1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Janecky kotimatkalle juhlatuulella

Otakar Janeckya, 43, juhlittiin sunnuntaina Helsingin areenalla isoin elein. Jokereissa 1990-luvulla neljä liigakultaa ja kaksi Euroopan cupia voittanut tshekkihyökkääjä nautti entisessä kotikaukalossaan fanien äänekkäästä kannustuksesta niin tähdistöpelissä kuin myös sarjapeliä edeltäneessä seremoniassa.

Otakar Janecky nautti juhlatunnelmasta.

Janeckyn pelitamineet olivat vaihtuneet pukuun, kun konkaripelaaja kukitettiin ja hänen pelinumeronsa 91 jäädytettiin Jokerit-TPS-liigakamppailun edellä.

- Suomen vierailuni on ollut aivan upea. En olisi uskonut, että tämä tuntuu näin vahvalta. Tiedä vaikka herautan kohta kyyneleen, Janecky kuvaili tuttu hymyvirne kasvoillaan.

Janecky päätti peliuransa viime keväänä Tshekin pääsarjassa pelaavassa Pardubicessa. Pardubice on myös hänen kasvattajaseuransa ja syntymä- sekä asuinkaupunkinsa.

- Siellä ei ole vielä ollut mitään juhlallisuuksia minulle. Siksikin tämä on niin merkittävää, maanantaina kotimaahansa palaava Janecky selvitti.

Viime kauden jälkeen Janeckya kyseltiin Sparta Prahaan ja muutamaan muuhun tshekkiseuraan. Joulukuussa 44 vuotta täyttävä nestori oli kuitenkin miettinyt, että ura saa päättyä samassa seurassa kuin missä on alkanutkin.

- Valmentaminen kiinnostaa minua. Olen saanut tältä lajilta paljon ja Pardubicelta urani alkuvaiheessa - haluaisin antaa takaisinkin jotain, Janecky myöntää kiinnostuksensa.

Hotelli ja toinen koti

Tällä erää Janeckyn päiviä täyttää hotellihanke. Pääkaupunki Prahasta 100 kilometriä itään sijaitsevan ja 100 000 asukkaan Pardubicen keskustaan on tarkoitus rakentaa uusi hotelli.

- Sellaiset 230 vuodepaikkaa eli 115 huoneen hotelli, hankkeen johtaja Janecky kartoittaa.

Tähdistöpelissä Janeckyn kipparoimassa Jokerien joukkueessa muun muassa pelasivat hänen poikansa Otakar junior, Jari Kurri, Markus Ketterer, Waltteri Immonen, Timo Blomqvist, Keijo Säilynoja, Antti Törmänen ja Timo Saarikoski. Valmentaja toimi maineikas Leo Äikäs.

Vastapuolen ryhmään oli kutsuttu mm. Jukka Tammi, Reijo Ruotsalainen, Pekka Marjamäki, Timo Nummelin, Heikki Riihiranta, Ari Lähteenmäki, Mika Kortelainen, Marko Palo, Anssi Melametsä, Pekka Tuomisto, sekä Martti Jarkko. Strategiasta vastasi välillä peliin osallistunut Pentti Lindegren. Ja oikeutta jakoi harvakseen jäähyjä viheltänyt legendaarinen Seppo Mäkelä.

Yleisö sai mitä halusi ja tiesi odottaa. Janecky hauskuutti katsojia taidoillaan ja iski pari maalia johdattaen joukkonsa 8-5-voittoon. Mielenkiintoista oli myös nähdä, että esimerkiksi Martti Jarkko, 50, on edelleen taitava mailavirtuoosi ja pystyy tekemään näyttäviä maaleja.

- En tiedä, koska tulen seuraavan kerran Suomeen. Ehkä parin kuukauden tai puolen vuoden kuluttua - kuka tietää. Mutta tämä on kuin toinen koti minulle, Janecky tuumaili.

STT-YLE