1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Ilves kesälomille, Helmisen upea kiekkoura päättyi

Oulun Kärpät ei ollut juhlinut Hakametsän jäähallissa pitkiin aikoihin ennen perjantaita. Tällä kertaa Sakari Pietilän suojatit eivät ihan pystyneet yllätykseen, kun Ilves taipui jatkoerässä maalein 1-2 ajassa 69.45. Hannes Hyvönen sai kunnian sinetöidä ratkaisuosumallaan Raimo Helmisen mittava kiekkoura pakettiin. Ilveksen luotsi kertoi, että 44-vuotias konkaripelaaja pelasi perjantaina puolikuntoisena.

Ilvekselle tarjoutui heti alkuun mainio paikka maalihanojen avaukseen, mutta tamperelaisjoukkue ei pystynyt hyödyntämään loppuunmyydyn Hakametsän silmien edessä Hannes Hyvösen 2+2 -minuuttista.

Tasainen avauserä ei tarjonnut maaleja. Kärppien veräjänvahti Tuomas Tarkki joutui kuitenkin kovemmalle kuin virkaveli Tero Leinonen.

Tupsukorvat pelasivat vahvan 20-minuuttisen, vaikka se viimeinen rentous puuttui muutamassa tekopaikassa. Kärpät ei sen sijaan kyennyt samanlaiseen rallatteluun kuin keskiviikkona Raksilassa.

Ilves oli niskan päällä toisen erän alkupuoliskolla, mutta maalivahti Tarkki piti pömpelinsä koskemattomana. Kärppien tahmeat otteet sen kun jatkuivat Tamperteen kiekkopyhätössä.

Oululaisjoukkue sai erän ensimmäisen tekopaikkansa 29, ja heti helähti Leinosen selän takana. Jonas Anderssonin ja Jari Viuhkolan hieno päätypelaaminen loi avopaikan Ondrej Kratenalle, joka tinttasi 1-0-osuman. Tilanne ei vastannut pelitapahtumia.

Ilves jäähyili kakkoserän lopun, ja Kari Jalosen suojateilla olikin käsissään mainiot iskun paikat. Hallitseva mestari sai pelata muun muassa minuutin verran viidellä kolmea vastaan, mutta Ilves ei myynyt turkkiaan halvalla.

Ilveksen takaa-ajo tuotti kalkkiviivoilla tuloksen

Kolmannessa erässä Ilves painoi alati pelivälineen Tuomas Tarkin nenän eteen, mutta pitkään näytti, että sitkeä tamperelaisryhmä ei siinä onnistu.

Kärpät oli pelannut pitkään loistavaa alivoimapeliä. Kari Haakana sai kuitenkin lopussa seitsemännen vierassikermän kaksiminuuttisen, ja Pietilän tupsukorvat survoivat väkipakolla lukemat 1-1:een. Konkarit Raimo Helminen ja Vesa Viitakoski saivat syöttömerkinnät Mike Bishain maalin kulmalta iskemään osumaan, joka syntyi ajassa 59.43.

Jatkoerässä Kärpät oli hallitsevampi, vaikka Ilveksen Pasi Määttänen pääsi Mike Bishain esityöstä paraatipaikkaan. Ilkka Mikkola piti kiekon hyvin hyökkäysalueella, ja Teemu Normion loistosyötöstä Hannes Hyvösen päästi Kärpät pinteestä ajassa 69.45.

Raimo Helminen kiekkoura päättyi, ja Ilves lähti hyvän vastuksen antaneena lomanviettoon.

- Ei tässä oikein ole fiilistä. En tiedä miten päin olisin. Nyt se on sitten ohi. Oli hienoa olla mukana, tunteikas Ilves-ikoni sai aluksi sanottua tunteiden myrskyssä.

- Se on hienoa, että joukkue taisteli. Jätkät pelasivat upeasti. Pikkuisen olisimme tarvinneet tuuria, niin olisimme päässet koittamaan vielä huomenna. Parempi voittaa aina jääkiekossa. Onnea vaan Kärpille, Helminen huikkasi lopuksi.

Pietilä: Raipe pelasi puolikuntoisena

Ilveksen valmentaja Sakari Pietilä ihaili vielä lomansa kynnyksellä sitä, kuinka Raimo Helminen, 44, pelasi vahvan ottelun, vaikka pelasi perjantaina puolikuntoisena.

- Raipe ei pystynyt vammansa takia aamulla treenaamaan ja sitten hän on ratkaisupaikoissa kun teemme tasoituksen ja tappoi lisäksi hyvin alivoimia. Hän näytti taas tänään kaikki hyvät ominaisuutensa, kiekkoproffa ylisti.

- On se käsittämätöntä, että yksi äijä pelaa noin monet olympia- ja MM-kisat. Hän on saanut kaikkialla Suomessa arvostusta, Pietilä alleviivasi.

- Olimme periaatteessa valmiita vielä haastamaan Kärpät huomennakin, hiljainen valmentaja totesi.

Hyvönen: Ilves olisi voinut voittaa

Jatkoaikaosuman sivaltanut Hannes Hyvönen antoi kehuja vastustajalle.

- Tämä oli tosi hyvä ja kova ottelu. Ilves taisteli hyvin, ja peli olisi voinut päättyä ihan miten vain. Ratkaisumaalin jälkeen tuli kyllä hyvä olo, sankari myönsi.

Kärppien valmentaja Kari Jalonen vakuutti olevansa tyytyväinen joukkueen otteisiin.

- Joukkueella on iso sydän ja sielu. Kaksi viimeisintä ottelua iso kärppäsydän on sykkinyt kunnolla. Se on se, mikä voiton toi, Jalonen muistutti joukkueensa verkkosivuilla.

Oululaisten urakka jatkuu maanantaina, kun Tappara matkustaa Raksilaan välieräsarjan ensimmäisessä koitoksessa.