Tarvainen terveenä ja luottavaisena EM-kauteen

Keihäänheittäjä Paula Tarvainen lähtee hyvistä lähtökohdista tulevaan EM-kauteen. Tarvainen on pysynyt terveenä eikä kuntokaan ole hassumpi.

- Olen selvästi paremmassa kunnossa kuin vastaavana aikana vuosi sitten. Mutta parannettavaa riittää, niin fyysisellä puolella, mutta ennen kaikkea tekniikassa, Tarvainen toteaa.

Tarvainen vastasi viime elokuussa Helsingin MM-kisoissa parhaasta naisten sijoituksesta. Hän oli kuudes tuloksellaan 62,64.

- Kausi meni lopulta varsin hyvin kun huomioi kaikki alkukauden vaikeudet. Olkapääleikkauksen jälkeen pelkäsin, että meneeköhän MM-kausi aivan pieleen, Tarvainen tunnustaa.

Tarvainen vietti joulu-tammikuussa kuusi viikkoa Floridassa, mutta luonnehtii reissua lähinnä lomailuksi. Keihään entinen lajivalmentaja Kari Ihalainen lähti naisen perässä rapakon taakse ja muutti sinne myös asumaan. Hän saattaa kuitenkin saada keväällä vieraita Suomesta.

- Kokoamme parhaillaan porukkaa. Jos saamme tarpeeksi lähtijöitä, lähdemme huhtikuussa harjoittelemaan Ihalaisen uusiin maisemiin, Tarvainen toteaa.

Heli Rantasen osuus Tarvaisen valmentajana on jatkossa todennäköisesti vähäisempi kuin viime kaudella.

- Meillä on menossa juuri nyt hiljainen vaihe. Lähinnä Heli auttaa minua tekniikan salaisuuksissa. Kangas on lajivalmentajana tärkeässä roolissa. Mieheni Tommi katselee kotioloissa Pomarkussa perääni.

Tarvaisen ja muidenkin edustusurheilijoiden ensi kauden päätavoite on Göteborgin EM-kisat. Tarvaisen harmiksi naisten keihäs ei ole Kultaisen liigan laji seuraavalla kaudella. Miesten keihäs oli viime kaudella niin korkeatasoinen ja kiinnostava, että laji säilytti paikkansa myös tulevalla

kaudella Kultaisessa liigassa.

"Kangas tuo paljon uutta"

Vuoden 2005 parhaana urheilijana Satakunnassa palkittu Tarvainen odottaa keihään uuden lajivalmentajan Hannu Kankaan tuovan lajiin lisää vireyttä, iloisuutta ja yhteishenkeä.

- Kangas on fiksu mies. Uskon, että hän tuo lajiimme paljon uutta. Tero Pitkämäen menestys on vahva näyttö, että Kangas tietää lajista erittäin paljon ja etenkin oikeista asioita, Tarvainen sanoo.

Kangas on jo tutustunut lajin parhaimmistoon muutamilla leireillä. Työ jatkuu talven mittaan Savonlinnan Tanhuanvaarassa ja Kuortaneella. Miesten tilanne on Kankaan mielessä sikäli hyvä, että Pitkämäen taustalla on useita lahjakkuuksia.

Naisten kohdalla tilanne on vaikeampi. Mikaela Ingberg, Paula Tarvainen, Taina Kolkkala ja Kirsi Ahonen ovat hallinneet keihäsmarkkinoita jo useita vuosia.

- Kieltämättä tilanne on tässä mielessä huolestuttava. Nuorista vain 21-vuotias Savonlinnan Pauliina Laamanen saattaa jo ensi kaudella tunkeutua kärjen tuntumaan. Muuten kärkiryhmän takana on ikävä kyllä tyhjiö, Kangas sanoo.

- Onneksi 17-vuotiaissa ja sitä nuoremmissakin on todellisia lupauksia. Heidän eteen tehdään kovasta töitä, sillä on todennäköistä, että nykyinen kärki lopettaa Pekingin olympiakisojen jälkeen, hän lisää.