Virkiä-Jukolan viestiyön vaiheita

Lapuan Virkiän satavuotisjuhlakilpailu Virkiä-Jukola alkoi kirkkaassa säässä Simpsiönvuoren maisemissa. Viestiin oli ilmoittautunut 1 368 joukkuetta, joista 175 jäi pois lähtöviivalta.

Ennakkosuosikeista norjalainen Halden SK (Björn Eriksen) ja joensuulaisryhmä Kalevan Rasti (Philippe Adamski) olivat pahoissa vaikeuksissa avausosuudella. Adamski ennätti vaihtoon seitsemän ja puolen minuutin päässä ykkösjoukkueesta Rasti-Kurikasta (Sami Löfbacka).

- Hieno hetki ehtiä vaihtoon kärjessä. Suunnistus sujui, mutta lopussa odotti niin haastavia rasteja, että oli pakko pysyä rauhallisena, Löfbacka kertasi.

- Alussa oli taas melkoista hässäkkää enkä ole mikään erityisen nopea lähtijä. Paljon pääsi porukkaa edelle, mutta sitten kun päästiin "oikeasti" suunnistamaan, löysin oman paikkani, Löfbacka kuvaili Jukolan ensimmäisen osuuden kuuluisaa karusellia.

Toinen osuus: Virkiä-Jukolan varhaisyön yllätysjoukkue Rasti-Kurikka säilytti piikkipaikkansa. Matti Vainionpää teki unelmajuoksun ja vaihtoi ensimmäisenä.

- Meillä on ollut aiempinakin vuosina mahdollisuudet vähintään kymppisakkiin, mutta epäonnistumiset ovat vaivanneet. Tämä on niin kovatasoinen viesti, että niistä saa maksaa. Nyt on tähän saakka menty puhtaasti, Vainionpää kommentoi.

- Tänä päivänä Jukolassa kilpailu on niin rajua, että 10-20 parasta menevät tosi lujaa, Vainionpää painotti.

Halden SK:n (Sami Hämälistö) taival oli nihkeää: 74. sija - 13.17 kärjestä.

Pitkältä yöosuudelta (13,70-13,84 km) ykkösenä vaihtoon saapui ruotsalainen Södertälje Nykvarn Orientering. Toisena oli Vehkalahden Simo-Pekka Fincke, joka teki värikkään juoksun Simpsiön yössä.

- En tahtonut saada rytmistä kiinni ja pummasin heti ykkösrastia. Annoin Samin (Rajamäen Vähänen) vetää ja saada itse homman haltuun, Fincke kertoi.

- Seuraava vastoinkäyminen sattui, kun kompassini hajosi. Onneksi matkassa oli varakompassi, ja sain pidettyä mieleni kasassa. Tämä oli kuitenkin henkisesti helpompi koitos kuin viime vuoden lähtö ensimmäisenä kuutososuudelle. On näistä kinkereistä jo kokemusta, Fincke sanoi.

4. osuus: Kalevan Rasti nousi kolmanneksi

Virkiä-Jukolan ensimmäisillä osuuksilla pahasti pettänyt Kalevan Rasti paransi tuntuvasti asemiaan viestin neljännellä osuudella. Hannu Airila oli menopäällä ja nosti joensuulaiset kolmanneksi.

- Innostuin juoksemaan, ja siinä sattui koukku, missä aikaa hukkui puolitoista minuuttia. Joitakin rastilippuja täytyi vähän kierrellä ja kurkkia, mutta ihan hyvin jaksoin juosta, Airila sanoi.

- Heikon alun jälkeen on saatu kurottua kärkeä kiinni. Nyt poikien pitää jatkaa loppuosuudet varmasti, Airila toivoi.

Södertälje ja Vehkalahti jatkoivat yhä viestin kärkikaksikkona.

Viidennen osuuden jälkeen kärkipaikkaa piti hallussaan Vehkalahden Veikot, 51 sekunnin turvin Södertäljeen. Veikkojen viesti kulki sveitsiläisvoimin, sillä Baptiste Rollier juoksi viidennellä ja Marc Lauenstein kuudennella osuudella.

- Nautin suunnistuksesta, mutta tarkkaa työtä oli tehtävä. Reitin kaikki kivet ja kukkulat oli huomioitava. Pummejakin pääsi tulemaan, mutta tyytyväinen olen, Rollier kommentoi urakkaansa.

Vehkalahden ja Södertäljen joukkueiden takana erot alkoivat olla merkittäviä. Vain Kalevan Rastilla ja Halden SK:lla näytti olevan enää mahdollisuuksia aina viestin voittoon saakka.

6. osuus: Kalevan Rasti tarrasi tiukalla otteella kiinni Jukolan voitosta, kun kuudennen osuuden suunnistanut Simo Martomaa teki huippujuoksun ja nosti seuransa viestin piikkipaikalle.

- Melkein laskettelurinteelle saakka kuljin uutispimennossa. Vilkaisin pari kertaa taakseni, että joko Wingstedt (Halden) ajaisi minut kiinni. Myöhemmin tiesin juoksevani kärjessä, kun näin täysin hukassa olleet Södertäljen ja Vehkalahden, Martomaa selvitti.

Ranskalaistykki Thierry Gueorgiou pääsi ankkurina matkaan minuutin ennen Halden SK:ta. Vehkalahden Lauenstein pummaili ja putosi lähes kolmen minuutin päähän.