Huhtaniemi olkapääleikkauksen kautta MM-kauteen

Keihäänheiton Suomen ennätysnainen Paula Huhtaniemi valmistautuu Helsingin MM-kisakauteen toipilasjakson kautta. Huhtaniemi kävi lokakuussa leikkauttamassa olkapäänsä, joka vaivasi lähes koko viime kauden.

Paula Huhtaniemi.

Kirurgi Aki Hintsan tekemässä tähystyksessä kädestä löydettiin pieni jännerepeämä. Sen korjaaminen muutti Huhtaniemen syksyn ja alkutalven harjoittelua.

- Hintsa tarkistaa olkapään marraskuun puolivälissä, ja siihen asti pystyn tekemään lähinnä kävely- ja kuntopyörälenkkejä. Pihtiputaan karnevaalivoitosta saamani kuntopyörä on osoittautunut urani parhaaksi palkinnoksi, Huhtaniemi naurahtaa.

Jos Hintsa antaa luvan, Huhtaniemi voi loppuvuodesta alkaa kuntouttaa kättä jumpalla ja muilla varovaisilla liikkeillä. Varsinaiseen heittoharjoitteluun hän pääsee ensi vuoden puolella.

- Kieltämättä jännittää, miten käsi rupeaa kestämään, Huhtaniemi sanoo.

Huhtaniemi pystyi kilpailemaan viime kaudella vain seitsemän kertaa, joten arvokilpailuissa tarvittava varmuus jäi uupumaan otteista. Huhtaniemi heitti Pihtiputaalla tuloksen 62,63, mutta ylitti sen lisäksi kuusikymppisen vain Vaasan Kalevan kisoissa, joiden hopeatulos kirjattiin luvuin 60,06.

- Kättä oli pakko säästellä. Vähäinen kilpailukokemus näkyi tekniikan epävarmuutena, ja sorruin heittämään kuuta taivaalta, Huhtaniemi kuvailee liian korkeiksi ryöstäytyneitä sivalluksiaan.

Viidennet arvokisat tavoitteena

Vuoden 1996 olympiavoittaja Heli Rantanen jatkaa Huhtaniemen valmentajana. Huhtaniemi asuu Kankaanpäässä ja Rantanen Jyväskylässä, mutta yhteistyö toimii niinkin.

- Tarkoitukseni on käydä pari kertaa kuukaudessa 2-3 päivän leirillä Jyväskylässä. Kesäisin sovimme heittoharjoitukset sellaisiin paikkoihin, jonne molemmat voimme kätevästi mennä.

Kansainväliselle huipputasolle suhteellisen myöhään kivunnut Huhtaniemi, 31, on käynyt neljät arvokilpailut, joissa finaalin ovi on auennut vain EM-Münchenissä 2002. Siellä Huhtaniemi sijoittui kymmenenneksi. Edmontonin MM-kilpailujen karsinnan 13. sija vuonna 2001 oli ensikertalaiselta kelpo suoritus, mutta MM-Pariisin ja olympia-Ateenan alkukilpailujen 20. ja 28. sijat olivat suuria pettymyksiä.

Huhtaniemi tunnusti molemmilla epäonnistumiskerroillaan, että nopea Mondo-rata ja jättistadion kilpailuympäristönä "pompottivat" häntä. Helsingissä hän pääsee heittämään tutulle ja mieluisia muistoja täynnä olevalle stadionille.

- Joo, on tullut onnistuttuakin siellä, Huhtaniemi viittaa kesän 2003 Kalevan kisoissa heittämäänsä Suomen ennätykseen 64,90.

STT-YLE