezahegne aikovat osallistua myös Helsingin MM-kisojen maratonille ensi kesänä, jos kuntoutus ja harjoittelu on sujunut ongelmitta.

- Gezahegne on maratoonari, koska hän joutui juoksemaan pitemmän matkan kouluun lapsena kuin minä, ratajuoksijana kaiken mahdollisuuden saavuttanut Gebrselassie vitsaili.

Gebrselassie on juossut maratonkilpailussa vain kerran. Vuonna 2002 hän oli Lontoon maratonilla kolmas huippuajalla 2.06.35.

- Maratonilla viimeiset kymmenen kilometriä ratkaisevat. Viimeiset kilometrit ovat yhtä tuskaa, Gebrselassie totesi.

Sanavalmiin Gebrselassien elämään mahtuu paljon muutakin kuin juoksemista. Kolmen lapsen isä on kotimaassaan arvostettu liikemies ja on aikaisemmin todennut pyrkivänsä jopa Etiopian presidentiksi.

Muiden liiketoimien ohella Gebrselassie on rakennuttanut Addis Abeban lähelle kaksi koulua.

- Haluan antaa maalleni jotain takaisin. Koulutus on tärkein asia maamme kehityksessä, Gebrselassie sanoi.

STT - YLE