Suora

 • Katowice Major CS:GO, The new legends' stage
 • Elävä arkisto esittää
 • Villi kortti: PÖLJÄ PÄIVÄ Seefeld-19
 • Bansko, miesten alppiyhdistetty
 • Alppihiihdon MC: Bansko, miesten alppiyhdistetyn pujottelu
 • Hiihdon MM, Urheilustudio, Seefeld 22.2.
 • Hiihdon MM, mäkihypyn suurmäen karsinta HS 130
 • Hiihdon MM, Urheilustudio, Seefeld 22.2.
 • Hiihdon MM, yhdistetyn hiihto-osuus 10 km
 • Jääkiekkokierros
 • Hiihdon MM, päivän parhaat, Seefeld 22.2.
 • Hiihdon MM, mitalijuhla, Seefeld 22.2.
 • Villi kortti: PÖLJÄ PÄIVÄ Seefeld-19
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu

Mänty: YLE Urheilu virittyy MM-Åreen

YLE tuottaa nykyään niin paljon urheilulähetyksiä, että valmistelut kisoihin sujuvat etupäässä rutiinilla. Suomalaisille tärkeisiin MM-kisoihin valmistautuminen tuo kuitenkin ilmapiiriin aina lisävärinää, sitä vanhaa kunnon urheilujuhlan tuntua.

urheilu

Taitoluistelijat kisasivat Euroopan mestaruuksista menneellä viikolla Puolassa. Kokenut kisakaksikkomme Tapio Suominen ja Anu-Liisa Uotila osaa valmistautua urakkaansa omassa rauhassaan, joten Pasilan esikuntapäässä voitiin kisoja odottaa kaikessa rauhassa. Taitoluistelukisoista selvittiin YLEssä muutenkin vähällä väellä ja tohinalla, koska alusta asti päätettiin tulla toimeen järjestäjien tarjoamalla tekniikalla. Jääareenat ovat niin kompakteja paikkoja, että tällainen tukeutuminen on täysin mahdollista.

Tilanne on toinen viikon lopulla Ruotsin Åressa alkavissa alppihiihdon MM-kisoissa. Varsinaiset kisatapahtumat välittyvät tietysti järjestäjien tuottamina, mutta YLE haluaa varmistaa, että suomalaiset pysyvät kaiken aikaa ajan tasalla myös kaikesta muusta, mitä kisarinteillä ja niiden vierellä tapahtuu. Tämän takia Årea varten nimettiin jo vuosi sitten projektiryhmä, jota on vetänyt YLE urheilun tuotantopäällikkö Kari Järvenpää. Hänen johdollaan on rasvattu koneistoa, joka kykenee tuomaan lähetyksiin suomalaisen näkökulman aina, kun se on luontevaa.

Ruotsi on lähellä, joten YLE vie paikalle oman ulkolähetysautonsa. Ohjaaja Jukka Ahonen anniskelee ohjaamosta kuvatarjontaa, jota välittävät myös YLEn omat kokeneet kuvaajat Uula Kuvaja, Aki Lahtinen ja Tapani Rehnman. Heidän kohteenaan ovat tietysti ennen kaikkea omat urheilijamme, mutta vanhaa tapaa noudattaen toimittajamme haastattelevat myös ulkomaisia tähtiä.

Kaikki projektiin osallistuvat ovat tienneet tehtävästään hyvän aikaa ja valmistautuneet asiaan kuuluvalla hartaudella. Mikko Hannula on selostanut alppikisoja jo usean vuoden ajan yhdessä asiantuntijamme Juuso Aulangon kanssa, mutta siitä huolimatta tai juuri siksi, kaverukset ovat istuneet pitkään päät yhdessä ja luoneet omaa taktiikkaansa.

Tuloksia näkyy jo YLEn nettisivuilla, joilla Mikko esittelee MM-kisojen nimekkäimmät osanottajat videoklipeillä. Suhtaudun tulevaan nettipalveluumme muutenkin innostuneesti. Voin luvata, että palvelemme kisojen aikaan nettisivustoillamme suomalaisia paremmin kuin koskaan aikaisemmin isoissa kisoissa. Jyrki Kemppainen, nettitarjonnan vastaava tuottaja YLE urheilussa, häärää paikan päällä Åressa. Hän vastaa siitä, että kaikki oleellinen kerrotaan niin kisalähetyksissä kuin urheiluradioissa ja urheiluruuduissakin.

Jyrkin käytettävissä on selostajien ohella kolme toimittajaa. Kristiina Heikkinen pukeutui YLEn kisatakkiin jo muutamia päiviä sitten ja suunnisti saman tien raportoimaan Kitzbühelin maailmancupista. Huomenna Kristiina seuraa vielä Schladmingissa legendaarista iltakilpailua, josta matka jatkuu heti keskiviikkona kauden huipennukseen Åreen.

Nina Vanhatalo vastaa Åressa erityisesti urheiluradion lähetyksistä, mutta hän tekee tarvittaessa juttuja myös televisioon. Olette varmaan havainneet, että vanhojen raja-aitojen yli on loikittu jo aiemminkin - hyvällä menestyksellä. YLE urheilu kokoaa siipiensä alle kaikki urheilujournalismia harjoittavat, olkoon kotipesä radiossa, televisiossa tai online-palveluissa.

Tapio Suominen ehtii taitoluistelujen jälkeen käväistä kotonaan Tampereella hiihtämässä murtsikkaa muutaman lenkin ennen kuin pakkaa taas kapsäkkinsä. Tapsa isännöi ja haastattelee Åren kisamontussa yhtä innokkaasti ja asiantuntevasti kuin missä tahansa muissa kisatapahtumissa.

MM-kisoissa nähdään korkeatasoisia suorituksia siitä huolimatta, ketkä voittavat. Toivomme tietysti muiden suomalaisten tapaan, että mitaleja ripustettaisiin myös suomalaisten kaulaan. Lähetykset tuppaavat nimittäin olemaan katsojien ja kuuntelijoiden mielestä sitä onnistuneempia mitä paremmin omat pärjäävät!

Kalle Palanderin värikkäät lausunnot ovat joka tapauksessa aina kuuntelemisen arvoisia. Jaksan aina ihailla myös Tanja Poutiaisen tasapainoista olemusta ja ei-jossittelevia lausuntoja, vaikkei olisi nappiin mennytkään.

Luotan siihen, että voimme haastatella kisoissa muitakin suomalaisia menestyjiä. Kallen ja Tanjan taustalta näytetään tulevan kovaa, vaikka Kauniainen ja Tampere eivät aivan heti tunnu paikkakunnilta, joilta noustaisiin alppihiihdon huipulle. Marcus ja Sanni kuuluvat siihen ennakkoluulottomaan nuorten huippujen joukkoon, joka on oivallinen sekoitus lahjakkuutta, sisua ja määrätietoisuutta.

Kari Mänty,

Lähteet: YLE Urheilun päällikkö

Suosittelemme

Tuoreimmat