Kolme suomalaista ja viestimiehet välieriin

Kolme suomalaista sekä miesten vapaauinnin viestijoukkue selviytyi Helsingin lyhyen radan EM-uintien päätöspäivän iltasessioon. Matti Rajakylä, Jere Hård, Hanna-Maria Seppälä, viestikvartetti sekä päätösstarttinsa uiva Jani Sievinen huudattavat uintiväkeä vielä kerran.

Suomalaismiehet osoittivat tasonsa leveyden miesten perhosuinnin alkuerissä, sillä kolme suomalaismiestä ehti kahdeksan parhaan joukkoon. Maakiintiön perusteella vain kaksi uimaria saa jatkaa välieriin, Tero Rädyn kohtaloksi tuli karsiutuminen.

Triesten EM-altaassa SE-ajalla 23,17 pronssia uinut Matti Rajakylä meni välieriin alkuerien toiseksi nopeimmalla ajalla 23,69 ja Jere Hård oli kuudes ajalla 23,86, vaikka myöhästyikin lähdössä.

Tero Rädyn viimeinen arvokisastartti oli karu, sillä viisi sadasosaa ennätyksestään jäänyt Räty karsiutui maakiintiön perusteella, vaikka olikin kahdeksas (23,88). Matti Mäki oli omalla ennätyksellään 24,46 25:s.

Rajakylä haki ja sai välieräpaikan

Alkueränsä voittanut Matti Rajakylä haki startista välieräpaikkaa ja sai sen ajalla 23,69.

- En osaa sanoa minkälaista aikaa odotin, semifinaalipaikka oli se mitä odotin ja se tuli. Kehnon tuntuinen uinti, toivottavasti illalla kulkee paremmin, Rajakylä sanaili.

Rajakylä ui lauantai-iltana 100 metrin vapaauinnin finaalissa ja hyytyi rajun alun jälkeen finaalin viimeiseksi.

- Minulla oli eilen realistiset mahdollisuuteen viidenteen sijaan, palkintosijaan olisi saanut tehdä jotain ihmeellistä. Minulla ei ollut mitään menetettävää siksi lähdin vetämään täysillä, minulle on aivan sama olenko viides vai kahdeksas, tuumi Rajakylä.

Mäki ui lupaamansa ennätyksen

Matti Mäki kuvaili lauantaina osallistumistaan 50 metrin perhosuintia ”sivusivulajikseen” ja lähti hakemaan parannusta ennätykseensä. Sen hän myös sai, sillä aika 24,46 lohkaisi vanhasta ennätyksestä 18 sadasosasekuntia.

- On kivaa päättää kisat ennätykseen. Vaikka matka onkin sivulajini, ennätys osoittaa, että asioita on tehty oikein. Hyvä fiilis, liukuaan hyödyntänyt Mäki sanaili.

Seppälä kolmas aamukankeudesta huolimatta

Lauantaina 100 metrin sekauinnin Euroopan mestariksi uinut Hanna-Maria Seppälä palasi sunnuntaiaamun avauslajissa 50 metrin vapaauinnissa takaisin sorvin ääreen. Seppälä oli alkuerien kolmanneksi nopein ajalla 25,00.

Alkuerien nopein oli Ruotsin Therese Alshammar (24,73), toiseksi ehti hollantilainen Marleen Veldhuis (24,99). Ruotsin Anna-Karin Kammerling jäi pois alkueristä, vaikka verryttelikin aamulla altaalla.

Muut suomalaisuimarit karsiutuivat jatkosta. Linda Laihorinne oli 31:s (26,16), Riia-Rosa Koskelainen 34:s (26,28) ja Elisa Vilhunen 40:s (27,45). Laihorinne ja Koskelainen uivat ennätyksensä tuntumaan, Vilhunen puolestaan jäi parhaastaan puolitoista sekuntia.

Oman alkueränsä voittanut Hanna-Maria Seppälä ei ehtinyt juuri mestaruuttaan juhlia. Viimeisenä kisapäivän aamuna uinti ei ollut parhaimmillaan.

- Uinti oli jäykkää ja tahmeaa, aamukankeutta oli havaittavissa. Onhan tässä raskaita kisapäiviä takana ja viimeinen kisapäivä on aina erityisen raskas, Seppälä sanaili.

Miesten vapaauintijoukkue finaaliin

Suomalaismiesten 4x50 metrin vapaauintijoukkue selviytyi viidenneksi nopeimpana illan loppukilpailuun ajalla 1.27,05. Alkuerien nopein oli Ruotsi ajalla 1.25,54. Suomen joukkueessa uivat Matti Rajakylä, Jere Hård, Manu Mäntymäki ja Jani Rusi.

- Esitys oli ihan pirteä. Perhonen (aamun 50 metrin alkuerät) avasi aamulla konetta. Viestissä fiilis syttyy itsestään, sanaili toista osuutta vienyt Jere Hård.

- Oli hyvä paikka lähteä, pojat olivat pedanneet hyvän paikan. Omalta osaltani viesti meni paremmin kuin henkilökohtaiset matkat, eilen sai levätä ja keskittyä tekniikkaan. Illalla lähtee vielä pari kymmenystä pois, ankkuriosuuden viestiä vienyt Jani Rusi sanaili.

Eva Lehtonen ennätykseen joka lajissaan

Sekä Annika Niemisen, 21, että Eva Lehtosen, 15, uinnit Helsingin EM-kisoissa päättyivät 400 metrin sekauinnin alkueriin. Lehtonen paransi ennätyksekseen 4.54,86 ja oli lopputuloksissa 19:s. Annika Niemisen aika oli 5.04,79 ja sijoitus 25:s. Kahdeksan parasta jatkavat illan finaaliin.

USA:ssa asuva ja harjoitteleva Eva Lehtonen teki kisojen alussa sopimuksen, että toimittajat kysyvät kysymyksensä suomeksi, mutta joukkueen kuopus vastaa englanniksi. Sunnuntaina Lehtonen uskaltautui jo vastaamaankin suomeksi.

- Olen tyytyväinen, sillä päätösmatkalla uin ennätykseen viiden sekunnin parannuksen. Täällä olen parantanut ennätystä kaikissa uimissani lajeissani, jossa uin (400 metrin sekauinnin lisäksi 200 metrin perhosuinti ja 400 metrin vapaauinti). Hyvät yllätykset, Lehtonen kuvasi ennätyksiään.

Lehtonen harjoittelee paljon ja tuloksiakin alkaa näkyä.

- Uidaan ihan sikana, kahdeksan tonnia joka ilta. Harjoituksia on 10 kertaa viikossa, kahdesti päivässä kolme kertaa viikossa, aamutreenit alkavat viideltä, Lehtonen kertoi.

Rintauimarimiehet karsiutuivat jatkosta

Jarno Pihlava ei ole tällä kaudella juuri uinut 200 metrin rintauintia, mutta lähti kokeilemaan lajia EM-kisojen päätöspäivänä. Pihlava oli alkuerissä suomalaisnelikon paras, mutta karsiutui illan finaalista. Pihlava sijoittui ajallaan 2.13,54 23:nneksi.

Uintinsa rytmin ja tekniikan kanssa tuskaileva Eetu Karvonen (2.17,65) oli 31:s, Juhani Vihanto ui ennätyksensä (2.19,54) 33:s ja Iisakki Ratilainen (2.19,58) 34:s.

Joensuulaiselle rintauimarille Iisakki Ratilaiselle ensimmäinen aikuisten arvokisatapahtuma toi sekä onnistumisia että kehityskohteita.

- Satanen meni jännittäessä, kun se oli ensimmäinen laji (sijoitus alkuerissä 44:s ajalla 1.02,20), vinsta (50 metriä, sijoitus alkuerissä 30:s ajalla 28,39) oli hyvä ja 200 metriä oli ihan kauhea. Loppuun tuli hirveä hyytyminen, polvivaivoista kärsinyt Ratilainen kertasi urakkaansa.

Karvonen: Uinti ottaa päähän

Rintauimari Eetu Karvosen, 20, kisat ovat olleet pettymys, erityisesti paljon itseltään odottavalle miehelle itselleen.

Kauden alussa Karvonen ja valmentaja Kristiina Mäkinen olivat asettaneet tavoitteekseen voittaa EM-kultaa 200 metrin rintauinnissa.

Odotukset ja toiveet muuttuivat harmaammiksi syksyn edetessä tekniikkaongelmien myötä. Aika 2.17,65 ja sijoitus (31:s) 200 metrillä ei miestä tyydyttänyt. Karvonen aloitti hyvin, johti mm. eräänsä 50 metrin kohdalla. Lopulta hän jäi ennätyksestään seitsemän sekuntia.

- Tämä matka pitäisi pystyä vetämään niin, että on pyörtyä maalissa, kolmansissa arvokisoissaan uiva Karvonen totesi tietäen kuntonsa olevan kaukana parhaastaan.

- Ikinä ennen ei ole uinti ottanut päähän, mutta nyt ottaa. Olen selkeästi joukkueen huonoin jäsen, ei voi mitään, Karvonen ruoski itseään.

Sissalan ja Glanderin ennätykset eivät tarpeeksi

Ensimmäisissä arvokisoissaan uivat Sampo Sissala ja Timo Glander jäivät ennätyksistään huolimatta kauas kärjestä 200 metrin vapaauinnin alkuerässä. Sissala ui ennätyksekseen 1.51,65 ja sijoittui 50:nneksi, Glander kellotti ennätyksekseen 1.52,26 ja sijoitukseksi tuli 53.

Ennätysten lisäksi suomalaisuimareita yhdistää myös kansainvälinen elämäntyyli, sillä Sissala opiskelee Kaliforniassa stipendiaattina liiketaloutta, Glander asuu puolestaan Saksassa.

- Yllätyin ennätyksestä, sillä en ole vapauintia harjoitellut juuri tällä kaudella, perhos- ja sekauintiin keskittyvä Sissala sanaili.

200 metrin sekauinnissa Sissala oli alkuerien 29:s ajalla 2.07,18 ja 200 metrin perhosuinnissa 27:s (2.02,48).

- Kuntopohjaa on, mutta kisaherkkyys on ollut hakusessa, Sissala sanaili.