Koe uusi yle.fi

Suora

  • Minneapolis
  • Jalkapallon EM U19 ENG - FRA

Litmanen: Barca vei, Chelsea voitti - nyt henkilökohtaisesti uskon Barcan voittavan

Chelsea teki sen, mitä heidän tiedettiin voivan tehdä kotikentällään: otti voiton. Voitto oli niukka eikä se ollut erilaisten prosenttien mukaan ansaittu, mutta lontoolaisten kunniaksi täytyy sanoa, että Roberto Di Matteon taktiikka piti täydellisesti. Keskusta oli tukossa, Messi ei vieläkään ollut parhaimmillaan Chelseaa vastaan ja monilla muillakin pelaajilla Barcelonan standardien mukaan oli keskivertopäivä. Kärsivällinen ja omilla vahvuuksillaan pelannut Chelsea kesti ja otti pienen askeleen kohti finaalia.

urheilu
Yle

Chelsea oli tehnyt hyvin kotityönsä ja manageri Di Matteo tuntee Barcelonan hyvin. Chelsea lähti hakemaan avausmaalia ensimmäisellä jaksolla keskittyen Didier Drogban johtamiin vastahyökkäyksiin ja erikoistilanteisiin. Sekä betonipuolustamiseen. Alussa vaikutti, ettei edes se riitä, sillä kippari John Terry totesi sarkastisesti, mutta aika todenmukaisesti, ottelun jälkeen ettei peli alkanut suunnitelmien mukaan: Terryn laskujen mukaan Chelsea ei koskenut palloon ensimmäisen vartin aikana.

Ensimmäinen aalto kuitenkin tyrehtyi ja Chelsean itseluottamus kasvoi. He olivat vetäneet ihan entiseen Suomen malliin hihasta pitkän sivurajaheiton, johon topparit nousivat. Se aiheuttikin hieman kaaosta ensimmäisellä jaksolla, mutta toisella ei. Se johtui siitä, ettei Chelsea enää nostanut näihin tilanteisiin toppareita eikä heittänyt pitkiä heittoja. Tämän mahdollisti johtoasema.

Toisen jakson alussa oli selvää, että Chelsea laski, että edessä on kolme puoliaikaa puolustuspeliä. Drogba tippui alemmaksi eikä Chelsealla ollut enää yhtään hyökkääjää. Barcelona taas jauhoi ja jauhoi, pääsi muutamaan tilanteeseen, mutta onni ei ollut myötä ja toisaalta Chelsean ulottuvat topparit eivät joutuneet juoksukilpailuihin ja pystyivät keskittymään katkoihin ja blokeihin. Ei ihme, että Gary Cahill valittiin ottelun parhaaksi pelaajaksi: hän oli laukauksen tiellä varmasti kymmenkunta kertaa.

Tiistaina Cahillin täytyy tuplata tuo luku. Barcalla on puolellaan kotikenttä, joka on selkeästi kookkaampi kuin Stamford Bridge. Se tarkoittaa sitä, ettei siellä ole yhtä helppoa sumputtaa. Tilaa jää auttamatta ja Barcelona tuntee oman kotikenttänsä jokaisen kolon ja kulman.

Ottelun alku tulee olemaan täydellinen hullunmylly, jolloin Barcelona yrittää hakea peliä tasoihin, jolloin vahvasti tunnepohjalla pelaavan Chelsean taistelutahto saattaisi lopahtaa tai ainakin laantua. Mitä pitemmälle menee, sitä pitemmiksi Terryn ja kumppaneiden jalat venyvät… Chelsea tietää mitä edessä on, eikä heiltä pidä odottaa mitään jalkapallohienouksia.

Jose Mourinho lanseerasi aikanaan Interissä Barcelonaa vastaan ns. bussin, joka kuvainnollisesti ajettiin maalin eteen. Nyt lontoolaisittain maalin edessä tulee olemaan kaksikerroksinen bussi, koska kolmikerroksista ei ole vielä kaiketi keksitty. Todennäköisesti vain Fernando Torres odottaa vähän ylempänä tilaisuutta vastahyökkäyksiin samalla saumaa osoittaa, että hän kuuluu edelleen Euroopan hyökkääjäeliittiin.

Barcelona on pitkästä aikaa pahan paikan edessä. Kauden tärkein viikko ei ole alkanut hyvin, sillä ensin tuli turpiin Chelsealta Lontoossa ja sitten Realilta kotona. Clasicon tappio tarkoitti mestaruuden menettämistä ja tasapeli tai tappio tiistaina tietäisi tien päättymistä Mestarien liigassa. Tiistai on siis kasvojen pesun paikka – tilastot eivät ole koskaan olleet mielestäni ratkaisevia, mutta tällä kertaa pari palasta sotii Chelseaa vastaan: Lionel Messi ei ole koskaan tehnyt heitä vastaan maalia eikä Barcelona ole ihan hetkeen hävinnyt kolmea ottelua putkeen. No, tasapelikin olisi häviö tässä tapauksessa.

Vuonna 2000 pelasin Barcelonassa ja lähdimme 1-3 tappioasemasta peliin. Värikkäiden vaiheiden jälkeen nappasimme 3-1 voiton ja menimme jatkoajalle. Siellä teimme kaksi maalia lisää ja etenimme jatkoon toisen ottelun 5-1 yhteislukemien kautta. Nyt Chelsean etumatka on vain yksi maali. Se ei ole mitään sadantuhannen fanaattisen katsojan Camp Noulla. On varmaa, että Chelsea tulee taistelemaan henkeen ja vereen, niin kuin vain brittijoukkue osaa, mutta Barcelona etenee finaaliin.

Jari Litmanen

Suosittelemme

Tuoreimmat