1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Edwin Moses palasi MM-kultamaisemiinsa

Aitajuoksija Edwin Moses kuului 1980-luvulla lajin supertähtiin. Kaksi olympiakultaa ja kaksi maailmanmestaruutta voittanut Moses rakensi ylivoimansa harjoittelemalla tinkimättä ja oman arvionsa mukaan huomattavasti enemmän kuin kilpakumppaninsa.

Nykyään Moses on mielellään sanansaattajana sen puolesta, kuinka yleisurheilu voi liikuttaa kaikkia ikäryhmiä lapsista eläkeläisiin.

- Kuntoilun kannalta yleisurheilulla on paljon annettavaa. Lajiin voi tulla mukaan miltä tasolta tahansa, kunhan vain ihmiset tietävät eri mahdollisuuksista, Moses sanoi tiistaina yleisurheilun MM-kisojen tiedotustilaisuudessa.

Elokuun lopussa 50 vuotta täyttävä Moses matkusti Atlantasta Helsinkiin tullakseen nimetyksi MM-kisojen moniarvoisen liikunnan kansainväliseksi lähettilääksi.

Lähettilään tehtävä on Mosesille sopiva lisä urheilun muihin luottamustehtäviin. Hän toimii muun muassa Kansainvälisessä olympiakomiteassa, ajaa urheilijoiden asemaa Kansainvälisessä yleisurheiluliitossa ja on johtamassa urheilun Laureus-hyväntekeväisyysjärjestöä.

- Minulle yleisurheilu oli lapsena harrastus, johon vanhempani päästivät minut, kunhan hoidin koulun kunnolla. Unelmani oli päästä yliopistojen mestaruuskisoihin, enkä edes osannut ajatella olympialaisia, Moses kertasi nuoruuttaan ja selvitti, että sai eniten nautintoa päivittäisestä

harjoittelusta talven kuukausien aikana.

Moses yhä hoikassa kunnossa

Yli 20 vuotta sitten Olympiastadionilla 400 metrin aitajuoksun maailmanmestariksi kiirehtinyt Moses on yhä varreltaan yhtä hoikka kuin aktiiviaikoinaan, vaikka juokseminen on jo jäänyt. Tarkka ruokavalio auttaa pitämään kropan kunnossa.

- Minulle ei sovi juokseminen harrastuksena. Olen liian tosissani ja tulen aina lenkiltä paikat kipeänä, Moses naurahti. MM-kilpailujen teema on "Yleisurheilua joka lähtöön", kansainvälisesti "Athletics through generations", mutta Mosesia on turha houkutella kilpailemaan MM-kisojen tuntumassa järjestettäviin veteraanien gp-kisoihin Lahteen.

- Pidin aktiiviaikoinani harjoituspäiväkirjaa ja laskin juosseeni 26-27000 mailia urani aikana. Se riittää, varsinkin kun suurin osa juoksuista tuli mentyä kovalla nopeudella, Moses kertasi tekemisiään. Hänen juoksumääränsä vastaa suunnilleen matkaa, joka veisi kertaalleen maapallon ympäri.

Hän ei enää edes seuraa yleisurheilun huipputasoa kovin tarkasti. Hänen kotimaassaan Yhdysvalloissa se on jopa vaikeaa, koska Balco-laboratorion sotkujen ja useiden dopingtapausten tahraamassa lajissa ei juuri ole huipputason kilpailutapahtumia eikä tv-näkyvyys ole kovin kattava.

Nauhat auki MM-kultaan

Moses nosti 400 metrin aitajuoksun uudelle tasolle, sillä hän aitoi ratakierroksen aitavälit 13 askeleen rytmillä ja alitti usein 48 sekunnin rajan. Helsingin MM-kisoissa 1983 Moses juhli matkan ensimmäistä MM-voittoa, vaikka kipitti matkan tossunnauhat auki.

- Nauhat oli sidottu kahteen kertaan, enkä ymmärrä, miten ne aukesivat. Tossut olivat kuitenkin niin tiukat, ettei nauhojen aukeamisesta ollut haittaa, Moses muisteli aikaan 47,50 päättynyttä kisaansa.

Uransa parhaan tuloksen 47,02 Moses juoksi Saksan Koblenzissa elokuussa 1983. Silloinen tulos oli Mosesin uran neljäs ME-aika.

- Koblenzin juoksu ei ollut urani paras. Vielä paremmin juoksin elokuussa 1981 Lausannessa, kun aika oli 47,14. Maailmanennätykseni oli silloin 47,13, ja olisin pystynyt rikkomaan sen selvästi, ellen olisi löysännyt tahtia metrejä ennen maaliviivaa.

Minulla ei kuitenkaan ollut kisasta mitään odotuksia, sillä olin matkustanut samana päivänä Tukholmasta eikä radalla ollut kunnon kirittäjiä, Moses äityi muistelemaan helsinkiläisen hotellin kokoustiloissa.

Moses aikaansa edellä

Kirittäjistä Mosesilla olikin pulaa koko uransa ajan. Miehen voittoputki venyi vuosina 1977-87 peräti 107 loppukilpailun mittaiseksi. Nykyjuoksijoista Dominikaanisen tasavallan Felix Sanchez on rakentamassa samanlaista tasaisuutta kilpailuihinsa, kuin mihin Moses pystyi.

- Tämän vuoden MM-kisoissa Helsingissä minun vuoden 1983 voittoaikani 47,50 voi riittää voittoon, eikä ehkä tarvita niinkään hyvää tulosta. Kolme juoksua on kova urakka, Moses kuvasi.

Mosesin vuoden 1976 olympialaisten voittotulos 47,64 on vain sadasosan heikompi kuin Sanchezin kultamitalijuoksun lopputulos Ateenan olympialaisista. Montrealin lisäksi Moses vei olympiakultaa myös Los Angelesista ja päätti arvokisauransa 1988 Soulin olympiapronssiin.

- Tykkäsin omalla urallani aina MM-kisoista enemmän kuin olympialaisista. MM-kisoissa yleisurheilu on pääosassa eikä ole sellaisia häiriötekijöitä kuin olympialaisissa. Helsingin MM-kisoja 1983 me kaikki odotimme mielenkiinnolla, koska ne olivat ensimmäiset MM-kisat. Ne olivat yksi urani kohokohdista, Moses vahvisti.

STT - YLE