Suora

  • Jääkiekon EHT-turnaus, Ruotsi - Venäjä
  • Jääkiekon EHT-turnaus, Tshekki - Suomi
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Jääkiekon EHT-turnaus, Ruotsi - Venäjä
  • Elävä arkisto esittää

Kiplagat kuorrutti mestaruuden ME:llä

Hollannin Lornah Kiplagat voitti naisten 20 kilometrin maantiejuoksun maailmanmestaruuden ME-ajalla 1.03.21 Unkarin Debrecenissä. Edellinen ME 1.03.26 oli britti Paula Radcliffen nimissä. Kiplagat olisi voinut kohentaa tulosta enemmänkin, ellei olisi löysännyt vauhtia ja tuuletellut viimeisen 30 metrin ajan.

urheilu

Keniassa syntynyt, mutta jo neljättä vuotta Hollantia edustava 32-vuotias juoksija on ollut arvokisojen loppukilpailussa myös ratajuoksijana, mutta viihtyy paremmin katu- ja maastokisoissa.

Naisten 20 kilometrin mestaruuden hän ratkaisi karkaamalla Romanian Constantina Tomesculta noin kaksi kilometriä ennen maalia. Tomescu oli toinen ajalla 1.03.23, joka sekin alitti entisen ME:n. Kolmas oli Kenian Rita Jeptoo (1.03.47).

Miesten 20 kilometrillä mestariksi juoksi Eritrean 24-vuotias Zersenay Tadesse kaikkien aikojen toiseksi parhaalla ajalla 56.01. Tadessen maailmanmestaruus oli Eritrealle sen historian ensimmäinen.

Vain 160-senttinen Tadesse oli vielä 15 kilometrin kohdalla jopa neljä sekuntia edellä Haile Gebrselassien ME-aikataulua. Tadesse joutui kuitenkin juoksemaan viimeisen neljänneksen matkasta yksin ja jäi lopulta hieman Gebrselassie tammikuussa Arizonassa juoksemsta ME:stä 55.48.

Hopean nappasi kaksi vuotta Tadessea nuorempi kenialainen Robert Kipchumba (56.41), joka ainoana pysyi Tadessen vauhdissa noin 14 kilometriin asti. Pronssin vei kenialainen Wilson Kiprotich (57.15)

Suomen Francis Kirwa juoksi kauden kotimaisen kärkituloksen 1.00.57 ja sijoittui 41:nneksi. Jussi Utriainen oli 46:s ajalla 1.01.24. Mukana oli yhteensä 84 miestä, joista eurooppalaisia 28. Eurooppalaisten juoksijoiden joukossa Kirwa oli 10:s ja Utriainen 12:s. Paras eurooppalainen oli 19:nneksi sijoittunut James Kibocha Theuri, joka taannoin muutti Keniasta Ranskaan.

Lähteet: YLE-STT-Reuters

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat