1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Virpi Kuitunen haluaa urakoida

Suomen ykköshiihtäjä Virpi Kuitunen koputtaa puuta, kun hän kertoo elokuista poskiontelontulehdusta lukuun ottamatta saaneensa olla kesän ihan terveenä.

Kahta edellistä talvea ovat MM-hopeasta ja olympiapronssista huolimatta häirinneet sairastumiset, vieläpä juuri huippukuntoisena arvokisoissa.

Kuitunen tietää olevansa herkkä sairastumaan, muttei ota siitä henkistä taakkaa ensi talven Sapporon MM-kisoja ajatellen.

- Ei sitä auta ruveta ajattelemaan, ei kukaan (lääkäri) uskalla taata, että pysyn terveenä. Huonoa tuuria, jos niin taas käy. Ehkä pitää yrittää, ettei ole ihan sellaisessa oksat pois -kunnossa. Viime vuonna Davosin maailmancupissa (voitto) vähempikin riitti, Kuitunen mietti maajoukkueen Ramsaun leirillä.

Viime kauden loppupuolta hankaloittanut sitkeä sairastelu loppui poskionteloiden punkteeraukseen ja lepoon. Uusi harjoituskausi pääsi toukokuun puolivälissä käynnistymään terveydenkin osalta puhtaalta pöydältä.

-Eihän sitä (sairastelua) kauan kestänytkään, Kuitunen hymähtää.

Opettavainen MM-esikisareissu

Sapporon MM-kisaohjelmasta Kuitunen ei poimi vain yhtä päämatkaa, vaan toivoo pystyvänsä urakoimaan. Sapporossa mieluisimmat kilpailut ovat sprintti ja 30 kilometriä, jotka molemmat käydään perinteisellä hiihtotavalla.

-Mutta en vapaastakaan aio luopua, Kuitunen vakuuttaa.

Tulevissa MM-maisemissa Kuitunen pääsi käymään maaliskuussa, kun Sapporossa hiihdettiin cup-kauden viimeiset osakilpailut. Reissu oli Kuituselle opettavainen.

- Se oli tosi tärkeä reissu. En ollut ikinä mennyt sellaista aikaeroa kumpaankaan suuntaan. Kauhea reissu, mutta hyvä että lähdin. Toki ensi vuonna (MM-kisoihin) mennään ajoissa, Kuitunen viittaa parempaan sopeutumiseen.

MM-kisojen lisäksi Kuitusta kiinnostaa myös joulu-tammikuuhun ajoittuva Tour de Ski, jossa hiihdetään kahdeksan osakilpailua kymmenessä päivässä.

- Raskashan se on, eikä siinä kärsi haavereita sattua. En viitsi sitä huvikseen hiihtää, pidän tavoitteena että se menisi mahdollisemman hyvin.

Dalen tuonut muutoksia leireille

Hyvä harjoituskesä on jatkunut hyvänä syksynä. Kuitusen ja Jarmo Riskin tuottelias yhteistyö on jatkunut samanlaisin ajatuksin ja samalla ideologialla, mutta uusin maustein. Väriä on tuonut maajoukkueen uusi päävalmentaja Magnar Dalen, jonka Kuitunen otti vastaan "sellaisena asiana kuten moni muukin, että on vaan astuttava sekaan".

- On varmasti kunnianhimoinen valmentaja. Leireille on tullut paljon muutoksia. Se on sitten puolestaan vaikuttanut sen jälkeen kotona tekemisiin, että palautuu kovista harjoituksista, Kuitunen selvittää.

Dalen on sorvannut leireillä tapahtuvaa harjoittelua lähinnä siten, että tehollisesti on harjoiteltu kovempaa ja ryhmässä enemmän kuin aikaisemmin.

- Kotona saa kuitenkin treenata yksin, joten ihan kivaa se on ollut, tulleisiin muutoksiin positiivisesti suhtautuva Kuitunen kertoo.