Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Kuin savuna ilmaan

Petrus Penkki valmistautuu uran jälkeiseen elämään

Suomen kaikkien aikojen menestynein amerikkalaisen jalkapallon pelinrakentaja Petrus Penkki pohtii tämän kauden jälkeen mittavan uransa lopettamista. Porvoon Butchersia edustava 31-vuotias Penkki on tahkonnut Vaahteraliigassa jo 12 kautta.

urheilu

- Eihän sitä ikinä voi sanoa varmasti, mutta kyllä kuluva kausi tai viimeistään ensi kausi on varmasti minun viimeiseni. Reilut viisitoista vuotta bussissa istumista saa riittää, Penkki naureskelee viitaten Vaahteraliigan pakaralihaksia puuduttaviin pelireissuihin.

Toista kauttaan Butchersissa pelaava helsinkiläinen on osaltaan totutellut uran jälkeiseen aikaan tällä kaudella. Pelinrakentelun lisäksi hän toimii myös joukkueensa kolmehenkisessä valmennusringissä.

- Oma roolini liittyy enemmän scouttauspuoleen. Kentän laidalla minua ei ainakaan vielä nähdä. Hyvin on homma näinkin toiminut, mitä nyt vähän on ollut ajankäyttöongelmia, "teurastajien" riveissä viime kaudella mestaruuden voittanut pelaaja valottaa.

Mestaruus plakkarissa

Pelinrakentaja kertoo valmennuspuolen kiinnostavan, mutta siihen olennaisena osana kuuluva reissaaminen ei kauheasti nappaa. Sen ymmärtää, sillä osakemeklarina siviilissä työskentelevällä tarkkakätisellä pelaajalla ei viime vuosina ole ollut ongelmia vapaa-ajan täyttämisen suhteen.

- Kyllä työpäivän jälkeisen ajan täyttää aika tehokkaasti jalkapallo. Voisin uran jälkeen kuvitella mieluummin pitäväni vaikkapa valmennusklinikoita. Myös liiton hommat kiinnostaisivat, mutta se tietenkin vaatii sitä, että minut halutaan sinne.

Penkki on pelannut koko mittavan uransa kotoisessa Vaahteraliigassa, lukuunottamatta vuonna 2003 vietettyä pestiä berliiniläisjoukkue Adlerissa.

- Todella hieno kokemus oli päästä kokeilemaan pelaamista ulkomailla. Fanikulttuuri oli aivan uskomaton ja otteluita seurasi paljon katsojia.

Vaikka Penkki vinkkaakin, että hänen uransa on vähitellen ehtoopuolella, niin nälkää kuitenkin riittää.

- Olen ollut tyytyväinen tähänastiseen kauteen niin omalta kuin joukkueenkin kantilta. Ainoa suuri notkahdus tuli Crocodilesia vastaan, jossa lähes luovutimme voiton heille viime hetkillä. Mestaruus on meidän ainoa tavoitteemme, Vaahteraliigan sarjataulukossa toisena olevan Butchersin pelinrakentaja täsmentää.

Suomesta löytyy monia tulevaisuuden nimiä

Amerikkalaisen jalkapallon nykytila Suomessa näyttää Penkin mielestä paremmalta kuin aikoihin. Erityisen iloinen hän on siitä, että suomalaispelaajia on vihdoinkin noussut pelaamaan lajin korkeimmalle tasolle NFL:ään - tai ainakin lähelle. Näillä pelaajilla Penkki tarkoittaa Atlanta Falconsin Klaus Alista sekä Oakland Raidersin Michael Quarshieta.

- Jokainen laji tarvitsee keulakuvia, jotka antavat nuorille pelaajille toivoa siitä, että pienestäkin maasta on mahdollista nousta huipulle.

Pelinrakentaja Penkki vinkkaa muutaman pelaajan, joilta voi kenties tulevaisuudessa odottaa paljon.

- Tommi Pinta Seinäjoen Crocodilesista on todella lahjakas urheilija, josta tullaan varmasti vielä kuulemaan. Myös Yhdysvaltoihin opiskelemaan lähtevä Janne Lehtinen on suuri tulevaisuuden nimi. Lisäksi juniorimaajoukkueissa on lukuisia pelaajia, joilla on kokoa, näköä, sekä huimasti potentiaalia, Penkki suitsuttaa.

Lähteet: STT-YLE

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat