1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Suomen softball-joukkueen hyppy tuntemattomaan

Suomen naisten softballin maajoukkue astuu maanantain Kroatia-ottelussa täysin uuteen tilanteeseen EM-kisoissa Prahassa. Suomi on kisoissa mukana 16 vuoden tauon jälkeen ja pelaa B-sarjassa yhdeksän muun maan kanssa. Suomen pelaajilla ei ole alla yhtään oikeaa ottelua, joten päävalmentaja Mikko Nikkilä lähteekin turnaukseen realistisin tavoittein.

- Tässä on vasta reilut puoli vuotta harjoiteltu ja takana on reipas kymmenen yhteistä treeniä. Ei tässä hirveitä odotuksia ole tähän vuoteen. Yhdestä voitosta olisimme tyytyväisiä, Nikkilä toteaa.

Suomen joukkue koostuu pääosin entisistä pesäpalloilijoista, sillä Suomessa ei ole enää softball-sarjaa. Nimekkäimmät pelaajat ovat Heli Ruoho-Mäkelä ja Ulla Mäkinen. Ruoho-Mäkelä, 36, pelasi Superpesiksessä 13 kautta ja muun muassa kahdeksan Itä-Länsi-ottelua.

Tulokas-asetelmasta huolimatta Ruoho-Mäkelä ei allekirjoita valmentaja Nikkilän tavoitetta.

- Luotamme itseemme ja lähdemme voittamaan jokaista peliä. Ensimmäinen peli on varmasti hässäkkää, mutta peli varmasti paranee. Meillä on kymmenen superin taustan pelaajaa ja yksi meistä on vaihtoaikoinaan pelannut softballia, Ruoho-Mäkelä valottaa.

Syöttäminen ja lyöminen vaikeinta

Vaikka pesäpallon pelaamisesta luulisi olevan selvää hyötyä, ei asia ole Ruoho-Mäkelän mukaan niin yksioikoinen.

- Peli on rauhallisempaa eikä siinä tapahdu niin paljoa. Kun tilanne tulee, silloin pitäisi onnistua. Säännöt ovat erilaiset, sillä sama asia voi merkata eri asiaa: kopista tulee palo ja osumasta on pakko mennä. Voi olla, että olisi jopa helpompaa, että ei olisi pelannut pesistä, vaan lyönyt vaikkapa tennistä, Ruoho-Mäkelä naurahtaa.

Suomen akilleen kantapää on syöttöpeli, sillä syöttäjä heittää palloa baseballin tyyliin, mutta alakautta. Itse pallo on kolmisen kertaa suurempi kuin pesäpallo, mutta yhtä kova kuin baseball.

- Peli perustuu syöttöön ja alakautta heittäminen ei ole luonnollinen tapa heittää ja sen oppiminen näin pienessä ajassa on hankalaa, päävalmentaja Nikkilä toteaa.

Suomella on kisoihin kolme syöttäjää, joista päävastuun kantaa Hanna-Mari Kaario.

Suomen ehdoton valtti on puolestaan ulkopeli. Pesäpallotaustan omaavat naiset ottavat pallot varmasti kiinni ja heitot lähtevät rivakasti.

"Peking käytännössä mahdoton"

Softball on mukana vielä vuoden 2008 olympialaisissa, mutta ponkaisu B-sarjasta olympialaisiin on valmentaja Nikkilän mukaan mahdoton.

- EM-kisojen kymmenen joukkueen B-sarjasta pitäisi ensin nousta kymmenen joukkueen A-sarjaan. A-sarjasta kolme parasta pääsee MM-kisoihin. MM-kisoissa pitäisi olla paras Euroopan maa tai sijoittua 5-8 joukkueen joukkoon. Yksi maa puolestaan karsii Afrikan kanssa olympiaedustuksesta, Nikkilä valottaa.

- Pekingiin pääsy on käytännössä mahdotonta. Hommaa pitäisi lähteä rakentamaan 15-vuotiaista tytöistä, jotka ovat pelanneet pesäpalloa jo kymmenen vuotta, Nikkilä sanoo.

Suomi kohtaa B-sarjan otteluissa Kroatian, Tanskan, Ukrainan ja Itävallan. Lisäksi lohkossa pelaavat Bulgaria, Ranska, Unkari, Israel ja Slovakia.

A-sarjassa pelaavat puolestaan Euroopan mestari Italia sekä Belgia, Tshekki, Saksa, Britannia, Kreikka, Hollanti, Venäjä, Espanja ja Ruotsi.