Suora

  • Yhdistetyn hiihto-osuus, Trondheim
  • Urheilustudio 23.2.
  • Urheiluruutu
  • Maailmanmestari Tuuve Häkkisen on pakko luottaa siihen, että joukkuekaverit ottavat kopin: "Ei cheerleadingiä voi harrastaa, jos pelkää loukkaantuvansa"
  • Urheiluruutu

Aaltonen ja Koivisto ratsastivat GP:n kärkeen

Auran Raimo Aaltonen ratsasti nimiinsä Tallinnan World Cupin Itä-Liigan osakilpailun GP-voiton 150 cm:n esteillä L'Umonialla. Toiseksi ratsasti Turussa asuva, Lahden ratsastajia edustava Jukka-Mikael Koivisto Nandele-tammallaan.

urheilu

Perusradalla kukaan ei hypännyt puhtaasti, vaan uusintaan lähti kahdeksan ratsukkoa yhdellä pudotuksella ja neljällä virhepisteellä. Toisin kuin muilla, molemmilla suomalaisilla kantti kesti uusinnassa ja puomit pysyivät kannattimissaan.

- Rata oli hyvin rakennettu, mutta aika tuhti. Lähdin ensimmäisenä uusintaan ja iskin alle sopivan pohja-ajan, muut rupesivat sitä sitten pörräämään ja puomeja alkoi tulla alas, Aaltonen kertoo voittotaktiikastaan.

Myös Koivisto ratsasti puhtaan uusinnan, mutta Aaltosen vauhti riitti niukasti voiton valtikkaan vain kuusi sekunnin sadasosaa paremmalla ajalla.

- Mutta sehän riittää, Aaltonen hymyilee.

Kuusinkertainen Suomen mestari Aaltonen, 51, on voittanut tällä kaudella lähes kaiken mahdollisen. L'Umonialla hän voitti yhden GP-sarjan ja Eafons Polyfinolla hän otti tuoreen SM-kullan ohella mm. Ypäjän yhden GP-voiton ja toisen sijan, Turun Maljan, Oulun Pokaalin ja Savonlinnan Operagamesin voiton.

Seuraavan kerran Aaltonen ottaa mittaa kansainvälisillä esteillä maailman huipuista Helsinki International Horse show’ssa kahden viikon päästä. Tallinnan kilpailut olivat hevosten tämän syksyn toiset hallikilpailut.

- Hevoset ovat hienossa kunnossa ja hyppäsivät täällä hyvin, mutta sittenhän se nähdään, miten Helsingissä sujuu, Aaltonen toteaa rauhalliseen tapaansa.

Koiviston vasta 9-vuotias kilpakumppani Nandele teki upean kisaurakan Tallinnassa.

- Tämä oli upea kisaviikonloppu, varmaan yksi parhaistani koskaan. Joka päivältä tuli puhtaita ratoja ja sijoituksia, vasta tänään ensimmäinen pudotus. Hevonen oli hienossa kunnossa ja itsekään en tehnyt suurempia virheitä, Koivisto iloitsee.

Ratsastajaa ei kirvele niukka tappio Aaltoselle.

- Kyllähän sitä miettii, mitä olisi voinut tehdä toisin, mutta täytyy kyllä olla hyvin tyytyväinen. Tässä kuudessa sekunnin sadasosan erossa näkyy varmasti Aaltosen pitkä ja vahva kokemus kilpailijana, Koivisto toteaa.Useita sijoituksia 140 cm:n esteillä

Espoolainen Petja Ahonen ja ylöjärveläinen Anna-Julia Kontio hyppäsivät Tallinnan kansainvälisen kilpailun nuorten luokan kärkeen sunnuntaina. Ahonen oli 140 cm:n esteillä toinen 8-vuotiaalla hollantilaistammallaan Saffier ja Kontio kolmas niin ikään 8-vuotiaalla, suomalaissyntyisellä ruunallaan Rio Nuevo.

Puhtaan perusradan jälkeen uusinnassa nähtiin vain kolme ratsukkoa. Ahonen pudotti kerran, Kontio kahdesti ja kilpailun voitti Ruotsin Evelyn Sander ja Oxona ainoalla tuplanollalla. Kuudennella sijalla nähtiin joensuulainen Kiira Miinin ja Talan J.W.B. Kontio otti luokassa myös sijan 11. Eafons Escapella.

Avoimessa 140 cm:n luokassa parhaat suomalaiset oli neljänneksi hypännyt Tampereen Ville Kulkas hevosella Arielle, viidenneksi ratsastanut espoolainen Marika Rättö ja Quality King sekä kahdeksanneksi tullut Sandra Burmeister ja Ufra Van't Roth Espoosta. Kaikki kolme ratsastivat tuplanollat, mutta vauhti ei riittänyt voittoon asti, jonka vei Viron Hanno Ellermann ja Amber van Spieveld. Luokassa tuli 11. sijalle tamperelainen Sonja-Maria Korhonen ja Isabellina.Maria Heikkilä hyppäsi Grand Prix'n ainoan tuplanollan Ypäjällä

Ypäjällä Suomen suurimassa halliestekilpailussa 77 ratsukkoa lähti yrittämään voittoa aikaratsastuksessa. Vain neljä ratsukkoa onnistui hyppäämään Pekka Larsenin suunnitteleman radan nollilla.

Nopein heistä oli 16-vuotias Katriina Melkkilä hevosellaan Pedro. Kello pysähtyi reilut viisi sekuntia aikaisemmin kuin toiseksi hypänneen Minna Haikaraisen suorituksen jälkeen. Kolmanneksi ylsi Pia Lidström.

- Taktiikkani oli ratsastaa mahdollisimman reippaasti lähdöstä maaliin. En ajatellut riskeerata yrittämällä liian tiukkoja oikaisuja, joihin radalla kyllä oli mahdollisuus, kertoi Melkkilä.

Aikaisemmin Melkkilä on voittanut yhden kansallisen 130-luokan.

Nyt 12-vuotias voittajahevonen Pedro työskenteli aiemmin Keravan ratsastuskoululla opetushevosena ja on ollut Melkkilän kilparatsuna 1,5 vuoden ajan. Ensi kaudella ratsukko tähtää nuorten GP-sarjaan Mikko Mäentaustan valmennuksessa.

Maria Heikkilä oli ylivoimainen Grand Prix'ssä

Horsebox Indoor Grand Prix'n voittoa lähti tavoittelemaan 38 ratsukkoa, joista kolme pääsi mukaan uusintaan. Ainoan tuplanollan hyppäsi ypäjäläinen Maria Heikkilä 9-vuotiaalla hevosella Caricia. Toiseksi ratsasti Tomi Jalkanen, jonka New Hill Vitesse pudotti uusinnassa kahdesti ja kolmanneksi sijoittui Mia Pihlaniemi.

- Olin viimeinen lähtijä uusinnassa, joten tiesin, että ei tarvitse olla kovin nopea, nolla riittäisi. Caricialla on valtavan hieno asenne hyppäämiseen ja se yrittää aina kaikkensa radalla, joten minulla ei ollut syytä huoleen. Tässä luokassa oli selkeästi viikonlopun vaativin rata ja se sopi Caricialle oikein hyvin, kertoi Heikkilä, joka työskentelee ratsuttajana.

Caricia on ollut sairaslomalla heinäkuusta lähtien, joten paikkaa Helsinki International Horse Showhun Heikkilä ei ole päässyt tavoittelemaan.

- Nyt hevonen on kuitenkin jälleen täysin kunnossa ja se on tällä hetkellä ehdottomasti paras hevosistani, jatkoi Heikkilä.

Lähteet: YLE

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat