1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Söderdahl komeasti kahdeksas Havaijilla

Jyväskyläläinen Tom Söderdahl onnistui yrityksessään päästä kymmenen parhaan joukkoon Havaijin Kailua-Konassa kilpaillussa triathlonin pitkien matkojen teräsmieskilpailussa. Hän sijoittui kahdeksanneksi ja paransi edellistä Havaijin sijoitustaan kolmella pykälällä.

Söderdahlin aika oli kelpo tulos 8.25.57. Hän käytti 3,8 kilometrin uintiin 52.19 minuuttia, pyöräili 180 kilometriä ajassa 4.35.21 ja juoksi kisan päättäneen maratonin eli reilut 42 kilometriä aikaan 2.54.16. Uinnin jälkeen Söderdahl oli 27:s, nousi pyöräilyssä 16:nneksi ja juoksussa kahdeksanneksi.

- Parhaimmillaan olin kuudentena noin kahdeksan kilometriä ennen maalia, mutta en pystynyt pitämään sijoitusta, Söderdahl harmitteli, mutta oli kuitenkin tyytyväinen pääsyyn kymmenen parhaan joukkoon.

- Taakse jäi useita kovia Ironman-kisan voittajia ja olympiamitalisteja, Söderdahl iloitsi.

Muun muassa viime vuoden voittaja, saksalainen Norman Stadler keskeytti pyöräilyssä.

Viime vuonna kolmanneksi sijoittuneelle Saksan Faris Al-Sultanille Havaijin voitto oli uran ensimmäinen ja se irtosi ajalla 8.14.17. Uuden-Seelannin Cameron Brown palasi palkintopallille viime vuoden epäonnistumisen jälkeen ja otti kakkossijan ajalla 8.19.36. Kolme maailmanmestaruutta voittanut Kanadan Peter Reid oli kolmas ajalla 8.20.04.

Naisten kilpailun ykkönen Sveitsin Natascha Badmann tuuletti ykkössijaa tottuneemmin kuin Al-Sultan, sillä hän voitti Havaijilla jo kuudennen kerran. Sveitsiläisen voittoaika oli 9.09.30, jolla Sydneyssä olympiamatkat voittanut Australian Michellie Jones kukistui vajaan kahden ja puolen minuutin erolla.

Tankkauksessa ongelmia

Söderdahl hävisi kisan voittaneelle Al-Sultanille 11.56. Eroa kuutossijaan jäi reilut kaksi minuuttia ja seitsemänteen sijaan vain viisi sekuntia.

Söderdahlin kisassa oli mukana dramatiikkaa, sillä häneltä putosi pyöräilyn alkutaipaleella energiageelipakkaus, ja Hawin kääntöpisteellä kävi samoin kuin aikanaan Pauli Kiurulle, eli Söderdahl ei saanut järjestäjiltä omaa energiapussiaan. Se vaikeutti tankkausta rankassa kelissä, jossa ilman lämpötila oli 35 asteen tienoilla ja aurinko porotti kuumasti mustien

laavakenttien lomassa kiertäneille teille.

Söderdahl on kilpaillut Havaijilla viimeksi vuonna 2002, jolloin hän sijoittui 11:nneksi. Vuonna 2003 hän jätti kisan väliin perheenlisäyksen takia, ja viime vuoden pilasi harjoituskaudella ilmennyt sydänlihastulehdus. Tämän vuoden kisaa varten hän viritteli kuntoaan neljän viikon leirillä

Coloradossa.

Vaikka Söderdahl ylsikin toisen kerran Havaijilla komeaan sijoitukseen, kaikkien aikojen parhaan suomalaisen Ironman-triathlonistin Pauli Kiurun saavutuksiin on vielä matkaa. Kiuru oli Havaijilla parhaimmillaan toinen vuonna 1993 ja nappasi kisassa lisäksi kaksi kolmossijaa ja yhden viidennen sijan.