Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Tässä he ovat - tuoreet Suomen mestarit!

JYP juhlii historiansa toista jääkiekon Suomen mestaruutta. Yle Urheilu esittelee mestarijoukkueen pelaajat.

urheilu
Jani Tuppuraisen tuuletusnäyte Jokerit-sarjassa.
Tomi Hänninen

Mestaruuden vaatimuksena on 20 runkosarja- tai yksi playoff-ottelu. Tämän vaatimuksen täyttää 24 JYPin pelaajaa.

Päävalmentaja Jyrki Aho: Kovin moni ei uskonut JYPin mestaruuteen siinä vaiheessa, kun Risto Dufva potkittiin ulos kahden kierroksen jälkeen. Aho sai kuitenkin pelaajat taakseen. Ei lähtenyt liiemmin muuttamaan RD:n ajan tuttuja konsepteja, mikä osoittautui järkeväksi ratkaisuksi. Esiintyi koko kauden ajan vakuuttavasti ja vapautuneesti. Tulokaspäävalmentajana mestaruus - se on kivikova suoritus.

Maalivahdit

31 Riku Helenius: Sensaatiomainen tulokaskausi, joka huipentui mahtavaan playoff-kevääseen. Nuorella iällä Pohjois-Amerikkaan lähtenyt ja maitojunalla Eurooppaan palannut pälkäneläinen alkoi lunastaa viimein kovia lupauksia. Entinen superlupaus oli koko kauden niin vakuuttava maalillaan, että portit NHL:ään ovat taas raollaan.

*32 Joni Myllykoski: *Jäi selkeästi Heleniuksen varjoon. Viime kaudella puskista loistoon JYPissä noussut Myllykoski notkahti tälle kaudelle. Taso ei ollut mitenkään erityisen huono, mutta kun Helenius nousi liigan parhaaksi maalivahdiksi, peliaika jäi pieneksi. Pudotuspeleissä ainoastaan yksi ottelu.

Puolustajat

*4 Mikko Viitanen: *30-vuotias liigajyrä, joka sai sopimuksen JYPiin vasta kesken syksyn. Kun ei saanut syksyllä sopimusta TPS:sta, kovin moni tuskin uskoi, että Viitanen juhlii uransa toista Suomen mestaruutta keväällä. Toinen perättäinen runkosarjakausi ilman maalia, mutta pudotuspeleissä taistelija teki kolme tärkeää maalia. Mainettaan parempi pelaaja - ainakin pudotuspeleissä.

*6 Kalle Koskinen: *JYPin 40-vuotias ikänestori, joka pääsi myös juhlimaan toista Suomen mestaruuttaan hurrikaanipaidassa. Vaikka jalka painaa jo, yhä liigan eliittiä peruspuolustajana. Monelle jäi varmasti mieleen räikeä virhe avausfinaalissa, mutta muutoin varmaa ja rauhallista - voittavaa - jääkiekkoa läpi kevään. Merkitys joukkueelle suuri, etenkin Sami Vatasen loukkaantumisen jälkeen.

*18 Yohann Auvitu: *22-vuotias ranskalainen murtautui JYP-ryhmään ennakkoluulottomalla pelillään. Omalla alueellaan kiekottomana suuri riskitekijä, joka pelaa itseään ulos tilanteista säännöllisesti. Kiekollinen pelirohkeus kuitenkin hyvää luokkaa, mikä antaa hyvät eväät myös jatkoon. Tykkää kuljettaa kiekkoa, laukauksia toivoisi enemmän.

*22 Henri Auvinen: *19-vuotias oma kasvatti, joka pääsi kovaan paikkaan kesken finaalien, kun Koskinen oli pari peliä sivussa. Runkosarjassa vain viisi ottelua, mutta kultamitalivaatimukset tulivat finaaleissa täyteen. Vasemmalta laukova Auvinen täytti paikkansa finaaleissa, mutta ei erottunut liiemmin. Palaset olemassa, mutta vakiorooliin liigassa vielä matkaa.

*44 Sami Vatanen: *Olisi helppo lähteä väittelemään Vatasen puolesta aiheesta ”SM-liigan arvokkain pelaaja”, vaikka välierät ja finaalit hoituivatkin ilman supertähteä. Kiekollisilta taidoiltaan ja liikkeeltään ylivertainen puolustaja SM-liigaan. Loukkaantuminen pilasi jälleen pudotuspelit, mutta kausi oli silti loistava. Ei muuta kuin suorinta tietä Anaheimiin syksyllä.

*47 Arto Laatikainen: *31-vuotias ”Lada” palasi SM-liigaan kovalla statuksella Ruotsista, mutta kausi oli odotuksiin nähden pettymys. Ei pystynyt nousemaan toivotulle tasolle kiekollisessa, eikä kiekottomassa pelissä. Ei sinänsä mikään katastrofikausi, mutta SM-liigasta lähti keväällä 2008 huomattavasti kokonaisvaltaisempi Laatikainen, mitä tällä kaudella nähtiin.

*51 Kristian Näkyvä: *Toinen Blues-taustan omaava puolustaja JYPin mestarijoukkueessa. Toisin kuin Laatikainen, Näkyvä oli koko JYPin positiivisin yllättäjä tällä kaudella. Sai kunnon mahdollisuuden ja käytti sen ennakkoluulottomasti hyväkseen. Kiekollinen tekeminen vakaalla tasolla, ja uskaltaa myös käyttää lahjojaan. Etenkin pudotuspeleissä vankkaa tekemistä myös kahteen suuntaan pelattaessa.

*64 Olli Malmivaara: *30-vuotias jykevä peruspuolustaja juhlii jo uransa kolmatta Suomen mestaruutta. Tärkeä puolustaja omassa päädyssä, ja pudotuspeleissä syntyi myös pari isoa maalia. Kun Malmivaara lähestyy maalia, eteneminen on lähinnä koomista. Mutta omissa Malmivaara on erittäin hankala vastustaja, eikä mestarijoukkueessa ole koskaan liikaa tämänkaltaisia pelaajia.

Hyökkääjät

*11 Eric Perrin: *Mestaruuden sinetöinyt kanadalaissentteri pelasi pudotuspelit piste per peli -tahtia ja finaaleissa syntyi peräti kahdeksan tehopistettä. Siitä huolimatta Perrin ei päässyt runkosarjan tasolleen pudotuspeleissä. Oli hyvä, mutta loisto jäi puuttumaan. Tuli pudotuspeleissä ikään kuin Jani Tuppuraisen peesissä.

12 Jani Tuppurainen: Pudotuspelien arvokkain pelaaja - täysin ansaitusti. Polkukone näytti tahdonvoimansa ja käytännössä nappasi joukkueensa reppuselkään ja vei mestaruuteen asti. Oli jo runkosarjassa toiseksi paras suomalainen pistemies, mutta kuinka moni tämän noteerasi? Upea läpimurtokausi kansalliselle eliittitasolle.

*13 Filip Riska: *JYPin viime vuosien työmieskulttuurin ruumiillistuma. Repii, raastaa, taklaa, menee vastustajan ihon alle ja tekee muutenkin kaikkensa voittaakseen. Finaaleissa kaksi maalia tärkeisiin paikkoihin - klassisella silmät kiinni ja sinne päin -vedolla, mutta mitä sitten? Äärimmäisen tärkeä duunari juhlii jo toista Suomen mestaruuttaan.

15 Juha-Pekka Hytönen: JYP-ikoni, mestaruuskapteeni. Yksi tämän valtakunnan parhaista puolustavista hyökkääjistä on tavallaan Hytösen vähättelyä, koska pystyy myös hyviin hyökkäystehoihin. Ne tehdään kuitenkin enemmän tahdolla kuin taidolla. Hytösen suuruus on nimenomaan johtajana. Ei jätä yhtään kiveä kääntämättä tiellä mestaruuteen. Eipä jätä sen jälkeen kukaan muukaan.

*17 Jari Jääskeläinen: *Vahva duunariosasto jatkuu 30-vuotiaalla Jääskeläisellä. Ei ole niin räiskyvä ja näkyvä hahmo JYPin duunariosastolla, mutta tekee pyyteettömästi töitä, eikä pelaa itseään ulos tilanteista. Sopii JYPin pelitapaan kuin nenä päähän. Rajalliset lahjat, mutta rajaton tahto.

*21 Antti Jaatinen: *25-vuotias mikkeliläislähtöinen hyökkääjä menee niin ikään samalle kädettömälle haalariosastolle. Teki kaikki kuusi maaliaan syksyllä ryppääseen, ja pudotuspeleissäkin rooli oli rajallinen. Jaatinen vetää voimakkaalla tahdollaan, kun luisteluvoiman lisäksi paljon muita apuja ei ole.

*23 Ossi Louhivaara: *JYPin menestysvuosien tukipilari, joka joutui jättämään finaalit kesken loukkaantumisen takia. 28-vuotias kotkalainen tarvitsee keskimäärin todella paljon paikkoja yhteen maaliin, mutta välillä ratkaisut ovat tekopaikoissa huippuluokkaa. Jos olisi vähän rauhallisempi ja tasaisempi maalipaikoissa, Louhivaara tekisi vuodesta toiseen 30 maalia runkosarjassa. Hakeutuu erinomaisesti paikoille.

*24 Turo Asplund: *Asplundin loppukausi meni piloille loukkaantumisen takia. 26-vuotias oma kasvatti on pienimuotoinen mysteeri. Jo parin kauden ajan Asplundilta on odotettu läpimurtoa. Lahjoja on, ja mahdollisuuksiakin on annettu. Joku yhtälössä vain mättää. Pystyy luotettavaan sentteripelaamiseen, mutta viimeinen silaus puuttuu.

27 Petr Hubacek: 32-vuotias täsmähankinta kesken kauden. Ei todellakaan täytä yleistä stereotypiaa tshekkipelaajasta. Ei ole tshekkikäsiä, mutta pääkoppa on täyttä rautaa. ”Hubaveikoksikin” ristitty hyökkääjä tekee jatkuvasti jäällä oikeita asioita voittamisen eteen. Tietyllä tapaa tshekkiversio Juha-Pekka Hytösestä.

*28 Miika Lahti: *Duunaririntamaa on myös numero 28. Peloton, sääntöjen rajamailla jatkuvasti pelaava sentteri. Keräsi pudotuspeleissä kovat jäähyminuutit, suurimmaksi osaksi täysin aiheetta. Tekee juuri niin kuin valmentaja käskee ja on valmis menemään vaikka seinästä läpi yhteisen hyvän puolesta. Hyvät jalat, keskinkertaiset kädet.

*29 Jonne Virtanen: *24-vuotias ”Teurastaja”. Alunperin Risto Dufvan ”projekti”, joka on todistanut, että turhaan RD ei aikanaan uskonut jättiläiseen. Jalkanopeus ei ole suuri vahvuus, mutta Virtanen pystyy luomaan tilanteita vahvalla kiekonsuojauksellaan. On järkevöittänyt pelaamistaan massiivisesti, mistä kertoo myös runkosarjan kaksi jäähyminuuttia. Arvokas pienen roolin pelaaja.

39 Olli Sipiläinen: Pitkän linjan JYP-pelaaja, jonka kohdalla tiedetään aina tasan tarkkaan, mitä saadaan - ei vähempää, eikä enempää. 34-vuotias Sipiläinen on väritön, hajuton ja mauton pelaaja, jota ei kukaan huomaa jäällä. Mutta fiksusta kahden suunnan pelaajasta puhuttaessa tämä on pelkästään hyvä asia.

49 Tuomas Pihlman: Kevät 2009, edellinen SM-kulta ja MM-kisaedustus ovat enää kaukaisia muistoja. Mystiset vammat ja sairaudet ovat vieneet parhaan terän Pihlmanilta, joka oli parhaimmillaan yksi Suomen parhaista voimahyökkääjistä. Pudotuspeleissä kuitenkin selkeä tasonnosto, joten odotusarvoja paremmasta huomisesta on.

*82 Harri Pesonen: *JYP-pelaajista arvion ”synnynnäinen ratkaisija” täyttää Sami Vatasen ohella vain Pesonen. Kylmäverinen maalintekijä, joka sopii vahvuuksiltaan ja heikkouksiltaan erinomaisesti Tuppuraisen rinnalle. Maajoukkueympyröihin tällä kaudella noussut Pesonen teki pudotuspeleissä kuusi maalia, ja ne tulivat poikkeuksetta tärkeisiin paikkoihin.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat