Hyppää sisältöön

Yleisurheilun MM-kisat täyttävät majoituspaikat

Elokuiset yleisurheilun MM-kisat osuvat samaan aikaan vuoden muutenkin parhaan turistisesongin kanssa. Kisat vievät osittain turistisesongin paikat, kun koko kaupunki täyttyy kisavieraista.

- Kaikille kisapäiville löytyy lippuja ja hotellihuoneita, mutta jos joku haluaa halvan hotellin 40 hengen ryhmälle jompanakumpana kisaviikonloppuna läheltä stadionia, niin silloin voi olla ongelmia, ennustaa kisojen virallisen matkatoimiston projektijohtaja Raine Tamminen.

Helsingin ja lähiympäristön majoituskapasiteetin odotetaan olevan kisojen aikaan lähes täydessä käytössä.

- Veikkaan, että hotelleille jää viivan alle lähemmäs 10 miljoonaa euroa enemmän rahaa elokuussa 2005 kuin elokuussa 2004, sanoo MM-yleisurheilun toimitusjohtaja Antti Pihlakoski.

Myös yksityishenkilöt ovat tarjonneet kotimajoitusta kisojen ajaksi. Matkatoimisto Event Travelissa ei ole kuitenkaan lähdetty välittämään kotimajoitusta. Yhtiössä on tosin mietitty vaihtoehtoa julkaista jossain yksityisten asunnontarjoajien yhteystietoja.

Rahaa tulossa 50-70 miljoonaa euroa

MM-kilpailut tuovat Suomeen runsaasti paitsi turisteja, myös toimittajia. Esimerkiksi kansainväliset tv-yhtiöt tulevat Helsinkiin isoilla henkilömäärillä ja panostuksilla.

Laskelmien mukaan Helsinkiin saapuva mediaväki jättää Suomeen kymmenisen miljoonaa euroa, turistit 10-30 miljoonaa, joukkueet noin 2 miljoonaa ja Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n väki sekä sponsorit yhteensä 1,5 miljoonaa euroa. Ulkomaisia turisteja odotetaan saapuvan toistakymmentä tuhatta.

Lisätienestejä on luvassa paitsi perinteisille matkailupalveluille eli majoitus- ja ravintola-alalle, myös esimerkiksi kuljetuspalveluiden tarjoajille ja puhelinoperaattoreille.

Odotettavissa vahvaruotsalaisedustus

Kisaturisteja tullee ulkomailta eniten Ruotsista, Saksasta, Englannista ja Yhdysvalloista. Ruotsin yleisurheilun nousu maailman huipulle on synnyttänyt lahden takana poikkeuksellisen suuren kiinnostuksen elokuun kisoihin.

Peruspakettiin kuuluu yleensä lennot tai Ruotsista laivamatkat, hotelliyöpymiset ja lippupaketit.

Osa matkanjärjestäjistä liittää pakettiin vielä esimerkiksi risteilyvaihtoehdon. Ainakin amerikkalaiset ovat ostaneet Pietarin- ja Tallinnan-risteilyjä. Lähellä sijaitsevista maista saapuvat, esimerkiksi ruotsalaiset, viipyvät kisoissa keskimäärin 1-3 yötä ja Ruotsista tullaan katsomaan nimenomaan ruotsalaislajeja, kun taas esimerkiksi amerikkalaiset viipyvät yleensä koko kisojen ajan.

.
.