Suora

  • Lumilautailun ja freestylen MM: Kumpareet
  • Kumpareet
  • Elävä arkisto esittää
  • Urheiluruutu

SM-squashissa tutut voittajat

Lotta Vuorela vei viidennen kerran ja neljännen perättäisen squashin Suomen mestaruuden lyömällä Eevamaria Vuolon 3-1 (5-9, 9-5, 9-5, 9-3) lajin SM-kisojen loppuottelussa Helsingin Merihaassa. Miesten sarjan valtias oli jo seitsemännen kerran peräkkäin Olli Tuominen.

urheilu

Hän päihitti loppuottelussa Matias Tuomen 3-0 (9-0, 9-4, 9-0).

Pronssia miesten sarjassa nappasi Erno Teitti, joka voitti mitaliottelussaHeikki Konosen 3-0. Naisten pronssille taas ylsi Hanna Miestamo. Miestamo kukisti pronssikamppailussa Tiia Knuutilan 3-1.

Tuominen, joka on maailman ammattilaisrankingin PSA:n listauksessa sijalla 14, eteni vakaasti mestariksi. Tuominen, 26, pelasi SM-kilpailuissa neljä ottelua häviämättä erääkään, pisteitä hänen vastustajansa kokosivat yhteensä vain kahdeksan, eli vajaan erävoiton verran.

- Turha tänne on tulla antamaan kenellekään yhtään eteen. Minä teen ja annan aina kaikkeni, Tuominen tiivisti ilman ylpeilyä.

- Tasoeroa on vielä aika reilusti, vaikka täytyy sanoa, että Matias (Tuomi) on kehittynyt alettuaan pelata ammattilaiskisoja, Tuominen jatkoi.

Tähtäin top-12:ssa

Tuominen arvioi pelaavaansa 10-15:ssä ammattilaiskisassa. Euroopassa isoja ammattilaiskilpailuja järjestetään Tuomisen mukaan oikeastaan vain Englannissa.

- Ammattilaiskisoja pelaan lähinnä Pohjois-Amerikassa Yhdysvalloissa ja Kanadassa, Aasiassa Malesiassa ja Hongkongissa, välillä Australiassa, ja Lähi-Idän suunnassa aika paljonkin. Kisoja on jo on ollut Qatarissa, Pakistanissa, Saudi-Arabiassa, Kuwaitissa ja Iranissakin, Tuominen listaa.

Ammattilaiskisojen lisäksi Tuominen mittaa taitojaan niin sanotuissa arvoturnauksissa eli EM- ja MM-kisoissa. Lisäksi kalenteria täyttävät liigapelit eri Euroopan maissa.

- Tällä kaudella pelaan liigaa Ranskassa, Saksassa ja Hollannissa. Seuraava ammattilaiskisani on ensi viikolla Bermudalla, arvoltaan 120 000 palkintodollaria. Sinne matkaan Hollannin kautta, jossa pelaan valmistavana otteluna yhden liigapelin, Tuominen taustoitti.

Tuomisen vuosibudjetti liikkuu 20 000 euron tietämissä. Squashammattilainen tähtää seuraavaksi maailman 12 parhaan pelaajan joukkoon, koska silloin tie aukeaisi entistä mukavammin ammattilaisturnausten kaavioihin. Petrattavaa olisi vain kaksi rankingsijaa, mikä on Tuomisen mukaan kuitenkin iso harppaus.

- Minun sijoiltani, viime kuussa 13:s ja nyt rankingin 14:s, on matkaa 12 parhaan joukkoon aika paljon - sellaiset vajaat 100 rankingpistettä.

- Minulla on voittoja kympin sakista, mutta entistä tasaisemmin pitäisi hankkia voittoja. Täytyy pystyä voittamaan samassa kisassa kavereita niin, että pääsee säännöllisesti ainakin puolivälieriin tai välieriin asti, Tuominen tietää.

Koiria ja squashia

Naisten SM-kullan vienyt Lotta Vuorela, 30, on tahkonnut squashympyröissä jo 17 vuotta. Vuorela kertoi, että viidennen tittelin voittaminen onnistui hänen perinteisillä avuillaan.

- Vasta viimeisessä erässä sain oman rauhallisen pelaamiseni toimimaan. Olen ärhäkän räväkkä pelaajatyyppinä, mutta samalla päästäni rauhallinen, Vuorela selvitti.

Ensimmäisen SM-mitalinsa voittanut Eevamaria Vuolo vei finaalissa avauserän 9-5. Sitten t-pisteeltä ja muualtakin peliä ohjannut Vuorela nakutti seuraavat erät nimiinsä 9-5, 9-5, 9-3.

- Minulle jäi sellainen olo, että peli oli huomattavasti tasaisempi kuin mitä numerot kertovat, Vuorela puntaroi.

Vuorela pelasi ammattilaiskisoissa 1990-luvulla ja oli rankattu sijalle 78 vuonna 1996. Kotimaan kisojen lisäksi Vuorela pelaa maajoukkueessa, joka kilpailee seuraavaksi EM-joukkuekisassa huhtikuun lopussa.

- Squashin lisäksi harrastan koiria. Meillä on mieheni kanssa kaksi vinttikoiraa, jotka kilpailevat, Vuorela paljasti.

Vuorelan grey hound -koirat ovat rodultaan maailman nopeimpia.

- Koirat voivat saavuttaa 80 kilometrin tuntinopeuden eli melkoista vauhtia ne menevät. Koiraurheilu on minulle hyvä vastapaino squashille, Vuorela sanoi.

Suomen joukkueet squashin EM-kilpailuun nimettiin

Suomen joukkueet squashin EM-joukkuekilpailuun julkaistiin sunnuntaina SM-kisojen päätteeksi. Wienissä 26.-29. huhtikuuta pelattavaan turnaukseen valittiin miehistä Olli Tuominen, Matias Tuomi, Erno Teitti, Juha Raumolin ja varapelaajan titteliä kantava Tatu Murronmaa.

Naisten joukkueen pelaajat ovat Lotta Vuorela, Eevamaria Vuolo, Elina Kononen ja Jutta Tuunanen.

Joukkueiden päävalmentaja Simo Tarvonen kertoi, että Itävallan EM-kisoihin ei lähdetä yltiöpäisillä tavoitteilla. Miesten sarjassa joukkueita on kaikkiaan 20-25, naisten puolella osallistujia on arviolta noin 15.

- Kahdeksan parasta on miehissä A-raja. Mielestäni sijoilla 6-12 olevat maat ovat hirveän tasaisia. Jos yllämme sijoitukseen 6-8 voimme olla tosi tyytyväisiä, Tarvonen sihtasi.

- Naisten puolella pelaamme todennäköisesti sijoista 10-15, Tarvonen ennakoi.

Lähteet: STT

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat