Muodostelmaluistelijat tähtäävät kevään MM-kisoihin

Muodostelmaluistelu on yksi Suomen menestyslajeista, ja keväällä tulee ilman täyttä katastrofia jälleen ainakin yksi MM-mitali. Siihen tähtäävät neljä Suomen senioritason joukkuetta, jotka avaavat kautensa viikonloppuna Espoossa ensimmäisellä valintakilpailulla.

MM-kisoihin Prahaan maalis-huhtikuun vaihteessa lähtevät kaksi joukkuetta selvitetään kolmessa kilpailussa. Viikonlopun avauskisan jälkeen ovat jäljellä vielä toinen valintakilpailu tammikuun alussa sekä tärkeimpänä SM-kilpailut helmikuun lopulla. Molemmat ensi vuoden kisat luistellaan Helsingissä.

Suomen kanssa muodostelmaluistelun valtikasta taistelee tasapäisesti Ruotsi, jonka ykkösjoukkue Team Surprise nappasi suomalaisten edestä maailmanmestaruuden tänä vuonna Göteborgissa. Suomen edustajat, helsinkiläiset Rockettes ja vuosien 2002 ja 2004 MM-voittaja Marigold IceUnity jäivät himmeämmille mitaleille.

Nyt maamme lajihallitsijat lähtevät ruotsalaisten haastoon luottavaisina, takanaan hyvin sujunut harjoittelukausi. Lajille tutusti epävarmuutta tuo kuitenkin kansainvälisen luisteluliiton sääntötouhut, sillä jälleen kerran sääntöjä on rukattu uusiksi. Valmentajien mielestä ei välttämättä parempaan suuntaan, sillä "taiteellista vapautta" on karsittu.

- Säännöt ovat kyllä selkeät, mutta ne rajoittavat vapautta jäällä. Vapaaohjelmista tulee ehkäpä kaavamaisempia, Rockettesin Kaisa Nieminen miettii.

- Kaipaisin pikkaisen enemmän vapauksia. Valitettavasti vapaaohjelmasta on tullut samankaltainen lyhytohjelman kanssa, ohjelmat ovat nyt enemmän teknisyyslähtöisiä, Marigoldin Anu Oksanen toteaa.

Toki tämän vuoden sääntökikkailu on siinä mielessä helpommin sulateltavissa, että nyt tiedetään kuviot selkeämmin jo kauden alusta lähtien. Viime vuonna sääntöjen tulkinta vaikeutti suomalaisten suorituksia MM-kisoissa, joissa ulkomaalaisten tulkinta poikkesi suomalaisten vastaavasta ja vei näin pisteitä.

Ohjelmissa taidetta ja miehekästä naisellisuutta

Uuden kauden myötä tietysti myös joukkueiden ohjelmat ovat uudistuneet. MM-pronssille "jäänyt" Marigold hakee nousua "miehekkään naisellisella" lyhytohjelmalla, jonka teemana ovat gangsterit. Vapaaohjelmassa joukkue matkaa antiikin Kreikan mytologiaan.

Rockettes puolestaan hioo kauden aikana lyhytohjelmassaan taiteellista puolta, ohjelma kantaa nimeä "Yön voimien liekki". Vapaaohjelmassa teemana on voodoo, johon valmentaja Niemisen mukaan "haetaan monentyyppistä aspektia".

MM-taistoa varten ohjelmat pitää saada toimimaan lähestulkoon täydellisesti, ja siinä luonnollisesti auttaa joukkueen yhtenäisyys. Rockettes pääsee kauteen hyvinkin valmiilla ryhmällä, Marigoldilla voi olla hieman enemmän hakemista.

- Joukkue on lähes sama kuin viime vuonna, ja uudet luistelijatkin ovat omista junioreista. Se on meille yksi etu tähän kauteen lähdettäessä, Rockettesin Nieminen myhäilee.

- Meillä on aika paljon muutoksia. Junioreista on nostettu paljon porukkaa, ja on meillä muutama loukkaantuminenkin. Kovasti kuitenkin tehdään töitä, ja hyvällä asenteella, Marigoldin Oksanen päättää.