Hyppää sisältöön

Hiihtokalenterit tuovat Suomeen odotetun kisapotin

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n lajikomiteat ovat linjanneet Portugalissa hiihtolajien ensi kauden maailmancupien ohjelmat. Jos FIS:n hallitus siunaa ohjelmat loppuviikolla, Suomessa kilpaillaan ensi kaudella maailmancupia odotetusti alppihiihdossa, maastohiihdossa, mäkihypyssä ja yhdistetyssä sekä muutaman vuoden tauon jälkeen nopeuslaskussa.

Alppihiihdossa maailmancupin naisten ja miesten pujottelukausi alkaa Kittilän Levillä 11.-12. marraskuuta. Levi on samalla ohjelmalla myös seuraavan kauden alustavassa kalenterissa, ja vuoden 2007 kisapäivät olisivat 10.-11. marraskuuta.

- Täytyy olla tyytyväinen kovan väännön jälkeen syntyneisiin päätöksiin, Hiihtoliiton alppilajien lajijohtaja Janne Leskinen kommentoi.

Maastohiihto palaa Salpausselän kisojen ohjelmaan yhden välivuoden jälkeen. Maastohiihdon maailmancupin pisteistä kilpaillaan Lahden lisäksi tuttuun tapaan myös Kuusamossa. Rukan kisapäivät ovat hiihdon osalta 25.-26. marraskuuta ja Lahden 10.-11. maaliskuuta 2007.

Mäkihypyn maailmancupin osakilpailuja Suomessa on edelleen viisi: Kuusamossa 24. ja 25. marraskuuta, Lahdessa 10. ja 11. maaliskuuta 2007 ja Kuopiossa 13. maaliskuuta. Yhdistetyn maailmancupin osakilpailut pidetään Kuusamossa 25.-26. marraskuuta ja Lahdessa 9.-10. maaliskuuta.

Nopeuslaskun maailmancupin kilpailu kisataan Sallassa 22.-24. maaliskuuta.

Pujottelussa ei kiinteää porttimäärää

Pujottelun porttisäännöt muuttuvat ensi kauteen lähdettäessä siten, että porttien määrä on kiinni rinteen korkeuserosta, eikä kiinteää porttimäärää enää vaadita. Sääntömuutos helpottaa kisajärjestelyjä Suomenkin rinteissä, sillä rinteet ovat pienempiä kuin alppipaikkakunnilla.

Alppihiihdon loukkaantumisia FIS pyrkii vähentämään sääntömuutoksilla. Luvassa on muutoksia, jotka koskevat siteen ja monon pohjan korkeutta.

Maastohiihdossa kokousväki keskusteli vilkkaasti yhteislähdöstä. Pohjoismaat ja Venäjä kaipaavat kalenteriin enemmän perinteisiä väliaikalähtöjä, mutta muu hiihtomaailma kannattaa yhteislähtöjä. Sprinttihiihdon maailmancupissa A- ja B-finaaleihin pääsee jatkossa kuusi urheilijaa nykyisen neljän sijasta. Sprintin aika-ajosta jatkoon selviytyy 30 parasta, kuten kuluneenkin kauden maailmancupissa.

Naisten MM-mäkihyppy tulossa

Mäkihypyn sääntöihin on luvassa pieniä tarkennuksia, jotka koskevat muun muassa painoindeksiä ja sitä kautta mäkisuksen pituuden määrittelyä. Painoindeksillä on pyritty rajoittamaan hyppääjien suksien pituutta.

Naisten mäkihyppy tulee aikuisten MM-kisojen ohjelmaan mukaan joko vuonna 2009 tai viimeistään vuonna 2011. Aikataulun ratkaisee FIS:n hallitus. Naiset hyppäsivät mäkeä viime talvena nuorten MM-kisoissa, joiden mäkihypyn ikäraja nousee 18 vuodesta 20 vuoteen.

Yhdistetyssä kokeillaan ensi kaudella taas uutta kilpailumuotoa, kahden miehen joukkuesprinttiä. Siinä hiihdetään ensin 7,5 + 7,5 kilometriä ja sen jälkeen hypätään mäkeä kaksi kierrosta. Kokeilu ei kuitenkaan koske maailmancupia.