Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Olympiakomitea satsaa uimareihin 80 000 euroa vuodessa

Suomen olympiakomitea valitsi huhtikuussa Uimaliiton yhdeksi niistä järjestelmätukiliitosta, jota se tukee vuosittain tietyllä rahasummalla. Uimaliiton kohdalla summa on tällä hetkellä 80 000 euroa, ja se jatkuu Pekingiin asti.

urheilu

Olympiakomitean kehityspäällikön Asko Härkösen mukaan Uimaliitolla on "koko tuen osalta työrauha, mutta jatkuva tarkastelu". Järjestelmätuen saaminen tarkoitti samalla sitä, että Olympiakomitea odottaa mitalia Pekingistä.

Käytännössä Uimaliitto on kehittänyt Olympiakomitean kanssa valmennusjärjestelmäänsä ja huippu-uinnin vaatimia olosuhteita. Uimaliitto saa OK:n 80 000 euroa könttäsummana, jonka se käyttää seitsemän olympiaurheilijan kansainvälisen kilpailuohjelman ja leirityksen toteuttamiseen sekä kotimaisiin ja ulkomaisiin asiantuntijoihin.

Tällä hetkellä olympiaurheilijoita on seitsemän: Hanna-Maria Seppälä, Eeva Saarinen, Jane Kaljonen, Jani Sievinen, Jarno Pihlava, Matti Rajakylä ja Jere Hård.

OK:n rahaa kuluu myös sairaskuluvakuutukseen sekä urheilijoiden lääkärikuluihin.

Elämä hallintaan

Vaikka kirjailija ja terapeutti Tommy Hellstenin mukaan elämää ei voi hallita, vaan se täytyy elää, on Uimaliitto ottanut yhdeksi vahvaksi teemakseen muotikäsitteen "elämänhallinta".

- Olemme painottaneet tätä, jotta harjoittelu ja normaali elämä olisivat sujuvaa. Tässä luodaan huippu-urheilijoille olosuhteet asumispaikalle, jossa sosiaalinen ympäristö ja turvaverkko ovat kunnossa, Uimaliiton valmennuspäällikkö Petteri Laine valottaa.

- Toinen kantava teema on painottaa urheilijoiden henkilökohtaisten valmentajien roolia. Meillä ei ole keskitettyä valmennusjärjestelmää, kuten monessa muussa lajissa. Esimerkiksi Jarno Pihlava asuu ja harjoittelee Turussa, ja Matti (Rajakylä) puolestaan Helsingissä, Laine jatkaa.

Laineen mukaan liitto toimii edunvalvojana sekä tukee henkilökohtaisia valmentajia, jotta huippu-urheilijalla olisi puitteet kunnossa. Liiton kaksi olympiavalmentajaa, Mika Kekäläinen ja Marko Malvela, hoitavat puolestaan yhteistyötä valmentajiin päin.

EM-Helsingistä Pekingiin

Helsingissä uidaan vuoden päästä 7.-10. joulukuuta lyhyen radan EM-kilpailut. Laineen mukaan Suomi ei aseta kisoihin mitalitavoitetta, mutta lähtee sinne 20-25 uimarin voimin. Luku on noin kaksi kertaa normaalia suurempi.

- Tarkoitus on saada suomalainen joka lajiin. Suurin tavoite on iso ja menestyvä joukkue. Satsaamme viesteihin, ja uskon että säilymme mitalikannassa. Joukkueen menestys on kaikki kaikessa, Laine tähdentää.

Kotikisojen menestyksellä Laine hakee samalla positiivista "boostia", jonka avulla urheilijat nostavat tasoaan ja ottavat askeleen kohti Pekingiä.

- Omien kisojen menestyksen tuomaa boostia ei voi rahalla ostaa, Laine vakuuttaa.

Olympiakomitean asettaman mitalitavoitteen kohtalo ratkeaa Pekingissä.

Lähteet: STT-YLE

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat