1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Boman ja Toivanen valmistautuvat ensimmäiseen Teräsmies-kisaan

Tiina Boman ja Teemu Toivanen saavuttavat lokakuun 21. päivä urheilu-uransa senhetkisen kliimaksin, kun he osallistuvat ensimmäistä kertaa triathlonin Havaijin Teräsmies-kisaan.

Kailua-Konan 30 asteen helteessä, 90 prosentin kosteudessa ja puuskittaisessa tuulessa heitä odottaa todellinen rääkki: 3,8 kilometrin uintiosuus, 180 kilometrin pyöräilyosuus ja 42 kilometrin juoksu.

Kaksikko lunasti paikan lajin arvostetuimmassa tapahtumassa sijoittumalla toukokuussa Lanzarotten karsintakisassa hyvin: Boman oli naisten kisan kakkonen heti pyöräilyn aika-ajon hallitsevan maailmanmestarin, Sveitsin Karin Thürigin jälkeen.

Toivanen oli kuudes ja jätti taaksensa muun muassa Havaijin kisan voittaneen kaksikon Luc van Lierden Belgia-Thomas Hellriegel Saksa.

Boman, 29, ja Toivanen, 28, matkustivat viime viikonlopun kynnyksellä kolmeksi viikoksi Arizonan Flagstaffiin, jossa he viimeistelevät 2 100 metrin korkeudessa kuntoaan valmentaja Antti Hagqvistin johdolla. Havaijille he menevät 9. lokakuuta.

- Kyllä suurin työ on jo tehty ja loppu on suurimmaksi osaksi viilausta. Leirillä tehdään pitkäkestoisia harjoitteita ja totutaan aikaeroon, Tiina Boman kertoo.

Harvojen joukossa

Havaijin kisaan pyrkii kymmenistä karsintakisoista noin 60 000 urheilijaa ympäri maailmaa, mutta vain 1 800 saa oikeuden osallistua lajin kuninkuuskilpailuun. Naisten ja miesten voittajat kuittaavat 110 000 dollaria eli 87 000 euroa. Muille sijoittuneille ei ole niin paljon tarjolla, sillä Bomanin ja Toivasen mukaan kymmenen parhaan joukkoon sijoittuminen kattaa vain matkaan uponneet rahat.

- Havaijin kisa vie matkoineen noin 4 000 euroa. Vuosibudjettini on hieman toistakymmentä tuhatta. Kyllä sitä enemmän tienaisi, jos olisi koulutusta vastaavassa työssä, mutta ei tätä rahasta tehdä, terveydenhoitaja Boman sanoo.

Suomalaisnainen ei ole koskaan ollut Havaijilla 20 parhaan joukossa, mutta Boman haluaa muuttaa asian.

- Haaveilen kymmenen parhaan joukkoon sijoittumisesta, mutta silloin kaiken pitää mennä hyvin. Viiden parhaan naisen kärki on tosi kova, mutta sen jälkeen on aika paljon tasaväkistä porukkaa, josta monta voin hyvällä suorituksella voittaa, Boman arvioi.

Myös Toivanen on optimistinen.

- Olen tyytyväinen, jos sijoitukseni on 20 joukossa, oikein supersuorituksella kymmenes sija on mahdollinen. Juoksu on vahvin osa-alueeni ja uinti on ollut hyvä. Pyöräily on puolestaan ollut heikoin osa-alueeni, hän arvioi.

Söderdahlilla kova draivi

Tom Söderdahl oli viime vuonna miesten kisassa hienosti kahdeksas. Hän hävisi voittajalle, Faris Al-Sultanille vain 11.40 minuuttia, mikä on yli kahdeksan tunnin suorituksessa pieni ero. Söderdahl, 34, joutui kevään ylirasituksen vuoksi keventämään harjoitteluaan ja lepäämään totaalisesti kuuden viikon ajan. Viime vuoden sijoitus takasi jyväskyläläiselle kuitenkin paikan tämän vuoden kisassa.

- Harjoitteluni on tauon jälkeen sujunut hyvin ja henkinen draivini on parempi kuin viime vuonna. Sen vuoksi minimitavoitteeni on parantaa vuoden 2005 kahdeksatta sijaani. Maksimitavoite on tietysti voitto, mutta siihen on Havaijilla erittäin vaikea yltää, Söderdahl sanoo. Paras suomalaissijoitus Havaijilta on Pauli Kiurun kakkossija vuodelta 1993.

Söderdahlin, Toivasen ja Bomanin ohella kilpailuun osallistuu lisäksi kaksi muuta suomalaista: Liis Toomingas 18-24-vuotiaiden sarjaan sekä Markus Kemetter miesten 35-39-sarjaan.