Hyppää sisältöön

Maaranen sai nimikkoliikkeen, mutta karsiutui 4-ottelussa

Tamperelainen Annamari Maaranen on kirjoittanut nimensä pysyvästi telinevoimistelun historiaan. Maarasen kehittämä puomiliike on saanut Kansainväliseltä voimisteluliitolta FIG:ltä hyväksynnän, ja se on liitetty Maarasen nimellä telinevoimistelun sääntökirjaan.

Maaranen on kehittänyt puomille ylöstulon, jossa hän aloittaa liikkeen voltilla puolella käännöksellä taaksepäin. Se onnistui tiistaina Melbournessa, jossa Maaranen kilpaili MM-kisojen neliottelun alkukilpailussa. Saman liikkeen Maaranen tekee myös puomin päällä akrobatiaosana, mutta MM-kisassa se ei onnistunut, vaan Maaranen putosi puomilta.

- Annamari teki suomalaisen naisten telinevoimistelun historiaa. Koskaan aiemmin suomalainen nainen ei ole saanut telinevoimistelun liikettä omalle nimelleen. Tämä on iso sulka suomalaiselle voimistelulle, suomalaisten valmentajana Melbournessa oleva Raija Koivisto-Jalonen kertoi puhelimitse.

Liikeosa päätyy urheilijan nimiin, jos hän kehittää vaikean liikkeen ja tekee sen ensimmäisenä MM-tasolla.

Historian tekemisestä huolimatta Suomen naiset karsiutuivat neliottelun finaalista, johon ylsi 24 parasta voimistelijaa. Maaranen oli päätyi sijalle 41 yhteispistein 32,149 ja Mira Laitila sijalle 48 pistein 30,924. Karsinnan ykkönen oli Yhdysvaltain Anastasia Liukin pistemäärällä 37,424, jossa nojapuiden 9,562 oli hänen korkein noteerauksensa.

Maarasen paras osaaminen osui hyppyyn, jossa hän sai 8,687 pistettä. Puomilta hän putosi kerran (7,537) ja samoin nojapuilta (7,925). Permannolla tuomarit palkitsivat hänet 8,000 pisteellä.

Puolisentoista pistettä normaalitasostaan jäänyt Laitila onnistui parhaiten hypyssä (8,300) ja permannolla (7,962), mutta puomilla putoaminen pudotti pisteet 6,787:ään ja nojapuilla vasta valmentajan protestointi antoi pisteet 7,875.

- Jouduin tekemään protestin Miran liian alhaisista lähtöpisteitä. Se meni läpi, Koivisto-Jalonen kertoi.

Laitila voimisteli aamulla kymmeneltä alkaneessa ykkösryhmässä ja Maaranen kakkosryhmässä. Koivisto-Jalosen mukaan kisoissa näkyi tyypillinen arvostelulajin ilmiö, eli tuomaripisteet nousivat kisan kuluessa. Näin suomalaiset kärsivät alkupään voimisteluvuoroistaan.

- Tytöt voimistelivat omalla tasollaan tyylikkäästi. Arvostelulajin ankeus tuli kuitenkin esille. Säännöt muuttuvat vuoden vaihteessa, jonka jälkeen tuomaripaneeli ei enää mieti, mitä mistäkin liikkeestä pitäisi antaa. Jokaiselle liikkeelle tulee arvot, joista otetaan sitten vähennykset suorituksen virheistä, Koivisto-Jalonen kertoi.