Häggblom karsiutui kuulafinaalista

Kuulantyöntäjä Robert Häggblom ei yltänyt loppukilpailuun Valencian yleisurheilun MM-hallikisoissa. Häggblom työnsi karsinnassa parhaallaan 19,42. Finaalin karsintaraja oli 20,20.

Kahdeksan kilpailijaa ylitti karsintarajan. Pisimmälle 21,49 työnsi Reese Hoffa, joka on sekä hallitseva sisäratojen maailmanmestari että hallitseva ulkoratojen maailmanmestari.

Häggblomin ensimmäinen työntö kantoi 19,41, toisen lyhyeksi jääneen työnnön hän astui yli ja kolmaskin oli vain sentin ensimmäistä pidempi. Häggblomin sijoitus karsinnassa oli 16:s, mikä on aivan sama kuin hänen sijoituksensa kilpailijoiden ennätysvertailussa.

Toiseksi pisimmälle työnsi vuoden 2004 maailmanmestari Yhdysvaltain Christian Cantwell. Karsinnan kolmas ja neljäs olivat uuden Oseanian ennätyksen 20,83 työntänyt Australian Scott Martin ja uuden Keski-Amerikan ennätyksen 20,62 työntänyt Trinidad & Tobagon Dorian Scott.

Lisäksi finaaliin selviytyivät vuoden 2003 maailmanmestari Valko-Venäjän Andrei Mihnevitsh, Hollannin Rutger Smith, Puolan Tomasz Majewski ja Saksan Peter Sack.

Paras karsiutuja oli Bosnia & Herzegovinan Hamza Alic tasan 20 metrin tuloksella. Finaalista karsiutuivat myös aikaisemmat arvokisavoittajat Ukrainan Juri Belonog ja Espanjan Manuel Martínez sekä ennätysvertailun kolmonen Britannian Carl Myerscough.

Häggblomin tulos 19,42 on hänen heikoin kilpailutuloksensa tällä hallikaudella. Työnnöt olivat teknisesti puutteellisia eikä hän kyennyt puhtaaseen suoritukseen.

- Verryttelyssä näytti melko hyvältä. Kilpailutilanteessa työnnöt menivät läpi. Robert ei päässyt tarpeeksi kuulan alle nostamaan jaloilla, vaan saattovaihe lähti pelkästään yläkropalla, arvioi Suomen joukkueen johtaja Jarmo Mäkelä.

Suomen joukkueen toisena urheilijana MM-kilpailuihin osallistuu 1500 metrin juoksija Mari Järvenpää. Hän osallistuu alkueriin lauantaina kello 13.30. Finaali juostaan sunnuntaina.

Tia Hellebaut jahtaa Klüftin kultamitalia

Naisten viisiottelussa kaikki kilpailijat olivat yllättävän tilanteen edessä: joku heistä saattaisi voittaa. Lähes seitsemän vuotta voittamattomana kilpaillut ruotsalainen Carolina Klüft loukkasi jalkansa juuri MM-kilpailuiden alla eikä matkustanut lainkaan Valenciaan.

Kahden lajin jälkeen viisiottelua johtaa ylivoimaisesti belgialainen hallitseva korkeushypyn Euroopan mestari Tia Hellebaut. Hän venyi avauslajissa 60 metrin aitajuoksussa kolmanneksi ja ylitti korkeushypyssä huipputuloksen 199. Hellebautin ensimmäinen yritys 202:sta oli myös aivan hiuskarvan varassa onnistua.

Kahden lajin jälkeen Hellebaut johtaa 162 pisteen erolla Venäjän Anna Bogdanovaan. Viime kesän MM-kolmonen Britannian Kelly Sotherton on vain 6 pistettä Bogdanovaa jäljessä. Perjantai-iltana otellaan vielä kolme muuta lajia kuulantyöntö, pituushyppy ja 800 metrin juoksu.

Kahden kerroksen väkeä

Useissa lajeissa tulostaso vaihteli hyvin paljon. Sisäratojen MM-kilpailuiden osallistujamäärä on korkeiden tulosrajojen vuoksi paljon pienempi kuin ulkoratojen MM-kilpailuissa. Tästä huolimatta jokaisessa lajissa kilpailee runsaasti maidensa ns. kiintiöurheilijoita, koska IAAF sallii kunkin jäsenmaan valita mukaan ainakin yhden edustajansa.

Selvimmin tämä ilmeni pikajuoksuissa, joissa juoksijat olivat kussakin alkuerässä "kahden kerroksen väkeä". Parhaat laskettelivat maaliin ja suuri osa juoksijoista oli jo lähtökiihdytyksen jälkeen vailla mahdollisuuksia. Kahtiajakoa korosti entisestään se, että maakohtainen kiintiö lajia kohden on nykyisin sisäratojen MM-kilpailuissa kolmen urheilijan sijasta vain kaksi.

Miesten 60 metrin juoksun välieriin selviydyttiin tuloksella 6,78, jonka on tänä vuonna alittanut kolme suomalaista Visa Hongisto, Joni Rautanen ja Hannu Ali-Huokuna. Naisten 60 metrin juoksun välieriiin selviydyttiin tuloksella 7,57, jonka on tänä vuonna alittanut viisi suomalaista Johanna Manninen, Seyi Omojuwa, Sari Keskitalo, Katja Salivaara ja Jenna Jokela.

Miesten pituushypyn karsinnassa vain kolme kilpailijaa saavutti karsintarajan 795. Finaaliin selviydyttiin tuloksella 782, jonka Suomen mestari Petteri Lax on ylittänyt tämän kauden molemmissa kilpailuissaan.

Miesten korkeushypyn finaaliin selviydyttiin tuloksella 227. Ruotsalainen kolminkertainen maailmanmestari Stefan Holm ylitti tämän korkeuden pudottamatta rimaa kertaakaan koko karsinnan aikana.