Suora

 • Kranjska Gora, naisten suurpujottelu, 2. lasku
 • Kranjska Gora, naisten suurpujottelu, 2. lasku
 • Naisten viesti, Oberhof
 • Naisten viesti, Oberhof
 • Urheilustudio 16.1.
 • Zakopane, miesten joukkuekilpailu
 • Zakopane, miesten joukkuekilpailu
 • Urheilustudio 16.1.
 • Urheiluruutu
 • Zakopane, miesten joukkuekilpailu
 • Urheilustudio 16.1.
 • Hiihdon Ski Classics, Engadin La Diagonela
 • Stefanie Hagelstam ei välittänyt kehon varoituksista - romahti jatkuvan ylirasituksen, pelon ja surun murtamana
 • Urheiluruutu

Hannula: Onko lentopallomaajoukkue tekemässä maripiuvat?

Muistat Tuhkimon, Lumikin, Ruususen varmaan? Ja ehkä myös mainion olympialajin jousiammunnan Ateenan kisojen rohkean suomalaiskilpailijan, Mari Piuvan. Olympialaiset tekivät hänestä julkkiksen pikatahtiin, ainakin tilapäisesti. Odottaako sama nyt lentopallomaajoukkuetta? Sillä on ovi tukevasti yhä raollaan Pekingiin, vaikka sitä ei moni ole vielä huomannutkaan.

urheilu

Suomi pelaa kaikkien aikojen lentopalloaan. Maailman liigan seitsemännen ja EM-kisojen neljännen sijan perään on irtoamassa jatkopaikka olympialaisten esikarsinnasta vahvoilla peliesityksillä. Pekingin areenalle on yhä pitkä matka, ehkä jopa liian kauaskantoinen. Silti taival ei päättynyt ainakaan lauantaiseen peliin Belgiaa vastaan. Tappion myötä tie olisi pahimmassa tapauksessa katkennut ja peli jäänyt koko projektin viimeiseksi. Maailmankarsinnat ovat yhä tulossa ja niissä lepäävät vieläkin suurimmat mahdollisuudet. Silti voi myös käydä niin, että kevään turnauksiin jää kutsu saapumatta. Silloin nuoltaisiin näppejä.

Nyt Suomi pelaa Unkarissa muiden, jopa isäntämaan, tapaan lähes tyhjille saleille. Muutamat kannattajat ovat tosin lähteneet reippaasti kannustamaan. Hyvin pärjäävät suomalaiset, mutta erityisen innokkaita ovat valko-punaiset puolalaiset. Kotimaan mediasta paikalle on lähetetty peräti kolme henkilöä, maajoukkueen tiedottaja tosin sitten hoitaa neljäntenä kyllä uutisointia ansiokkaasti otona ainakin puolelle Suomelle.

Kotimaassa palstamillimetrit ja lähetysminuutit täyttyvät hiihdosta, mäkihypystä, yhdistetystä, SM-liigasta, Valioliigasta ja urheilun lieveilmiöistä. Kaikkien aikojen lentopallomaajoukkue kiinnostaa vain vähän. Ehkä kysyntää ei ole tarpeeksi. Kenties päättävien tahojen ohella kansa on unohtanut maajoukkueen harppaukset yhdessä maailman harrastetuimmassa urheilumuodossa. Toisaalta tarjontaa on niin paljon. Lentopallolle jää kuitenkin pari vaihtoehtoa läpilyönnin tekemiselle, kun peliesitykset eivät siihen näytä riittävän.

Voidaan käyttää kepulikonsteja tai tehdä maripiuvat. Käsitellään aluksi tuo ensin mainittu, arveluttavampi vaihtoehto. Hurjimmat ehdottavat jo mediahuomion herättämiseksi lentopalloilijoille näitä keinoja:

1. Järjestetään kentällä nyrkkitappelu. Lyödään verkon läpi vastustajia, samalla väliin tulevia tuomareita ja vahingossa vielä omiakin. Tämä tapahtuma ja sen selvittely takaavat lentopallolle julkisuutta päiväkausiksi. Erityisen mielenkiintoisia ovat ottelut, joissa pelikiellosta vapautuvat palaavat takaisin parketille.

2. Laitetaan yksi lentopalloilija sotkeentumaan alamaailman hommiin. Ei ole väliä, onko enää nousevan trendin mies. Kunhan joskus on ollut mukana maajoukkueessa. Viedään suoraan harjoituksista selliin eikä päästetä pois kuin vasta sen jälkeen, kun ohjemia on katsottu ja irtonumeroita myyty yli kyllästymispisteen.

3. Tehdään ulkomailla pelaavalle suomalaiselle källi ja järjestetään aiheeton pidätys. Takuuvarma menestysresepti uutiskynnyksen ylittämiseen.

4. Hankkiudutaan pelireisulla katutappelun ulkomailla ja kiistetään oma osuus kahakan aiheuttamiseen. Haastattelupyyntöjä tulee pilvin pimein. Lähisukulaisetkin pääsevät esittelemään omia versioita tapahtuneesta.

Toivottavasti peliesitykset kuitenkin riittäisivät ja saisivat ansaitsemansa huomion. Ettei tarvitsisi turvautua edellä mainittuihin toimintamalleihin. Toisena tienä tarjoan vielä lentopalloilijoille maripiuvojen tekemistä. Kävihän Ateenan olympialaisissa niin, että jousiampuja Mari Piuva pomppasi kertalaakista lukuisiin lehtijuttuihin ja tv- sekä radioinsertteihin. Kesäkisojen alkupäivinä oli muuten suomalaisittain aika hiljaista. Jo pelkkä kesäolympialaisiin pääsy herätti median. Talvikisoissa on tiukempaa, kun meikäläisiä riittää runsaasti kaikille kisapäiville melkein jopa mitaliehdokkaiksi asti. Kesälläkin toimituskunta on paikalla ja käy yleensä läpi kaikki suomalaiset olympiaedustajat välineissään perin pohjin.

Lentopalloilijoiden olympiaunelma on vielä tämänkin viikon vahvoista esityksistä huolimatta kaukainen haave. Jos se toteutuu, niin maajoukkue lyö taatusti itsenä läpi tiedotusvälineissä jo ennen ensimmäistäkään peliä Pekingissä. Mitaliehdokkaat ovat harvassa ja reippaat pelimiehet kiinnostavat sitten viimeistään. Saattavat jopa lyödä Mari Piuvan saaman huomion. Muutamalla voitolla mahdollisissa olympiapeleissä jopa curlingin saama julkisuuden määrä voi olla uhattuna. Silloin Sammelvuon ja Kunnarin haastattelut myyvät. Nyt niitä saa Unkarissa sujuvasti ensimmäisenä pelin jälkeen. Pekingissä voisi joutua jopa jonottamaan. Ehkä jopa radiossa kuultaisiin tarinatuokio, jossa kaksikkoa Esko, Heikkinen haastattelisi Esko Heikkinen.

MIKKO HANNULA

Lähteet: Szombathely

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat