Suora

  • Elävä arkisto esittää

Olympialaiset motivoivat kiekkonaisia

Naisille ei ole jääkiekossa varsinaista NHL:ää vastaavaa liigaa, mutta moni suomalainen on päässyt silti ammentamaan oppeja Pohjois- Amerikasta. Yksi heistä on 24-vuotias keravalaislähtöinen Nora Tallus, joka on pelannut ja opiskellut neljä vuotta Minnesota-Duluthin yliopistossa USA:ssa.

urheilu

- Olen todella tyytyväinen, että uskalsin lähteä sinne jääkiekon perässä, sillä olen kehittynyt paljon. Siellä on tosi hyvät harjoittelumahdollisuudet, kova kilpailullinen taso ja mahtavaa valmennusta. Valmentajamme Shannon Miller on Kanadan entinen maajoukkuevalmentaja ja hänellä on ollut paljon

annettavaa, Tallus kiittelee.

Tallus on tärkeä osa maajoukkuevalmentaja Hannu Saintulan palapelissä huhtikuun alussa Ruotsissa pelattavissa MM-kisoissa. Pari vuotta maajoukkueryhmään kuulunut Tallus sanoo MM-kisojen olevan tärkeä päämäärä, eikä hän pidä tavoitetta alkulohkon voittamisesta liian kovana.

- Hyvillä fiiliksillä lähdemme Ruotsiin. Olen odottanut kevään maajoukkuepelejä innolla, eikä sinne olisi järkeä lähteä häviämään. Uskon, että meillä on hyvä joukkue, jossa jokainen on ansainnut paikkansa. On positiivinen lisä, että joukkueessa on eri-ikäisiä pelaajia, Tallus pohtii Leijona-ryhmää, jonka vanhimmalla ja nuorimmalla pelaajalla on ikäeroa 18 vuotta.

Talluksen mukaan on pelkästään hyvä asia, että naisjääkiekkoilun taso on noussut maailmanlaajuisesti, eikä edes pronssimitali ole Suomelle enää itsestään selvä. Varsinkin Ruotsi on kotikisoissaan vaikea vastus kenelle vain.

- Hyvä, että taso on noussut. Se tekee meistä kaikista parempia joka päivä. Nykyään pitää olla valmis kaikissa peleissä. Jos pystymme hyviin suorituksiin Saksaa ja Kiinaa vastaan, auttaa se varmasti myös USA:n kohtaamisessa ja

jatkopeleissä, Tallus sanoo.

Olympialaiset motivoivat

MM-kisojen jälkeen Tallus palaa vielä USA:han päättämään opintojaan ja työharjoitteluun. Ensi syksyn seura ei ole vielä selvillä, mutta hyökkääjä aikoo panostaa jääkiekkoon, sillä keväällä 2006 odottaa suuri motivaattori.

- Olympialaisia olen katsonut pienestä asti ja ajatellut, että haluan joskus olla tuolla. Siitä on tullut suuri tavoite, Keravan Shakersissa ja Itä-Helsingin Kiekossa Suomessa pelannut Tallus kertoo.

Tallus ei kuitenkaan millään lailla vähättele MM-kisojakaan. Kaikki maat tulevat niihinkin parhaalla ryhmällään. Olympialaisten läheisyys näkyy toki siinä, että nuorille pelaajille halutaan antaa nyt kokemusta kansainvälisistä otteluista.

Naisten jääkiekolle olympia-arvo teki Talluksen mielestä paljon hyvää. Kuten monella huippu-urheilijalla, myös Talluksella on monipuolinen urheilutausta.

- Kaikkea urheilua olen kokeillut, mitä Keravalla nyt vain pystyi harrastamaan. Ringetestä pidin pienempänä kovasti, mutta koska olen ollut aina vähän rajumpi ja tykännyt pelata poikien kanssa, niin jääkiekkoon syttyi intohimo, Tallus muistelee lajivalintaansa.

Yhdysvalloissa hyvät harjoitusolot

Naisissa jääkiekolla ei pääse ansaitsemaan, joten peliuran aikana pitää hoitaa kouluttautuminen ammattiin. Tallus kiittelee yhdysvaltalaisopinahjon antamaa mahdollisuutta, jossa opiskelun ja urheilun saa yhdistettyä saumattomasti.

- Minusta tulee opettaja. Olen aina tykännyt olla tekemisissä lasten kanssa, Tallus kertoo.

Minnesota-Duluthin yliopisto on Talluksen mukaan ollut uranuurtaja eurooppalaisten pelaajien värväämisessä. Myös suomalaispelaajia on ollut sen kirjoilla jo aiemmin. Kyseessä on molemminpuolinen etu, sillä urheilija saa ammatin ja kehittyy pelaajana. Eurooppalaiset taitopelaajat puolestaan tuovat uusia tuulia Pohjois-Amerikan yliopistosarjoihin ja ovat todellisia

vahvistuksia. Minnesota-Duluth on menestynyt hyvin, ja Tallus on päässyt maistelemaan sarjan mestaruutta.

- Nykyään muiden joukkueiden valmennusjohdot kyselevät meidän johtoportaalta, että miten Euroopasta saa pelaajia sinne, Tallus naurahtaa.

Tänä keväänä Talluksen yliopistosarjapelit päättyivät kirvelevään jatkoaikatappioon puolivälierissä, mutta Leijona-paidassa on vielä mahdollisuus hakea sitä kaikkien aikojen parasta onnistumista.

Lähteet: STT - YLE

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat