1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Mestari Puurunen palaa kilpaladuille

Vuoden 2001 normaalimatkan maailmanmestari Paavo Puurunen lopetti ampumahiihtouransa Torinon olympiatalven jälkeen ja keskittyi siviilikiireisiin. Nyt kotitalon rakennusurakka on valmis ja kurssit vanhemmaksi rajavartijaksi suoritettu, joten aikaa löytyy jälleen urheilulle.

- Ei tässä mitään ihmeitä vielä olla tehty. Painoa on kyllä lähtenyt kahdeksan kiloa pois, harvasanainen Puurunen pyörittelee.

Vaisut suomalaismiesten esitykset Kontiolahden maailmancup-avauksessa viime viikonloppuna eivät ainakaan hillinneet kuhmolaisen paluuajatuksia. Kysymystä, kuinka paljon hän arvelee jäävänsä maajoukkueurheilijoille ladulla, Puurunen ei oikein ota ymmärtääkseen.

- Vai että niille pitäisi jäädä? No, ei varmasti hirveän paljoa, hän kuittaa ilkikurisesti.

Puurunen voitti maastohiihdon Suomen mestaruuden kaudella 2001-2002 vapaalla hiihtotyylillä 30 kilometrin matkalla, joten kuntoon päästessään hän on melkoinen tykki latu-uralla. Ampujana Paavo Puurunen lukeutuu eliittiin.

Puurunen on tulossa Kontiolahden kansallisiin, joiden pikakilpailu käydään puolentoista viikon kuluttua lauantaina eli 15. joulukuuta. Edellisen kerran hän kilpaili ampumahiihtäjänä viime kevään SM-kisoissa, joissa hän kylmiltään kamppaili normaalimatkan SM-kullasta viimeiselle ampumapaikalle asti. Siitä tulleet kaksi sakkoa pudottivat miehen pronssille.

- Nyt on treenailtu enemmän kuin koko viime talvena yhteensä. Kovin paljon en ole ampunut, mutta tässä vaiheessa tarkoitus on vaan löytää sopiva tuntuma.

Ikää Puurusella on 34 vuotta, mikä ei ole ampumahiihtäjälle välttämättä liikaa. Esimerkiksi Norjan Halvard Hanevold täytti maanantaina 38 vuotta ja tähtäimessä ovat edelleen Vancouverin olympialaiset.

Puurunen on varovainen arvioidessaan jatkoa. - Ei mennä asioiden edelle. Katsotaan ensin, miten homma lähtee käymään. Ohjelmassa on Kontiolahden kisojen jälkeen sileän hiihtoja, ja todennäköisesti vuoden lopulla ampumahiihtoliiton maailmancupin tarkkailut, jotka nekin käydään Kontiolahdella.

Jos Puurunen aikoo edustustehtäviin maailmancupiin tai MM-kisoihin, hänen tulee hankkia edustusoikeus Eurooppa-cupin kisoista. Niitä on ohjelmassa tammikuussa Saksassa ja Slovakiassa.

Viime aikoina liitto on lähettänyt urheilijoita EC:n kisoihin, mutta kilpailijat ovat joutuneet maksamaan osan matkastaan itse.

- Jos liitto kaipaa meikäläisen palveluja edustushommiin, niin silloin liitto maksaa myös EC:n kulut. Omiani en enää näihin hommiin laita, Paavo Puurunen vakuuttaa.