Suora

  • Närbild
  • Erään kirjan elinkaari
  • Rallin MM, mahtava rallikausi 2018
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Afrikan paras naisjalkapalloilija pelaa Suomessa

Kaksi kertaa peräkkäin Afrikan parhaaksi naisjalkapalloilijaksi valittu Cynthia Uwak teki viime syksynä poikkeuksellisen päätöksen ja päätti jatkaa uraansa Suomessa ja ykkösdivisioonaan täksi kaudeksi pudonneessa FC Unitedin joukkueessa. Ottajia maailmalla olisi ollut vaikka kuinka paljon, mutta Uwak valitsi toisin.

urheilu

- Päätin mennä sinne missä sydämeni on. Sain lukuisia tarjouksia viime kauden päättymisen jälkeen niin Ruotsista kuin muualtakin euroopasta, mutta United ja Pietarsaari oli silti ehdoton ykkösvalintani, kertoo Unitedissa uransa vuonna 2006 aloittanut Nigerian maajoukkuenainen.

Suomeen Cynthia Uwak saapui vuonna 2005 ja pelasi ensimmäisen kauden kuluessa Kuopion Mimmifutiksen riveissä. Kansainvälinen ura alkoi jo sitä ennen, sillä Uwak oli Nigerian alle 19-vuotiaiden tyttöjen maajoukkuepalaaja Kanadan MM-kisoissa vuonna 2002.

Tuolloin vain 16-vuotias Uwak ei vielä tehnyt kansanvälistä läpimurtoa, mutta sen vuoro oli pari vuotta myöhemmin Afrikan mestaruusturnauksessa. Siitä eteenpäin Akva Ibonin provinssista kotoisin oleva Cyntia Uwak on ollut Nigerian maajoukkueen hyökkäyksen vakiokalustoa.

Koko maailman tietoisuuteen Uwak ponnahti viimeistään 2006, kun taas oli vuorossa Afrikan mestaruusturnaus. Uwak teki kuusi maalia ja tuli panoksensa kautta valituksi maaosan parhaaksi naispelaajaksi. Samana vuonna hän oli ehdolla myös maailman parhaan naisjalkapalloilijan titteliin, mutta kunnian sai brasilialainen, FC Umeåssa Ruotsissa pelaava Marta.

Ruotsiin suuntasi myös Cynthia Uwak viime keväänä, mutta reissu Falköpingsin nousijajoukkueeseen ei ollut odotetun kaltainen. Pietarsaaressa asuessaan Uwak tottui pienen seuran tapaan hoitaa kaikkia asiat viimeisen päälle mukaanlukien viikottaiset kutsut vierailuille seuran johtohenkilöitten luokse ruokailemaan ja illanistujaisiin. Falköpingissä ei vastaavaa kohtelua ollut, ja Uwak kärsikin sosiaalisten suhteiden puutteesta.

Niinpä kun FC Unitedissa vuodesta 2005 pelannut maannainen Rita Chikwelu soitti ja kysyi, kiinnostaisiko jälleen pelaaminen Unitedin liilapaidassa, oli vastaus nopeasti selvillä.

- Päätin heti, että palaan Pietarsaareen, jonne olin kaivannut koko viime vuoden. Kun sydän on mukana, se antaa postiivisen latauksen pelaamiseen ja silloin ei ole niin väliä sarjatasolla. Lisäksi Unitedissa on hyvä ja vaativa valmentaja Keijo Paananen, joten tiesin, että en taantuisi pelaajana. Nyt olen ratkaisuuni todella tyytyväinen ja odotan alkavaa kautta innolla.

- Meillä on nuori joukkue, mutta taitoa ja tahtoa on riittävästi, jotta saavutamme tavoitteemme. Tavoite on suora nousu takaisin naisten jalkapalloliigaan, summaa nyt 21-vuotias Cynthia Uwak, joka valittiin myös viime vuonna Afrikan parhaaksi naisjalkapalloilijaksi.

Olympialaiset odottavat

Uwak on mukana myös siinä Nigerian maajoukkueryhmässä, josta valitaan lopullinen joukkue olympiakisoihin Kiinaan elokuussa. Valinta tarkoittaisi pitkää poissaoloa Unitedin peleistä, mutta Uwak uskoo silti tavoitteen täyttymiseen.

-Jos menemme loppuotteluun asti, olen maksimissaan puolitoista kuukautta pois Unitedin riveistä. Ehdin silti palata takaisin ennen kauden päättymistä ja tärkeimpiä otteluita. Uskon liiganousuun vakaasti, vannoo Cynthia Uwak.

- Uskon myös menestyksen maajoukkueen kanssa. Meillä on rutinoitunut joukkue, jossa reilu kymmenkunta pelaajaa pelaa euroopan sarjoissa. Nigerialaisten naispelaajien määrä euroopassa on kasvanut nopeasti kahden viime vuoden aikana ja se on tuonut lisää tasoa maajoukkueen otteisiin.

- Asiat ovat nyt hyvin ja olen tyytyväinen nykytilanteeseeni. Tästä on hyvä lähteä eteenpäin kohti uutta jalkapallokautta, sanoo Cynthia Uwak hymyillen sädehtivästi.

Lähteet: YLE - Jari-Pekka Jouppi

Suosittelemme

Tuoreimmat