Suomalaishiihtäjät jäivät mitaleilta

Keskiviikko oli yksi Suomen joukkueen odotetuimmista päivistä Torinon paralympialaisissa, sillä viiden urheilijan hiihtoryhmän arveltiin taistelevan jopa mitaleista perinteisen tyylin 10 km:llä. Venymiset jäivät kuitenkin erittäin kovatasoisessa seurassa vähiin, ja suomalaisten sijoituksiksi kirjattiin kuudes, seitsemäs, kaksi kertaa kahdeksas sekä 11:s.

urheilu

- Hyviä hiihtoja, mutta ei riittäviä. Se lopullinen kunto puuttuu, arvioi hiihdon päävalmentaja Kati Lehtonen suomalaispäivää.

Mitaliodotukset painoivat raskaimmin nuoren Ilkka Tuomiston harteita liikuntavammaisten pystyluokassa. Sijoitus lopulta kuudes, ja tiedotusvälineiden edessä seisoi pettynyt mies.

- Ei se sinänsä huono sija ole, mutta mitalia lähdettiin hakemaan. Missään vaiheessa ei ollut helppoa, ei vain saanut irti kaikkea. Hiihto ei ollut tasapainoinen, pitovaikeuksia valitellut Tuomisto summasi päämatkansa.

- Ilkalta nähtiin paljon hyvää. Hänen sarjansa on kuitenkin kova, ja nyt edellä olivat kokeneet hiihtäjät. Kokemusta tarvitaan vielä lisää, Tuomiston henkilökohtaisenakin valmentajana toimiva Lehtonen arvioi.

Tuomisto on mukana myös maastohiihdot päättävässä 20 kilometrin kisassa sunnuntaina. Siitäkin on luvassa rankka koitos.

- Siitä tulee raskasta, kestävyyspohjaa ei ole tarpeeksi ja korkealla ollaan. Kuuden joukkoon siinäkin kuitenkin yritetään, hämeenkyröläinen päätti.

Tuomiston sarjassa oli mukana myös kokenut Kalervo Pieksämäki, joka oli 11:nnellä sijallaan päivän suomalaisonnistuja.

- Hiihto maistuu aina, vauhtia pitäisi vain olla lisää, kisoissa myös ampumahiihdot urakoinut 58-vuotias pihtiputaalainen myhäili.

- Kalervolta kauden paras hiihto, päävalmentaja Lehtonen totesi tyytyväisenä.

Ollankedon oppaalla ongelmia

Näkövammaisten kisassa kahdeksanneksi hiihtänyt Jarmo Ollanketo oli suoritukseensa kohtuullisen tyytyväinen. Hankaluuksia toivat kuitenkin opashiihtäjä Marko Törmäsen vaikeudet, kuumeesta toipunut mies ei pystynyt parhaimpaansa. Joutuipa Ollanketo jopa hetken hiihtämään yksinään, kun Törmänen hieman huilasi puolimatkassa.

- Hyvät tunnelmat. Takana oli jo kolme starttia, ja siihen nähden voi olla tyytyväinen. Toisella kierroksella tosin taivuin vähän luokattoman paljon kyllä, mutta kyllä hiihto kohtuudella pysyi muotissaan, Pieksämäen tavoin ampumahiihdot kisannut Ollanketo summasi.

- Tänään oli sukset niin kuin pitääkin, urheilijalla huippusuksi ja minulla hyvä. Se tarkoittaa sitä, että toinen huutaa "työnnä, työnnä". Normaalioloissa se riittää, mutta nyt sairaus on vienyt sen voimia. Ensimmäisen kierroksen jälkeen oli niin paha olo, että piti huilata mäen päällä tuo stadionosuus, Törmänen kertoi.

- Jarmo teki hyvän hiihdon. Neljä starttia viiteen päivään, se on kova rumba, opas jatkoi.

Näkövammaisten naisten kisassa Sisko Kiiski selvitti oppaansa Timo Salmisen kanssa matkan seitsemänneksi nopeimmin.

- Paremmin kulki kuin vapaa. Jaksoi alusta asti pitää vauhtia, mutta taso on täällä kova, Kiiski mietti.

- Ongelmia ei ollut, hiihdettiin niin kuin sovittiin. Sellainen huippupiikki jäi kuitenkin puuttumaan, Salminen täydensi.

Löytynoja poikki

Tiistaina ampumahiihdossa viidennellä sijallaan yllättänyt Maija Löytynoja ei nyt ollut parhaassa iskussa. Kisat ovat kuitenkin jo nyt plussan puolella reilusti vaikean kauden läpikäyneen raahelaisen osalta.

- Olin ihan poikki alusta asti, en palautunut tiistaisesta yhtään. Aamulla jo tuntui, ettei kulje mihinkään. Eikä kulkenut, naisten pystyluokassa kahdeksanneksi ehtinyt Löytynoja valotti.

- Olen näihin kisoihin kuitenkin jo tyytyväinen, ei tässä harmittelemaan pidä ruveta.

Sunnuntain päätöshiihdoissa miehet taittavat siis 20 kilometriä ja naiset 15, ja hiihtotapa on perinteinen. Mitalien suhteen ei vielä kannata kirvestä kaivoon heittää.

- Luotan yhä omiini, päävalmentaja Lehtonen ilmoitti.

Lähteet: STT

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat