1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Pitkämäki aikoo ylittää 95 metriä

Pelkkä yhdeksänkymmenen metrin ylitys ja miesten keihään maailman ranking-listan kärkipaikka eivät enää riitä keihäänheittäjä Tero Pitkämäelle ensi kesänä. Hänen tavoitteensa on kiskaista Göteborgin EM-kisoista mitali ja mittauttaa kesän kuluessa 95 metrin heitto.

- Viime kaudella ei tullut yhtään täydellistä heittoa. Jos sellainen olisi tullut sopivissa olosuhteissa, olisin pystynyt 93 metrin heittoon, joten hyvissä olosuhteissa 95 metriä on täysin realistinen tulos ensi kaudella, Pitkämäki sanoo.

Pitkämäki heitti viime vuonna 91,53 ja ylitti 90 metrin rajapyykin kolmesti. Pitkät heitot pohjusti valmentaja Hannu Kankaan kanssa kehitetty harjoittelun peruslinja, joka jauhaa kehitystä jokseenkin muuttumattomana jo viidettä vuotta peräkkäin.

- Koko ajan on kunto mennyt eteenpäin ja syystalven aikana on ominaisuustesteissä syntynyt ennätyksiäkin, vaikka on tehty paljon pitkäkestoista perusharjoittelua, Pitkämäki sanoo.

Ennätyskunnossa ovat niin 23-vuotiaan heittäjän perusvoimat kuin räjähtävä voima. Pitkämäki tempaisi hiljattain 115 kiloa ja venytti viisiloikkaa paikaltaan 17,09.

- Ennätyksiä on syntynyt ominaisuuksissa syksyllä ennenkin. Nyt se oli pieni yllätys, koska aikaisemmat tulokset olivat jo sen verran kovalla tasolla, Pitkämäki sanoo.

Lisää vauhtia heiton loppuun

Viime kaudelle Pitkämäki ja Kangas hakivat heiton vetovaiheeseen lisää kiertoa. Nyt hienosti paikalleen loksahtaneen tekniikan hienosäätö jatkuu.

- Tavoite on lisätä kiihtyvyyttä heiton loppuun ja ehkä hommata hieman alkuvauhtia. Siksi nyt on tehty paljon nopeusharjoittelua, Kangas kuvailee.

- Toki kaikkein tärkeintä on saada perustekniikka pysymään samanlaisena. Jos tekniikka pysyy yhtä varmalla pohjalla kuin se oli viime kesänä ja ominaisuudet kohenevat, tulosta tulee varmasti, Pitkämäki muistuttaa.

Syystalven mittaan Pitkämäki on heittänyt muun harjoittelun ohessa kahdesti viikossa. Syystalvella ilmaa ovat halkoneet kuulat, mutta joulun jälkeen viikon toisessa heittoharjoituksessa on kädessä ollut jo keihäs.

- Aika hyvin on homma paketissa, Kangas kuvaa suojattinsa harjoittelua.

Insinööriksi keväällä

Harjoittelun ohella Pitkämäen kevättalven haaste on viimeistellä päättötyö Vaasan ammattikorkeakouluun ja valmistua sähköinsinööriksi. Heittäjät opinnot ovat edenneet urheilukiireistä huolimatta muiden kanssa tasatahtia.

- Tavoite on saada paperit käteen keväällä, jotta sen jälkeen voi keskittyä ammattiurheilijan uraan, Pitkämäki sanoo.

Tulevaisuutta turvaa myös torstaina Helsingissä julkistettu vuoteen 2008 Pekingin olympialaisiin asti jatkuva yhteistyösopimus Ponsse Oyj:n kanssa.

- Sellainen sopimus oli tavoitteena, joka turvaisi taloudellista tilannetta, vaikka joskus loukkaantuisi, Pitkämäki kiitteli.

Pitkämäen kausi alkaa 21. toukokuuta Seinäjoella. Kesän kilpailuohjelma sisältää kaikki Kultaisen liigan kisat. Kotimaassa Pitkämäki kisaa varmuudelle myös Kuortaneen Eliittikisoissa ja Jyväskylässä Kalevan kisoissa.