Suora

  • Katowice Minor CS:GO
  • Hiihdon Suomen Cup viestit
  • Lentopallon Challnege-cup:PerPo - Poitiers
  • Lentopallon CEV-cup: VaLePa - Kladno
  • Supercoppa Juventus - Milan
  • Jalkapallon Italian cup, Supercoppa Juventus - Milan
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Marjaana Väre heitti keihäskultaa

urheilu

Ateenan paralympialaisissa suomalaiset jatkoivat huikeaa tahtiaan keihäänheitossa. Marjaana Väre voitti kultaa naisten keihäässä, jaetussa sarjassa pistein 1037. Väreen paras kaari kantoi 28,79 metriä, joka on luokan uusi maailmanennätys.

Marjaana Väre (kuvassa) kiskaisi avausheitollaan ME-lukemat.

Väre ratkaisi pelin jo ensimmäisellä heitollaan, joka lensi F42-luokan uuteen maailmanennätykseen 28,79. Sillä heltisi 1 037 pistettä, sillä useiden luokkien kilpaillessa yhdessä mitalit ratkaistaan pistelaskukaavan perusteella.

- Taktiikkani oli ladata kaikki ensimmäiseen heittoon. Tiesin heti, että tulos riittää varmasti mitaliin, mutta kullasta en vielä ollut varma, Väre kertoi.

Väreen pitkäaikainen haave on ollut 30 metrin ylittäminen. Ensi kaudella se voi hyvinkin toteutua, sillä Väre on saanut uuden proteesin, joka mahdollistaa vauhdinoton juosten.

- Kyllä se mahdollistaa vauhdinoton aivan toisella tavalla. Uskon, että sitten 30 metriä rikkoutuu.

Tiina Ala-aho pronssille

Tiina Ala-aho kiskaisi pronssille keihäänheiton jaetussa luokassa F33 tuloksella 13,32 metriä (1258 pistettä). Voittajaksi nousi Meksikon Ester Rivera 1543 pisteellään.

Vastaukset putoilevat Tiina Ala-Ahon suusta yksittäisinä sanoina: "kyllä", "ei", "varmaan". Enempää hän ei sano, ei vaikka on juuri voittanut pronssimitalin Ateenan paralympialaisten keihäskisassa.

Vähäisiä sanoja enemmän kertovat Ala-Ahon silmäkulmista paineella pusertuvat kyyneleet.

- Tiina heittää hirveällä latingilla, Suomen yleisurheilujoukkueen valmentaja Marko Hyytiäinen sanoo. Se on helppo uskoa.

Ala-Aho kuuluu niihin yhä harvinaisemmiksi käyviin vammaisurheilijoihin, jotka kilpailevat aivan maailman huipulla kahdessa eri lajissa. Keihään lisäksi Ala-Aho kuuluu maailman parhaisiin kuulantyönnössä, jossa hän voitti neljä vuotta sitten Sydneyssä paralympiakultaa.

Useammissa heittolajeissa kilpailevia urheilijoita on paralympialaisissa toki yhä runsaasti, mutta heidän määränsä on koko ajan laskussa kilpailun kiristyessä. Satsaus toisen lajin vaatimiin ominaisuuksiin verottaa tuloksia toisessa, selittää Markku Niinimäki, joka kilpailee Ala-Ahon tavoin keihäässä ja kuulassa.

Ala-Aho ei kuitenkaan myönnä, että kahden lajin yhdistäminen olisi vaikeaa.

- Ei ole.

SE ensi heitolla

Ala-Ahon valikoimaan on kuulunut kolmaskin laji, pikaluistelu. 13-vuotiaana hän osallistui kisaan, jossa vastustaja kaatui Ala-Ahon päälle. Luistimen terä upposi Ala-Ahoon ja johti halvaukseen.

Ala-Aho ei vuosiin urheillut mitään, kunnes tapasi sattumalta sokean uimarin Eeva-Riitta Fingerroosin. Tämä suositteli Ala-Aholle vammaisurheilun aloittamista.

- Minä olin ensin, että ei, ei, koska ajattelin etten voi tehdä mitään, että makaan vain sängyssä.

Pian tuli kuitenkin soitto ja kutsu Pihtiputaan keihäskarnevaaleille. Ala-Aho vastusteli mutta suostui lopulta ja heitti karnevaaleilla elämänsä ensimmäisellä heitolla Suomen ennätyksen.

- Mikael Saleva (keihäänheiton kaksinkertainen paralympiavoittaja) sanoi minulle heti, että sinusta Tiina tulee vielä olympiavoittaja.

Ala-Aho sanoo, että urheilulla on hänellä erittäin suuri merkitys. Hän kuvaa itseään urheiluhulluksi, mutta kieltää heti perään ilmauksen käyttämisen.

- Paljon paremmassa kunnossa pysyy, kun urheilee.

YLE-STT

Suosittelemme

Tuoreimmat