Koe uusi yle.fi

Suora

 • Taitoluistelun EM: Naisten lyhytohjelma
 • Sportmagasinet
 • Sykähdyttävin hetki 2017
 • Taitoluistelun EM: Naisten lyhytohjelma
 • Tarina suomalaisesta sisusta
 • Ampumahiihdon MC: Naisten pikamatka
 • Taitoluistelun EM: Naisten lyhytohjelma
 • Lentomäen MM 2018 karsintakilpailu
 • Taitoluistelun EM: Parien vapaaohjelma
 • Lentomäen MM
 • Urheilua Yle Puheessa: Jääkiekkokierros

Tuore kirja kertoo Mika Häkkisen kaipuusta radalle

Kaksinkertainen F1-sarjan maailmanmestari Mika Häkkinen kertoo perjantaina julkaistussa kirjassa Mika Häkkinen - Mestarin paluu (Otava) hylänneensä ajatuksen paluusta autourheilun kuninkuusluokkaan turhauduttuaan tallien monimutkaisiin sopimuskuvioihin.

urheilu

Uutisankkuri Keijo Leppäsen kirjoittamassa kirjassa Häkkinen toteaa, että aikaa valmistautumiseen olisi jäänyt liian vähän. Hän ei myöskään halunnut olla kakkosvaihtoehto tai hätävara.

Kirja kuitenkin vahvistaa, että Häkkisen hinku takaisin kilparadoille oli kova. Williamsin tallipäällikön Frank Williamsin yhteydenoton myötä se kasvoi entisestään.

- Rupesin treenaamaan viime vuoden alkupuolella ja luin Lasse Virenistä kertovaa kirjaa. Sieltä sain pontta ja treeni-intoa. Frankin puhelu vahvisti fyysisistä ja henkistä vireystilaa ja ajattelin että eiköhän harkita tarjousta ihan tosissaan, Häkkinen kertoi.

Melkein koko elämänsä ratavarikoilla viettänyt ja tiukan aikataulun mukaan toiminut Häkkinen oli myös huomannut, että elämä vapaaherrana perheestä ja taloudellisesta vauraudesta huolimatta ei ollut aina niin antoisaa. Juhlien pitäminen ilman voittoja alkoi maistua puulta ja näkyi myös Martinlaakson sankarin fyysisessä olemuksessa.

- Ihminen tarvitsee työn ja tarkoituksen miksi herätä aamulla. Kilpa-autoilu sopii minulle ja sen osaan parhaiten, Häkkinen tuumi.

- Uskoisin, että monille ihmisille tapahtuu näin eläkkeelle siirtymisen jälkeen. En silti pelkää lopullisesti eläkkeellä jäämistä urani jälkeen, Häkkinen jatkoi.

Salaisia tapaamisia

Häkkisellä oli kontakti sekä Williamsille että BAR-talliin, mutta tallien kiista brittikuski Jenson Buttonin sopimuksesta sai Häkkisen kääntymään vanhojen tuttujensa puoleen ja siirtymään ajamaan Mercedes-Benzillä DTM-sarjaan.

Siirtyminen takaisin formuloihin oli kuitenkin kirjan mukaan erittäin lähellä. Häkkinen oli pitänyt palaveria jopa vanhan työnantajansa, McLaren-tallin pomon Ron Dennisin kanssa koskien palaamistaan takaisin F1-sarjaan toisen tallin väreissä.

Häkkinen ja hänen managerinsa Didier Coton keskustelivat Williamsin johdon kanssa kahteen otteeseen salaisissa tapaamisissa. Elokuussa kuitenkin selvisi, että Williams yrittää värvätä myös Buttonia. BAR-tallin sen aikainen pomo David Richards oli erittäin kiinnostunut Häkkisestä, mutta ei voinut aloittaa neuvotteluja ennen kuin tapaus Button selviäisi.

- Se, että en ole nyt formula ykkösissä on monien yhteensattumien summa. Kyse ei ole siitä, että minua ei olisi sinne haluttu, Häkkinen muistutti.

Hylkäsi myös Nascar-sarjan

Formulaneuvottelujen mentyä mönkään Häkkinen oli managerinsa kanssa kääntynyt Dennisin ja Mercedes-Benzin autourheilujohtajan Norbert Haugin puoleen.

- Tuo on se perhe, jossa minuun luotetaan ja johon minä luotan, Häkkinen lausui kirjassa.

Keskusteluissa Dennisin ja Haugin kanssa oli ollut hetken aikaa esillä myös Yhdysvalloissa ajettava Nascar-sarja, mutta perhesyistä Häkkinen hylkäsi tuon vaihtoehdon. Nascarissa ajaminen olisi edellyttänyt Yhdysvaltoihin muuttamista.

- DTM-sarjaa ei voi oikeastaan verrata painolastiltaan esimerkiksi formula ykkösiin. DTM:ssä tehtävä työn määrä on paljon pienempi, Häkkinen arvioi.

Aloite kirjaan Häkkiseltä

Aloite kirjan kirjoittamiseen tuli Häkkiseltä. Keijo Leppäsen mukaan Häkkinen on varovainen ja ilmaisee itseään suppeasti. Häkkisen ajatusta uudesta kirjasta hämmästelivät myös hänen lähipiirinsä.

- Minusta tässä vaiheessa, kun aloitan jälleen kilpa-autoilun ja kirjoittelu minusta lisääntyy, oli hyvä kertoa millainen ihminen Mika Häkkinen oikeastaan on, Häkkinen muotoili.

Lähteet: STT-YLE

Suosittelemme

Tuoreimmat