Ari Mannio kiskaisi EM-hopeaa

(16.3.) Suomen joukkue on menestynyt heittolajien Euroopan talvimestaruuskilpailuissa Splitissä mainiosti. Sunnuntaina Ari Mannio saavutti hopeamitalin 22-vuotiaiden nuorten keihäänheitossa ja Lena Solvin pronssimitalin nuorten moukarinheitossa. Robert Häggblom oli kuulantyönnössä neljäs.

Mannion avausheitto kantoi 76,48 ja viidennellä kierroksella hän paransi tulostaan 78,01:een, mikä on kauden kotimainen kärkitulos ja ylittää Pekingin olympiakisojen B-rajan.

Voittaja oli ukrainalainen Roman Avramenko, joka toisella kierroksella riuhtaisi 78,72. Avramenko on neljän viime vuoden arvokilpailuissa neljästi noussut mitalikorokkeelle. Mannion saalis on ollut lähes yhtä hyvä, sillä hän on saavuttanut kolme mitalia ja neljännen sijan.

20-vuotias Mannio on yksi varteenotettavista ehdokkaista Suomen edustajaksi myös Pekingin olympiakisoihin, sillä hän on ylittänyt B-rajan jo yhteensä 13:ssa kilpailussa. A-raja 81,80 Manniolta on kuitenkin yhä niukasti rikkomatta.

Lena Solvin moukaroi Suomelle pronssimitalin

Toisen päivän avauslajissa nuorten (22-v.) moukarinheitossa Lena Solvin saavutti pronssimitalin tuloksella 63,88. Varhain sunnuntaiaamuna heitetyn kilpailun voitti venäläinen Maria Bespalova tuloksella 66,13 ja toiseksi sijoittui moldovalainen Marina Marghjev tuloksella 65,47.

Lena Solvin heitti tasaisen sarjan, jonka toiseksi ja kolmanneksi pisimmät heitot 62,70 ja 62,66 olisivat nekin oikeuttaneet pronssimitaliin. Hänen pisin heittonsa kantoi 63,88.

Solvin on varsin pienikokoinen 163-senttinen heittäjä, joka korvaa monia muita vähäisemmän ulottuvuutensa nopeudella, hyvällä tekniikalla ja lajivoimalla.

- Lena on hyvin päämäärätietoinen urheilija, joka osaa tehdä urheilun kannalta olennaisia valintoja. Uskon että hän parantaa vielä tällä kaudella ja voi saavuttaa Pekingin olympiarajan (67,00), arvioi SUL:n heittojen lajiryhmän kapteeni Mauri Auvinen.

Moukarinheittäjien lajivalmentajana Splitissä toiminut Suomen ennätysnainen Mia Strömmer onnistui valamaan itseluottamusta joukkueen molempiin nuoriin moukarinheittäjiin, sillä jo ennen Lena Solvinia myös Petri Mättölä palkittiin lauantaina moukarinheiton pronssimitalilla.

Häggblom johti kuulantyöntöä neljännelle kierrokselle asti

Robert Häggblom onnistui nyt huomattavasti paremmin, kuin viikko sitten sisäratojen MM-kilpailuissa. Häggblom avasi kuulantyönnön tuloksella 19,75 ja siirtyi johtoon toisen kierroksen työnnöllään 20,06, joka ylittää Pekingin olympiakisojen B-rajan.

Häggblomin johtoasema säilyi neljännelle kierrokselle asti, jolloin Hamza Alic työnsi uuden Bosnian & Herzegovinan ennätyksen 20,13. Hollantilainen ennakkosuosikki Rutger Smith ohitti Häggblomin viidennellä kierroksella ja työnsi viimeisellä yrityksellään voittotuloksen 20,77.

Kun portugalilainen Marco Fortes vielä työnsi viimeisellä kierroksella maansa ennätyksen 20,13, niin Häggblom tipahti neljänneksi häviten hopea- ja pronssimitalit vain niukalla 7 sentin erolla.

- Hyvä tulos ja sijoitus, mutta viimeisissä työnnöissä Robert teki liikaa töitä ylävartalolla. Jalat ja lantio eivät ehtineet mukaan ja tämä maksoi tänään ehkä mitalin, arvioi SUL:n heittojen lajiryhmän kapteeni Mauri Auvinen.