Hyppää sisältöön

Höllwarth murskasi Ahosen toiveet grand slamista

Martin Höllwarth löi nyrkillä rintaansa, kapusi puomille ja laski Bischofshofenin suurmäen ympäröineeseen sumuvaippaan. 137,5 metriä kantaneen ilmalennon päätteeksi Janne Ahosen unelma Keski-Euroopan mäkiviikon grand slamista, kaikkien osakilpailujen voittamisesta oli murskana.

Martin Höllwarth

Ahonen jäi kuuden pisteen erolla mäkiviikon päätöskisan toiseksi, mutta mäkiviikon kokonaisvoitto oli ylivoimaisella 49,1 pisteen erolla suomalaisen.

Se oli ollut lähes varmaa jo etukäteen, joten Bischofshofenin ainoa mielenkiinnon kohde oli se, pystyykö Ahonen mäkiviikon 53-vuotisen historian toisena hyppääjänä kaikkien osakilpailujen voittamiseen.

Saksan Sven Hannawald teki tuon uroteon kaksi vuotta sitten ja sanoi, että kuluisi 50 vuotta ennen kuin temppu uusitaan.

Ahonen pääsi lähelle, mutta lopulta hänen ennätyksellinen kuuden osakilpailun voittosarjansa katkesi juuri väärässä paikassa. Jo 15 hyppääjää oli ennen Ahosta pystynyt kolmen osakilpailun voittoon, ja kolme kertaa oli käynyt jopa niin, ettei kolme osakilpailuvoittoa ole riittänyt kokonaiskisan kuninkuuteen.

Ahonen oli etukäteen sanonut, että mäkiviikon grand slam on tärkeämpää tilastonikkareille kuin hänelle itselleen, eikä hän suostunut myöntämään pettymystä kisan jälkeenkään.

- Minä olen tyytyväinen, Martin Höllwarth on tyytyväinen ja Sven Hannawald on tyytyväinen, Ahonen veisteli.

Kolmas kokonaisvoitto

Mäkiviikon voitto oli Ahosen uran kolmas, mikä tekee hänestä tapahtuman historian menestyksekkäimmän suomalaisen.

Kaikkien aikojen ykkönen on saksalainen Jens Weissflog, joka vei kokonaiskisan neljä kertaa.

- Ehkä olisi pitänyt ajatella vähemmän kokonaiskisaa ja enemmän tätä kilpailua, Ahonen myönsi.

Ahosta odotti mäkimontussa iloinen yllätys. Vaimo Tiia ja 3-vuotias poika Mico olivat yllättäen tulleet Bischofshofeniin tervehtimään mäkiviikon voittajaa.

- Mico sanoi ensimmäiseksi: Isä katso, tuolla on Adam Malysz. Kokonaiskisan palkintona jaettava auto sai Ahosen mietteliääksi. Kaksi vuotta sitten asia selvisi siten, että Ahonen sai sponsorisopimuksen avulla auton käyttöönsä, mutta ei omistukseensa.

- Tässä menee jonkun aikaa, että jotain ratkaisuja tehdään. Ongelmia tulee, Ahonen sanoi.

Aiemmin hän oli sanonut lahjoittavansa auton veroviranomaisille, mutta peräytyi nyt aiemmasta kannastaan. -En usko.

Höllwarthin hermo piti

Bischofshofenin vesisateessa käyty kisa näytti ratkeavan Ahosen kannalta jo ensimmäisellä kierroksella. Hän pääsi 132,5 metriä ja oli ensimmäisen kierroksen jälkeen neljäs, 8,4 pistettä Höllwarthia jäljessä.

Toisella kierroksella kärjen tilanne sähköistyi, kun Japanin 19-vuotias Daiki Ito pamautti uudeksi mäkiennätykseksi peräti 143 metriä ja siirtyi kärkeen.

Ahonen laski sumuun muutamaa minuuttia myöhemmin ja laskeutui 140,5 metrin kohdalla. Se nosti hänet kärkeen, ja herätti eloon toiveet grand slamista. Lopulta tornissa oli enää kaksi miestä yrittämässä Ahosen unelman upottamista.

Tshekin Jakub Janda oli jälleen kireä kuin virvelirummun kalvo ja jäi 134,5 metriin. Ahonen tuijotti montussa suu viivana, kun Höllwarth lähti vauhtiin.

Itävaltalaisen veteraanin hermot kuitenkin pitivät, ja Bischofshofenin perinteiseen tapaan kostea yleisö repesi huutoon.

- Kukaan ei olisi ollut grand slamin arvoisempi kuin Ahonen, Höllwarth myönsi.

STT - YLE

.
.