Tompuri ja Tiisanoja ylittivät MM-kisojen A-rajan

Kiekonheiton Suomen ennätyksen haltija Timo Tompuri heitti Eurajoen Tähtikisoissa loistavan tuloksen 65,12. Tompurin tulos ylittää A-tulosrajan Helsingin MM-kilpailuihin. Kuulamörssäri Ville Tiisanojakin ylitti IAAF:n A-rajan tuloksellaan 20,64.

urheilu

Tompurin heitto on hänen pisin kiekkokaarensa kolmeen vuoteen.

36-vuotias Sahalahden Yleisurheilu-Teamia edustava Tompuri sinkautti voittotuloksensa jo avauskierroksella, mutta hänen kolme seuraavaakin heittoaan olivat tasaisen varmoja 64,27, 63,75 ja 62,29. Viides heitto oli yliastuttu ja viimeisen heittonsa Tompuri jätti käyttämättä.

Tompuri kukisti mm. olympiakisojen pronssimitalimiehen Frantz Krugerin, joka sijoittui toiseksi tuloksella 63,39. Kauden kotimaista kärkitulosta tähän asti hallussaan pitänyt Mikko Kyyrö oli kolmas tuloksella 61,02.

- Ei tulos itsenäni yllättänyt. Osasin odottaa kovaa tulosta, vaikka heitot olivatkin aika matalia. Oli hienoa ylittää MM-raja jo tässä vaiheessa. Unelmani oli heittää omissa MM-kisoissa.

- Nyt se on totta. Muutenkin kunto tuntuu MM-kisoja ajatellen hyvältä, Tompuri totesi.

Tiisanojakin ylitti kuulassa IAAF:n A-rajan

Kuulantyöntäjä Ville Tiisanoja ylitti niinikään Helsingin MM-kilpailuiden A-tulosrajan. Tiisanoja pukkasi kuulaa 20,64.

Vantaalainen paransi tulostaan jokaisella työntökierroksella. Ensimmäinen työntö oli yliastuttu, mutta kaikki muut kantoivat yli 20 metriä 20,00, 20,09, 20,15, 20,54 ja 20,64.

- Kisa meni suorastaan yllättävänkin hyvin. Muutenkin tilanne on nyt hyvä. Minkäänlaisia vaivoja ei ole, Tiisanoja sanoi.

Toiseksi sijoittunut Mika Vasara pukkasi 19,40 ja ylitti 22-vuotiaiden EM-kilpailuiden tulosrajan. Vuoden 2000 olympiavoittaja Arsi Harju jäi kolmanneksi tuloksella 19,37.Naisten seiväshypyssä hallitseva Suomen mestari Helsingin Kisa-Veikkojen Saara Laaksonen ylitti toisellaan aloituskorkeutensa 380 ja kohotutti riman tämän jälkeen kauden kotimaiseen kärkituloksen 401.

Tällä kertaa hän ei kuitenkaan yrityksissään onnistunut. Viime kesänä Laaksonen ylitti Kalevan kisoissa oman ennätyksensä tasan neljä metriä. Pöyhönen pesi Hartosen

Suomen kaikkien aikojen nopeimmat pikajuoksijat Tommi Hartonen ja Markus Pöyhönen kohtasivat 100 metrillä ensi kerran kahteen vuoteen. Edellinen yhteenotto päättyi Hartosen voittoon, mutta Eurajoen Tähtikisoissa Pöyhönen oli 0,01 sekuntia nopeampi.

Suomen kaikkien aikojen nopeimmat pikajuoksijat Tommi Hartonen ja Markus Pöyhönen kohtasivat 100 metrillä ensi kerran kahteen vuoteen. Edellinen yhteenotto päättyi Hartosen voittoon, mutta Eurajoen Tähtikisoissa Pöyhönen oli 0,01 sekuntia nopeampi.

Pöyhönen lähti tapojensa mukaan Hartosta terävämmin ja pidemmällä askelella juokseva Hartonen tavoitti häntä loppumatkasta, muttei aivan ehtinyt ensimmäisenä maaliviivalle.

Vastatuulessa Pöyhösen voittoaika oli 10,56. Otollisissa olosuhteissa tulos olisi ollut parisen kymmenystä parempi.

- Eihän näillä ajoilla tee mitään, Pöyhönen puuskahti. - Tietysti vastatuuli vaikutti lähinnä rytmiin, mutta ei se täysin selitä vaatimattomia aikoja.

Maajoukkue kokeili Eurajoella ennen Eurooppa-cupin kisaa miten pikaviesti sujuu.

Joukkueelle Pöyhönen, Nipa Tran, Jarkko Ruostekivi ja Hartonen saatiin aika 40,90, mutta sekin poistettiin lopulta tuloslistalta, kun toinen vaihto oli mennyt pitkäksi.

100 metrin kahdessa muussa erässä tuuli oli myötäinen, mutta pyörivä tuuli teki tepposet kuuman erän aikana. Juoksijoiden ehdittyä puolimatkaan tuuli päättikin muuttaa suuntaansa ja voimakas puhuri hönkäisi yhtäkkiä juoksijoita vastaan.

Euroopan cupin joukkueeseen 4x100 metrille valitun Tuomas Näsin jalka kramppasi ja hän joutui hölkkäämään maaliin. Sen sijaan kolme päivää aikaisemmin Tampereen Eliittikisoissa krampista kärsinyt Nipa Tran oli tällä kertaa kolmanneksi paras suomalainen Pöyhösen ja Hartosen jälkeen.Juha Sonck aitoi kauden kärkiajan

Turun Urheiluliiton Juha Sonck kohensi kauden kotimaista kärkitulosta miesten 110 metrin aitajuoksussa aikaan 13,94. SUL:n tulosraja Helsingin MM-kilpailuihin on vain hitusen parempi 13,85. Sonck edustaa Suomea Euroopan cupin ykkösliigassa Gävlessä ensi viikonloppuna.

Naisten 100 metrin aitajuoksussa sekä Johanna Halkoaho että Tiia Hautala juoksivat kauden parhaat aikansa 13,56 ja 13,93. Kolmanneksi sijoittunut Piia Roslund Vasaraisten iskusta alitti 19-vuotiaiden EM-kilpailuiden tulosrajan.

Piiruntarkka tuulimittarinlukija kuitenkin totesi myötätuulen voimakkuudeksi 2,1 metriä sekunnissa. Tilastokelpoisen tuloksen enimmäisraja on 2,0 metriä sekunnissa.

Naisten 100 metrillä Oulun Pyrinnön Heidi Hannula kohensi täysin tyvenessä kauden kotimaista kärkitulosta 11,68:aan.

Hannulan viisi vuotta vanha oma ennätys on 11,49. Hannula kukisti useilla metreillä kaksi nigerialaista vastustajaansa.

Lähteet: YLE - STT

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat