Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020

Karikkoinen kausi edessä

Jos haluaa pukea kotimaisen jalkapallokauden lähitulevaisuuden kauniiseen pakettiin, niin alkavaa kautta voi luonnehtia haasteelliseksi. Toisenlaisia ilmauksiakin voisi käyttää.

urheilu

Ainakin täällä Keski-Suomen korkeudella lumikinokset ovat vielä sitä luokkaa, ettei jalkapallokatsomoihin meneminen tulisi kuuloonkaan. Niin on myös valitettavan usealla liigapaikkakunnalla tilanne.

Silti myöhäinen kevään tulo taitaa sittenkin olla kotimaisen huippujalkapallon ongelmista pienimpiä. Luonto tekee vääjäämättä tehtävänsä. Lumi sulaa ja aurinko saa sijansa. Muut liigajalkapalloilun karikot eivät poistu samalla tavalla luonnonlakina.

Sponsorin älähdys

Suurimman huomion alkavan liigakauden kynnyksellä on saanut siirrettyjen otteluiden lisäksi Veikkauksen toimitusjohtaja Risto Niemisen realistinen lausunto liigajalkapalloilun katsojakehityksestä. Kosmeettiset korjausliikkeet eivät auta, suunnan on muututtava nopeasti - tai yhteistyökumppaneita on entistä vaikeampi löytää. Totta joka sana. Ongelmana vain on ratkaisun löytyminen.

Vaikka syyt suomalaisen jalkapalloilun kiinnostamattomuuteen ovat tiedossa, ei lääkkeiden kehitteleminen ole helppoa. Kädet ristissä Veikkausliigan johto ei ole tähän saakkakaan istunut, ongelmien suuruusluokka vain on sellainen, ettei siihen ole yhtä ainoaa ratkaisua. Ainakaan nopeaa. Suomen pääsy arvokisoihin varmasti olisi lääkkeistä paras, mutta sen odottelemiseen ei ole aikaa.

Kun naisten jalkapallojoukkue menestyi EM-kisoissa, loppuivat vähättelevät lausunnot lajista kuin seinään. Huikea hetkellinen noste on vaikea pitää sarjajalkapalloilussa yllä, kun suurin osa maajoukkuetähdistä pelaa ulkomailla. Silti pienimuotoinen huuma osoitti, että pinnan alla kytee. Jalkapallolla on potentiaalia, mutta sen kasvun estäviä tekijöitä on vielä aivan liikaa.

Arvokisojen vuosi

Aivan kuin lajilla ei olisi omasta takaa ongelmia, tulevat luonto ja arvokisat vielä kiusaksi. Minkään lajin avauskierrokselle ei ole kunniaksi, että olosuhteiden takia yli puolet otteluista on siirretty. Aika fakiiri täytyy markkinaosaston olla, jos tämän vielä kääntää positiiviseksi voimavaraksi.

Pahin painajainen toteutuu toukokuussa. Kun sää todennäköisesti suosii jo jalkapalloa, eivätkä potentiaaliset katsojat ole vielä aloittaneet kesälomiaan ja paenneet mökeilleen, pelataan jääkiekon MM-kilpailut kokonaan toukokuun puolella.

Olympiakisat siirsivät suomalaisten suosikkilajin kisat toukokuulle. Kun olympiahopean nosteessa elävät kiekkoleijonat pelaavat, nauliintuvat katsojat kuvaruutujen ääreen. Oli ulkona millainen keli tahansa, jalkapallokatsomot ammottavat suurelta osin tyhjinä.

Eikä tässä vielä kaikki, sanoisi markkinamies. Kesän parhaaseen aikaan pelataan jalkapallon MM-kisoja. Sanomattakin on selvää, että tämä ei nosta jalkapallohuumaa Suomessa. Katsojat kyllästetään huippuotteluilla. Vaikka laji on sama, ei se sittenkään ole. Edelleen jalkapallon kotimaiset markkinamiehet saavat tehdä kaikkensa yleisön houkuttelemiseksi kotimaisiin katsomoihin - eikä sekään riitä.

Jotenkin oireelliselta kuulosti sekin markkinointipuhelu, joka viime viikolla kännykkääni tuli. Nuori markkinamies kauppasi urheilujulkaisua, jonka kylkiäisinä olisi saanut lippuja HJK:n peleihin. En edes kysynyt kuinka monta. HJK on monen veikkailuissa mestarisuosikki. Minä asun Jyväskylässä. En tiedä miksi, mutta jotenkin tuo yhtälö kuulosti epätoivoiselta.

Lähteet: Henry Järvinen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat