1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

ADT:n Krouvila: Variksen tapauksessa ei epäselvyyksiä

Suomen antidopingtoimikunnan mielestä Kaisa Variksen tapauksessa ei ole epäselvyyttä. ADT:n pääsihteerin Pirjo Krouvilan mukaan suomalaishiihtäjä voidaan asettaa maanantaina sääntöjen puitteissa elinikäiseen kilpailukieltoon.

Kaisa Varis on lähettänyt Kansainväliselle Ampumahiihtoliitolle perjantaina edustajansa välityksellä kirjallisen lausunnon.

Lakimies Olli Rausteen mukaan kirjallinen lausunto on lyhyt ja kattaa yhden liitteen. Urheiluoikeuteen perehtynyt ja vapaaehtoispohjalta Kaisa Varista auttava Olli Rauste vaikenee toistaiseksi lausunnon sisällöstä.

IBUn hallitus päättänee maanantaina Kaisa Variksen dopingrangaistuksesta.

Toisen kerran urheilu-urallaan dopingista kärähtänyttä Kaisa Varista uhkaa elinikäinen kilpailukielto. Liitossa pohditaan parhaillaan kuumeisesti, voiko se langettaa Varikselle elinikäisen kilpailukiellon. Asiaa mutkistaa lähinnä se, että Varis kärähti aiemmin eri liiton alaisuudessa.

- Tekemämme päätökset pitää olla kaikkien lakipykälien mukaisia. Tämän pohjalta meidän täytyy päättää, onko rangaistus tässä (Variksen) tapauksessa kaksi vuotta vai elinikäinen kilpailukielto, IBUn pääsihteeri Michael Geistlinger kertoi perjantaina uutistoimisto AFP:lle.

Kaisa Varis antoi tammikuun 6. päivä positiivisen dopingnäytteen Oberhofin maailmancupin kilpailussa. Hänen A- ja B-näytteensä sisälsivät Lausannen laboratorion testeissä EPO-hormonia.

Suomen Antidopingtoimikunnan mukaan Varis voidaan tuomita elinikäiseen kilpailukieltoon.

- Variksen tapaus on IBUn hallinnoima, eikä meillä ole käytännössä tekemistä tapauksen kanssa. Toinen dopingtapaus tuo yleensä elinikäisen kilpailukiellon. Katsotaan mitä IBU päättää, toteaa ADT:n pääsihteeri Pirjo Krouvila.

- Se että kyseessä on toinen lajiliitto, ei vaikuta tähän tapaukseen. Ainoastaan, jos IBU jostain syystä haluaisi olla ottamatta huomioon FISn (Kansainvälisen Hiihtoliiton) tapauksen, mutta tuskin tässä on siitä kyse. Käytännössä tässä on mahdollisuus elinikäiseen pannaan, Krouvila myöntää.

Täysin poissuljettu ei ole sekään vaihtoehto, että Kaisa Varis -tapausta puidaan myöhemmin CASissa, urheilun kansainvälisessä välimiesoikeudessa.