1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Triathlon hakee uutta nousua Suomessa

Triathlonin suosio nousi kohisten 1990-luvun alkuvuosina Suomessa. Teräsmiehet Magnus Lönnqvist ja Pauli Kiuru olivat lähes kaikkien huulilla. Paluu arkeen tapahtui 1990-luvun loppupuolella. Seurat, joita pyörittivät lähinnä kilpailijat, eivät pystyneet vastaamaan harrastajien tarpeisiin.

Muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen triathlon nostaa jälleen päätään. Pontimena toimii osittain Tom Söderdahlin ja Mika Luodon kelpo menestys viime vuosina Havaijin Ironman-kisassa, mutta myös Suomen triathlonliitto ja seurat ovat tehostaneet toimintaansa.

Moukarinheittäjä Mia Strömmerin valmentajana aiemmin toiminut Tero Linja, 35, tuli liiton osa-aikaiseksi koulutuspäälliköksi vuonna 2003. Liikuntatieteen opiskelujaan viimeistelevä Linja on alkanut rakentaa kivijalkaa aistittavissa

olevalle nousulle.

- Liitolla ja seuroilla ei ole ollut järjestelmää, jonka avulla triathlonista kiinnostuneet otetaan sisään toimintaan. Juniorityö on ollut olematonta, joten ihmiset ovat tulleet triathlonin pariin muiden lajien kautta. Nyt Helsingissä, Nokialla ja Raumalla tehdään jo junnutyötä. Olemme käynnistäneet tänä syksynä seuratoimijoiden koulutuksen, jossa on mukana yli 30 ihmistä, Linja sanoo.

Harrastajamäärät selvässä kasvussa

Triathlonin valinta olympialajiksi on virittänyt toimintaa Suomessa ja maailmalla. Suomessa on noin 50 seuraa, joissa on triathlontoimintaa. Osa on erikoisseuroja, mutta mukana on myös jaostoja. Seurojen määrä on nousussa.

- Lisenssin hankkineiden urheilijoiden määrä nousi viidenneksen viime vuonna Suomessa. Kilpailijoiden määrä on nyt noin kolme sataa. Kun kuntoilijat lasketaan mukaan, triathlonin harrastajamäärä nousee yli tuhannen, Linja laskee.

Vastikään Havaijilla kahdeksanneksi sijoittunut Tom Söderdahl muistuttaa, että triathlon on suosittu laji maailmalla. Ironmanin karsinnoissa oli tänä vuonna edustettuna 70 kansallisuutta. Suomessa triathlonin suuruutta on hankala tajuta.

- Yhdysvalloissa triathlonistien määrä on noussut 50 000:sta 200 000:een viiden viime vuoden aikana. Triathlon on suosittu laji myös Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Japanissa. Saksa on ykkönen Euroopassa, Belgia ja Hollanti ovat myös vahvoja maita. Lajin suosio nousee kohisten Espanjassa ja Portugalissa. Kiinassa järjestetään tulevalla kaudella ensimmäinen maailmancupin kilpailu, Söderdahl tietää.

Talvitriathlonista uusi piristysruiske

Suomessa kilpailujen määrä on liian pieni, ja katsojia on niukasti. Kuitenkin jokaisella paikkakunnalla, jossa järjestetään kilpailu, kuntoilijoiden kiinnostus herää. Pari vuotta järjestämättä ollut Joroisten kisa polkaistaan pystyyn ensi kesänä.

- Triathlon hukkasi ensimmäisen mahdollisuutensa. Nyt meillä on toinen tilaisuus nousta merkittäväksi lajiksi Suomessa, mutta joudumme tekemään entistä enemmän työtä menestyksen eteen, Linja sanoo.

Triathlonista on tullut ympärivuotinen laji. Talvitriathlonissa (juoksu, maastopyöräily, hiihto) järjestettiin jo parina vuotena maailmancup, jonka yksi osakilpailu on ollut Norjan Holmenkollenilla. MM- ja EM-kisat on

pidetty puolenkymmentä vuotta. Ensimmäinen SM-kisa oli viime keväänä Jämijärvellä, Suomen cup on suunnitteilla.

- Kansainvälisen liiton tarkoituksena on saada talvitriathlon jatkossa talviolympialaisten lajiksi, hiihtotaustan omaava Söderdahl kertoo.

Osa Havaijille, osa olympialaisiin

Triathlon oli ensimmäisen kerran olympialajina vuonna 2000 Sydneyssä. Ateenaan 2004 yritti tiukasti Jarmo Hast, mutta hän jäi niukasti ulos kisoista. Pekingin olympialaisiin 2008 hinkuaa vakavissaan jo neljä suomalaista. Hastin lisäksi Kiinaan ovat tyrkyllä Merja Kiviranta, Kaisa Lehtonen ja Panu Lieto.

Olympialaisissa kilpaillaan neljännesmatkoilla: uinti 1,5 kilometriä, pyöräily 40 ja juoksu 10 kilometriä. Täysmatkojen kilpailussa matkat ovat 3,8, 180 ja 42 kilometriä.

Samantyyppisellä harjoittelulla ei voi menestyä olympialaisissa ja Ironmanissa, joten urheilijoiden on tehtävä valinta näiden kahden välillä. Havaijille tähtäävät Tom Söderdahl, Teemu Lemmettylä, Teemu Toivanen ja Tiina Boman.

Lemmettylä on 23-vuotiaiden MM-ykkönen parin vuoden takaa. Boman nappasi pitkän matkan MM-pronssin viime keväänä. Toivanen on myös lahjakas, joten Suomella on jatkossa potentiaalinen porukka Ironmanissa.

- Kyse on kuitenkin samasta lajista olympialaisissa ja Havaijilla, joten liitto tukee tasapuolisesti kaikkia urheilijoita. Voimavaramme ovat riittämättömät, sillä liiton budjetti on vain 90 000 euroa. Taloutemme on kuitenkin vakaa, velkaa ei ole, joten ponnistamme tästä ylöspäin, Tero Linja uskoo.