1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

HJK lahjoi vastustajan vuonna 1973

Helsingin Jalkapalloklubi lahjoi vastustajan pelaajia 1973, jotta seura varmistaisi itselleen jalkapallon Suomen mestaruuden. Asiasta kirjoitti silloinen varapuheenjohtaja Paavo Einiö Töölöläinen-lehden kolumnissaan sunnuntaina.

Einiön mukaan HJK:n hävisi tahallaan Oulun Työväenpalloilijoille vuonna 1975, kun oululaiset kamppailivat sarjapaikastaan.

HJK:n hallituksen puheenjohtajalle Olli-Pekka Lyytikäiselle tieto lahjonnasta oli totaalinen yllätys.- En ole vieläkään vakuuttunut asiasta.

Einiön kirjoittaa häpeävänsä asiaa vieläkin, mutta kertoo motiivinaan olleen Suomen mestaruus.

- Eräänä päivänä valmentajamme Kai Pahlman osoitti minulle ja sanoi, että mestaruuden varmistamiseksi olisi ensiarvoisen tärkeää, että voittaisimme Tampereen Ilves-Kissat kotona.

- Kysyin mitä se maksaa ja Kaitsu totesi, että viisituhatta mummonmarkkaa, Einiö kirjoittaa.

Einiön nostettua tililtään vaadittavat rahat, homma hoitui hänen arvelunsa mukaan siten, että raha jaettiin kolmelle vastustajan pelaajalle, mahdollisesti maalivahdille, puolustuspelaajalle ja heidän parhaalle maalintekijälleen. HJK voitti ottelun.

Suomen palloliiton puheenjohtaja Pekka Hämäläinen ei ole yllättynyt 1970-luvun sopupeleistä ja lahjonnasta.

- Takavuosina sarjojen moraali oli heikompi. Oli ilmeistä, että otteluja myytiin kaikilla sarjatasoilla. Nykyään ei ole niin. Mahdoton kuitenkin sanoa, että ei koskaan, Hämäläinen totesi.

Palloliitto ei aio alkaa asian tiimoilta toimenpiteisiin.