1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Victor Conte - mies dopingmyrskyn takana

Oikeudessa Victor Conte on vakuuttanut syyttömyyttään 35-kohtaiseen syytteeseen. Mutta asianajajansa vastustuksesta huolimatta antamassaan tv-haastattelussa Balco-laboratorion johtaja myönsi viime viikolla levittäneensä steroideja urheilijoille. Puheillaan 54-vuotias viiksiniekka on nostattanut urheiluhistorian suurimman dopingmyrskyn.

Victor Conte Jr. syntyi 10. heinäkuuta 1950. Jo nuoresta pitäen hänen kiinnostuksensa kohteet olivat urheilu ja musiikki. Rakennustarkastajan ja kirjanpitäjän poika varttui Kalifornian Fresnossa, ja McLanen lukiossa Conte teki koulun ennätyksen kolmiloikassa, 14,06 metriä. Ennätys on sentilleen sama kuin Urho Kekkosella. 178-senttinen ja 66-kiloinen Conte jatkoi yleisurheilua Fresno City Collegessa, missä hän opiskeli 1960-luvun lopulla pääaineenaan kirjanpito.

Mutta musiikki vei Victor Conten pian mennessään. Conte oli soittanut jo vuosia erilaisissa kokoonpanoissa yhdessä serkkunsa, kitaristi Bruce Conten kanssa ja keskeytti opintonsa keskittyäkseen musiikkiin. Bassoa soittanut Victor Conte sai lavaliikehdintänsä ansiosta musiikkipiireissä lempinimekseen "Walkin' Fish", kävelevä kala.

Bruce Conte liittyi vuonna 1972 kalifornialaiseen Tower of Power -funkyhtyeeseen, joka oli juuri nousemassa uransa lakipisteeseen. Vuonna 1977 bändi kaipasi uutta basistia, ja Bruce Conten suosituksesta Victor Conte pestattiin yhtyeeseen. Victor Conte oli mukana yhdellä yhtyeen levyllä, mutta jo seuraavana vuonna serkut saivat potkut yhtyeestä. Tower of Powerin pitkäaikaisen johtajan Emilio Castillon mukaan syynä oli bändin sisäinen valtataistelu, jossa Contet yrittivät ottaa yhtyeen haltuunsa.

Tower of Poweria ravistelivat myös huumeongelmat, mutta Victor Conte pysyi erossa aineista. Hän soitti vielä lyhyen jakson legendaarisen jazzpianistin Herbie Hancockin yhtyeessä, mutta jätti 1980-luvun alussa äkisti musiikkiuransa. Useiden muusikkojen todistuksen mukaan Conte ei ollut mikään kolmen soinnun basisti, vaan taitava muusikko, mutta hänet oli vallannut uusi mielenkiinnon kohde.

Valokuvamuisti

Vuonna 1977 Conte oli tutustunut 22-vuotiaaseen Audrey Steiniin, jonka kanssa hän meni pian naimisiin. Pariskunnan kolmesta tyttärestä ensimmäinen syntyi seuraavana vuonna. Perhe asettui asumaan San Franciscon eteläosan Palos Verdesiin.

Audrey Conte innostui vaihtoehtoisesta lääketieteestä ja perusti Millbrae Holistic Health Center -nimisen yrityksen. Victor lähti hankkeeseen mukaan ja otti pian yrityksen haltuunsa. Vuonna 1984 hän perusti Bay Area Laboratory Co-Operativen tai lyhyesti Balcon, joka aloitti toimintansa San Franciscon kansainvälisen lentokentän läheisyydessä.

Conte alkoi viettää tuntikausia Stanfordin yliopiston kirjastossa lukemassa biokemian alan tutkimuksia. Useiden Conten tuntevien ihmisten mukaan ex-basistilla on valokuvamuisti tai ainakin melkein, ja hän oli pian syvällä uudessa intohimonsa kohteessa.

Conten toinen valtti on hänen vakuuttava esiintymisensä. Conte puhui taitavasti kuin myyntimies ja hänen kanssaan keskustelleet ihmiset olivat yleensä vakuuttuneita olevansa tekemisissä lääkärin tai tutkijan kanssa. Conte hankki "Inductively Coupled Plasma Spectometer" -nimisen käytetyn laitteen, jonka avulla hän alkoi analysoida urheilijoiden verta, virtsaa ja hiuksia mineraali- ja hivenainepuutosten toteamiseksi. Lisäravinteita hän myi vuonna 1988 perustamansa S.N.A.C.-yhtiön kautta.

Conten teoriat ovat kiistanalaisia, mutta ainakin hän itse uskoi niihin. Hänen tyttärensä Kisha on kertonut, että isä reagoi lasten ihottumaankin ottamalla verikokeen. Jos lapsen veressä oli liikaa kuparia, löytyivät sopivat pillerit Conten omista varastoista.

Conte testasi aluksi lisäravinteitaan nuoriin urheilijoihin. Esimerkiksi Matt Giusto, Yhdysvaltain olympiaedustaja 5 000 metrillä Atlantassa 1996, on kertonut Conten antaneen hänelle läjän pillereitä vuonna 1982, kun Giusto oli vasta 16-vuotias lukiolainen.

Alkuvuosina Conten opastajana toimi silloisesta Tshekkoslovakiasta loikannut tohtori ja kiekonheittäjä Ladislav Pataki, mutta miesten välit katkesivat ennen pitkää. Patakin mukaan Conte omi hänen oppinsa ja kääri rahat.

Balcon lääketieteellinen johtaja oli aluksi Brian Halevie-Goldman, lasten oppivaikeuksiin erikoistunut psykiatri, joka ainakin oman ilmoituksensa mukaan jättäytyi pois laboratorion toiminnasta jo 1980-luvun puolivälissä. Balcon laboratoriolisenssihakemuksissa hänen nimensä esiintyi vielä aivan viime vuosiin asti. Halevie-Goldmanin mukaan hänen nimikirjoituksensa väärennettiin papereihin.

Menestystä ja vaikeuksia

Hiljalleen Conte alkoi saada asiakkaikseen huippu-urheilijoita. Heistä ensimmäinen oli uimari Matt Biondi, ja ennen Soulin 1988 olympiakisoja Yhdysvaltain judojoukkue testautti arvonsa Balcossa. Joukko olympiaurheilijoita muodosti Balco Olympians -ryhmän, jolle Conte järjesti testausta ja ja lisäravinteita.

Conten liiketoiminta kasvoi, ja 1995 Conte nosti Balcosta palkkaa jo 150 000 dollaria. Lisäravinneyhtiö S.N.A.C.:in bruttotulot olivat 1,2 miljoonaa dollaria vuonna 2000. Conte ajoi Mercedeksellä ja hänen ranteessaan kiilsi Rolex.

Taloudellisesta menestyksestä huolimatta Contelle alkoi kasautua vaikeuksia. Vuonna 1995 Audrey ja Victor Conte aloittivat katkeran avieroprosessin pian sen jälkeen kun heidän kotinsa oli tuhoutunut tulipalossa. Huumeongelman myöntänyt Audrey käyttäytyi väkivaltaisesti, ja Victor hankki vaimolleen lähestymiskiellon. Eroriita päättyi vuonna 1997. Myös tytär Alicia jäi huumekoukkuun, mutta selvisi isänsä tuella.

Balco ei ole ensi kertaa vaikeuksissa

Victor Conte, Balcon varatoimitusjohtaja James Valente, kuntovalmentaja Greg Anderson ja yleisurheiluvalmentaja Remi Kortshemni ovat saaneet syytteen Balco-labaratorion dopingvyyhdessä. 35-kohtainen syyte koskee pääosin erilaisia lääkeainerikoksia, joista voi seurata useiden vuosien vankeustuomio sekä tuntuvia sakkoja.

Victor Conte ei suinkaan ole ensimmäistä kertaa tekemisissä oikeuslaitoksen kanssa, sillä suurista tuloistaan huolimatta Balco on maksanut laskujaan hitaasti, ja vuodesta 1994 San Mateon piirikunnan oikeusistuimissa on nostettu 19 kannetta Conten yhtiöitä vastaan. Myös verovirasto ja useat eri velkojat ovat peränneet Contelta rahaa.

Contea vastaan nostivat oikeusjuttuja myös ylityökorvauksia peränneet Balcon entiset työntekijät, Conten rottweilerin purema lapsi, Conten kotona tulipalon savuvahinkoja korjannut yritys, Conten muuttokuormaa kuljettanut yritys, Balcon puhelinjärjestelmän asentanut yritys ja lopulta jopa Balcon asianajaja, joka väitti jääneensä vaille korvausta työstään.

Myös liittovaltion syyttäjä kiinnostui Balcon toiminnasta ja nosti vuonna 1996 syytteen Balcoa ja floridalaista Franklin Laboratories -yritystä vastaan. Syytteen mukaan Franklin Laboratoriens lähetti potilaiden veri- ja virtsanäytteitä testattavaksi Balcoon ja laskutti terveysvakuutusjärjestelmä Medicarelta yli 200 dollaria joka testistä. Petosta epäiltiin, koska Franklinin laskuissa mainitut lääkärit kiistivät määränneensä testejä tehtäviksi ja joidenkin potilaiden näytteitä oli testattu useaan otteeseen.

Juttu sovittiin ilman oikeudenkäyntiä. Franklin Laboratories maksoi korvauksia 4,8 miljoonaa dollaria ja lopetti liiketoimintansa. Balco jäi vaille rangaistusta, koska se ei ollut laskuttanut Medicarea suoraan.

Viime vuoden maaliskuussa liittovaltion syyttäjä kuitenkin nosti Balcoa vastaan uuden syytteen, jonka mukaan Balco laskutti Medicarea perusteettomasti 1,8 miljoonan dollarin edestä vuonna 1996. Tänä syksynä Conte sopi jutun ilman oikeuskäsittelyä ja sitoutui maksamaan valtiolle korvauksia 60 000 dollaria.

STT