1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Williams vaihtaa BMW:n Cosworthiin

F1-talli Williams luottaa ensi kaudesta lähtien Cosworthin moottoreihin. Brittiläinen talli ja autonvalmistaja kertoivat yhteistyön alkamisesta maanantaina. Yhteistyön tavoitteena on saada brittiläinen osaaminen formula ykkösten eturiviin ensi kaudesta lähtien.

Williamsin moottorivalmistajan vaihtoa osattiin jo odottaa, sillä tallin tämän vuoden moottoreista vastaava saksalainen BMW osti sveitsiläisen Sauber-tallin, joka ajaa BMW:n nimellä ensi kaudella.

Williamsilla on aiempaa historiaa Coswortheilla menestymisestä. Talli otti ensimmäisen osakilpailuvoittonsa vuonna 1979 sekä kaksi valmistajien MM-titteliä vuosina 1980-81 Ford Cosworthin koneilla.

Cosworthin Northamptonissa sijaitsevat tehtaat olivat Fordin omistuksessa viime marraskuuhun saakka, jolloin yhdysvaltalaisen ChampCar-sarjan omistajiin kuuluvat Kevin Kalkhoven ja Gerald Forsythe ostivat tehtaan haltuunsa.

- Yhteistyömme skaala ei rajoitu vain moottoriin ja formula-autoon, vaan kyseessä on kokonainen kehitystyön ja suunnittelun ohjelma, Williams ja Cosworth tiedottivat.

Cosworth tuntee V8:n

Cosworthia ei voi pitää suurena moottorinvalmistajana verrattuna muiden tallien automahteihin. Lajia ovat viime vuosina hallinneet BMW:n lisäksi Fiatin (Ferrari), Renaultin, Mercedeksen (McLaren) ja Hondan (BAR) automahdit. Williams ajoi viimeksi pienen tehtaan moottorilla kaudella 1999, kun tallin autojen hevosvoimat pyörivät Supertecin koneilla. Vuonna 1988 talli ajoi Juddin ja 1998 Mecachromen moottoreilla.

Brittitalli ei kyennyt yhteenkään voittoon edellä mainittuina kausina, mutta tallipäällikkö Frank Williams uskoo pienillä moottoritehtailla olevan paremmat mahdollisuudet menestyä ensi kaudella, kun sarjan autot siirtyvät käyttämään kesympiä 2,4 litran V8-moottoreita nykyisten, 3 litran V10-koneiden sijaan.

- Cosworth on johtava V8-moottoriteknologian valmistaja. Ensi vuonna sarjalla on uusi alku 16 vuoden V10-moottoreiden ajan jälkeen. Joillain tallilla ja moottorinvalmistajilla ei ole lainkaan kokemusta V8-koneista ja muillakin todella vähän. Ensi kauden sääntömuutoksista johtuen meillä on hallussamme johtava paketti, Williams selvitti.

Cosworth on tehnyt töitä V8-moottorinsa kanssa huhtikuusta 2004. Tällä kaudella brittitehtaan formula 1 asiakkaina ovat pikkutalli Minardi ja Red Bull, joka tosin vaihtaa Ferrarin koneisiin ensi kaudesta lähtien.

BMW-Williams on kuluvalla kaudella kerännyt 52 pistettä 13 kilpailusta ja on valmistajien MM-pisteissä viidentenä. Renault johtaa MM-taistoa, ranskalaistallilla on kasassa 117 pistettä.